Vatan hainlerinin, kalleşlerin, kahpelerin, zalimlerin, canilerin, namussuzların, alçakların, darbecilerin, dışarıdan emir alıp ülkeyi karıştırmak ve kardeşi kardeşe düşürmek isteyenlerin yanı başımızda bittiğini 15 Temmuz gecesinde anlamış olduk. 

Milletin yetkilendirdiği insanların devleti ve milleti koruması için eline silah verdiği insanların hain çıkacaklarını nereden bilebilirdik ki?

Ülkeyi bu şeref yoksunu insanlardan koruyabilmek için Türkiye'nin tamamında meydan nöbeti tutulmaya başlandı o geceden itibaren. 

Yaklaşık 20 gündür meydanlar kışla, sıradan insanlar asker oldu...

20 günden bu yana bir an bile boş bırakılmayan meydanlarda tutulan nöbetin de sonuna doğru yaklaşıldı. 

Meydanlardaki nöbetlerin insanların sosyalleşmesi ve kaynaşması açısından son derece faydalı olduğuna inanıyorum. 

Konya'da çoğunlukla Ramazan ayında görmeye alışık olduğumuz manzaraları son 20 gündür Konya'da her gün görüyoruz. 

Siyasi görüşünü bir kenara bırakan Konyalılar, selamete tez zamanda ulaşabilmek için omuz omuza verdiler. 

Meydanlar insanları sosyalleştirdi adeta. Akşamlarını meydanlarda geçirenler, gecenin ilerleyen saatlerinde birlikte sohbet etmeye başladı.

Bu sayede insanlar unuttukları iletişim kurma becerilerini yeniden kazanmış oldu. Kaynaşma yeniden sağlandı. 

Askere gitmiş olanların askerlik görevini yapıp geri döndüklerinde değiştikleri ve daha olgun hale geldiklerini çoğu insandan duyarız. Askere gidip gelenlerdeki bu değişimi ve olgunlaşmış ruh halini de görüyoruz. Askere gidenler disiplin altında oldukları için davranışlarında da değişiklikler oluyor. 

Kendimden örnek veriyim, ben askere gitmeden önce yatağımı dahi toplamazdım. Şimdi evde kendi işlerimi yapabildiğim sürece kendim yapıyorum. Askerlikten edindiğim bir alışkanlık bu...

İşte tüm Türkiye ve Konya da 20 gündür askerlik yapıyor. Şafağın atmasına az kaldı. Askerliğin bitmesine az kala bir asker nasıl heyecanlıysa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 7 Ağustos tarihini beklemek de millette aynı heyecanı oluşturdu. 7 Ağustos'ta final programı yapılacak. 

Yaklaşık 25 gün boyunca meydanları bir an bile boş bırakmayan, sürekli burada etkileşim ve iletişim halinde olan, kaynaşan ve sosyalleşen insanların bu süreç bittikten sonra aynı hasletleri devam ettirmesi ve boşluğa düşmemeleri için de bir şeyler yapılması lazım. 

Toplumsal olarak bakıldığında bu darbe girişiminin faydalı bir tarafının da olduğuna inanmak geliyor içimden. Çünkü meydanlar güzel izler bıraktı zihinlerde. 

Var olan ama kaybolmaya yüz tutmuş olan değerlerimizi yeniden hatırlamış olduk bu vesileyle. 

Şimdi, darbe girişiminin hemen ardından edindiğimiz bu güzel davranışları kalıcı hale getirmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. 

Trafikte seyir halindeyken bile insanların daha saygılı davrandıklarına şahitlik etmek, insanların karşısındakilere insan gözüyle baktıklarını görmek beni sevindiriyor açıkçası. 

Askerlikte terhise 2 gün kala askerin ağzından heyecanla şu cümleler dökülür: “Atarsa bir, atmazsa kendi bilir.”

Asker içinde bulunduğu günü ve çıkış yapacağı günü saymaz, aradaki günleri de atlattı mı, tamamdır.

Millet de şimdi şafak sayıyor. Bundan 2-3 gün sonra meydan nöbetleri artık bitecek. Ama dediğim gibi inşallah meydanlarda beklediğimiz süreçte edindiğimiz güzel huylar, sonrasındaki süreçte de devam edecek.