Konya’da hem atletizm de hem futbolda zirve yapmış 2 isim var. Birisi Mehmet Özdil diğeri ise Ömer Zengin. Bu iki ismi Yılmaz Küçükavşar, İbrahim Akkuş ve Bilge Tarhan takip eder.

  Özdil ve Zengin atletizm de defalarca milli formayı giyip 5 yılı aşkın bu sporu yoğun bir şekilde yaptıklarının yanında hem futbolcu hem futbol antrenörü olarak önemli başarılara imza attılar.

FOTO- Mehmet Özdil, ilk Milli formayı 1973’te 17 yaşında giymişti…

Küçükavşar’ı bu iki isimden ayıran tek farkı, futbolu uzun süre yaparken atletizmde sporcu olarak onlar gibi milli olması yanında kısa süre yapmasıdır. Küçükavşar’ın bu iki isme ilave artısı ise atletizmde milli takım antrenörlüğü de yapması malumumuzdur.

  Aslen Konya Akörenli olan Mehmet Özdil 1969 yılında Konya İmamhatip Okulu orta kısmındayken atletizme başladı.Sonrasında Mevlana Ortaokulu, Konya Lisesi, Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda özellikle 400 ve 4x400 metre bayrak yarışında milli formayı on sefer giydi. Konya İdmanyurdu, Mersin Amatör Atletizm ve Galatasaray kulüplerinin 400-800-4x100 ve 4x500 metrede değişmeyen elemanıydı.

FOTO-1989 - 90 Sezonu 3.Lige çıkma başarısını gösteren  Konya Yolspor...

  Atletizmde ilk antrenörü Mustafa Sılay sonrasında Esat Tarım, Doğan Demirhan ve bendeniz Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlar yaparak müsabakalarına katıldı.

  Mersin Amatör Atletizm ve Galatasaray forması ile Türkiye şampiyonluklarında imzası olan yetenekli Özdil, koşu stili ve kuvveti ile iz bıraktı.

FOTO-Cebeci Stadı, Ankara. Demirspor sağbeki Mehmet Özdil, Türkiye Şampiyonluğu kupasını kaldırırken (1977).

  İlk milli formayı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Balkan Şampiyonası’nda 400 ve 4x400 metrede giydiği zaman henüz 17 yaşında olduğu için ancak veli izni ile yurtdışına çıkabildi.Sonrasında Romanya-Bükreş, Yunanistan’ın başkenti Atina, 1973 yılında ise Yugoslavya’nın Karlovak şehrinde yapılan Balkan Şampiyonası’nda Türkiye’yi 400 metre ve 4x400 metre bayrak yarışında temsil etti.

FOTO- 5 Haziran 1977. Ankara’da oynanan final maçı sonrası, Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Konya Demirspor Başkan Ali Gözönü ile (sağ başta).

  1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle kısıtlama gelince 18 yaşında gençler 400 metrede yaptığı derecesi büyüklerin en iyi derecesi olmasına rağmen Arnavutluk’ta yapılan Balkan Şampiyonası’na katılamadı.

  Spor sahalarında hep Özdil adıyla anılan Mehmet Özdil 1973 yılında İzmir’de yapılan yıldızlar pentatlon (200 – 1500 – uzun atlama – cirit atma – yüksek atlama) yarışmasında da Türkiye şampiyonu oldu.

FOTO- Mehmet Özdil, Galatasaray formasıyla büyük başarılara imza atmıştı...

  Özdil bir öncede 1972 yılında Atina’da yapılan (İ.S.F) okullar arası Dünya Şampiyonası’nda 4x400 metre karma bayrak yarışında Türkiye adına yarışan tek atlet olarak tarihe geçti.

  Mehmet Özdil futbola Konya Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken Beden Eğitimi Öğretmeni Tezcan Uzcan’ın teşviki ile başladı ve 8 yıl mavi-lacivert Demirspor’un formasını giydi. Kulüp tercihinde Başkan Ali Gözüönü’nün Özdil’e verdiği değer ağır basmıştı.

FOTO- Mehmet Özdil, Selçuklu Belediyespor’u Belediye Başkanı İsmail Öksüzler zamanında çalıştırmıştı…

  Ankara Spor Akademisi’nde öğrenimini sürdürürken atletizm ve futbolu beraber yürüttü.Ankara’da okurken Konya’da organize edilen Yüksek Okullar Atletizm Türkiye Şampiyonası’nda 400 metrede şampiyon oldu (51.00 ,toprak pistte). Okul takımında birinci olmuştu.Konya rekorunu daha önce İzmir de 50.01 le kırmıştı

 Özdil, 1976…1990 yılları arasında futbol oynadı. Bu dönemde futboldaki en büyük başarısı ise 1976-1977 sezonunda Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Demirspor’un değişmeyen sağbeki olmasıydı.Malum Demirspor’un bu başırısını tekrar eden ilimizde ikinci bir kulüp çıkmadı.Gene bu yıllarda Özdil’in 8 yıl formasını giydiği

FOTO- Mehmet Özdil, Milli Takım arkadaşlarıyla...

Demirspor Konya Şampiyonluklarına ambargo koymuştu.

  Bu dönemde ayrıca Naci Renklibay’ın hazırladığı Türkiye Amatör Karmalar Şampiyonası’nda ikinci olan Konya Karması’nın formasını giyen Mehmet Özdil, Yeni Meram Gazetesi’nin düzenlediği 1972 Yılın Sporcusu Yarışması’nda özellikle atletizmdeki başarısı ile ikinci olmuştu.

  1979 yılında Kayseri Talas’ta yapılan Amatör Milli Takım kampındaki sakatlığı sonrası Konya’ya dönmek zorunda kaldı.Aynı dönemde Orduspor ile yaptığı profesyonellik görüşmeleri olumsuz geçti.

FOTO- Endüstri Meslek Lisesi Atletizm Takımı, Beden Eğitim Öğretmeni Kerim Kuru (sağ başta) ve antrenör Muzaffer Tulukcu (sol başta).

  1981 yılında Spor Akademisi’nden mezun oldu ve İstabul’da beden eğitimi öğretmenliğine başladı.  Konya Yolspor’dan gelen teklifle sıcak bakarak 1982 yılında karayollarında işe başladı ve o artık turunca mavi takımın sağ bekiydi.Burada da şampiyonluklar yaşadı.1987 yılında Yolspor’un antrenörü (Tirit) Tevfik Türkkan’ın yardımcısı olarak Yolspor’a olan hizmetlerini sürdürdü.

  1989-1990 sezonunda ise o artık Yolspor’un antrenörüydü. En büyük kısmetide  Karayolları Müdür Yardımcısı Abdülkadir Renklibay’ın kulüp başkanı olmasıydı. Bu destek ve güç ile Yolspor Özdil’in antrenörlüğünde 3. lige çıktı. 3. Ligde 2 sezon takım çalıştıran Mehmet Özdil, sonrasında Demirspor ve Etbalıkspor’u grup şampiyonu yaptı.Son antrenörlüğünü yaptığı Selçuklu Belediyespor ise Konya şampiyonu olduktan sonra 2001 yılında da antrenörlük hayatını sonlandırdı.

FOTO-Özdil, Mersin’de iken 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda MİLLİ ATLETLERİN GEÇİL TÖRENİ’nde…

  Mehmet Özdil’in futbol hayatı centilmenlikle geçti.  yıla yakın futbol hayatında yalnızca bir sarı kart gördü ve bu nedenle 1982-1983 futbol sezonunda en centilmen futbolcu seçilerek Futbol İl Ceza Kurulu’nda görev almıştı.

  Milli atlet, rekortmen, centilmen fırtına sağbek Mehmet Özdil emekli hayatını Konya’da sürdürüp, haftada üç gün Adalet Parkın da yürüyüş yapmayı ihmal etmiyor.

FOTO-Özdil, Şeref Kürsüsünün en üstünde. 2. Sermet Timurlenk, 3.Yıldırım Erkun

FOTO- 1970’lerin 4×100 Bayrak Takımı. Harun Erdoğdu, Mehmet Özdil, Ahmet Özşen ve Uğur …

FOTO-1975 Salon Türkiye Şampiyonası 400 metrede birinci Mehmet Özdil, 2.Halil Can, 3.İhsan Duygulu. İzmir…