Hep belirtmişizdir; Türkiye’de 15 Temmuz 2016, yeni bir başlangıcın fitilini ateşledi. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerini’ni değerlendirirken, 15 Temmuz’un sonuçlarına göre değerlendirmek gerçekçi bir yaklaşım olur. 

Ne oldu 15 Temmuz’dan sonra? 

Devleti ele geçirmeye çalışan, bu yolla ülkemizi işgale hazırlayan terör örgütü FETÖ’nün çökertilmesiyle, Devlet aklı kendini hissettirmeye başladı. Beka sorunu ortadayken, siyasi zeminde de “Devlet ve millet” bekası için hareket eden partilerin “ortak akılda” buluşmasının temeli atıldı. 15 Temmuz sonrası atılan bu temel, Yenikapı’da perçinlendi, o günden bu yana tüm müflis, fitne ve kirlenmiş zihniyetlere rağmen bu ortak akıl nihayetinde Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne kadar geldi. 

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu bu siyasi zemin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de tabiri ile “Millet aklı” olarak kendini gösterdi. Kurulan ittifak meyvesini verdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhur İttifakı milletvekili sayısında yeterli çoğunluğu kazanmış oldu. İki parti arasındaki ittifak düşünüldüğünde, bu ittifak 5 yıl boyunca Meclis’te aynı ruh ve anlayışla çalışmalarını sürdürecektir. 

****

AK Parti Türkiye genelinde 1 Kasım 2015 seçimleri de düşünüldüğünde büyük bir düşüş yaşadı. Oransal olarak CHP’de de bu düşüş yaşanmasına rağmen CHP Meclis’teki koltuk sayısını artırdı. MHP ise tüm saldırılara, iftiralara, karalamalara ve “Meclis’e giremeyecek” söylemlerine rağmen Meclis’teki koltuk sayısını artırarak Meclis’teki yerini aldı. Bu durum bazı kesimleri oldukça şaşırttı. Özellikle MHP’nin oylarının yüzde 8-9’unun İYİ Parti’ye geçeceğini hesap edenlerin, MHP’yi ve ülkücüleri hala tanıyamadıkları yine anlaşılmış oldu. Hatta seçim sonucuna göre İYİ Parti’ye giden oyların birçoğunun CHP’den gittiği, AK Parti’den de kaymalar yaşandığı görüldü. Ancak MHP’den İYİ Parti’ye büyük bir kayma olmadığı sonuçlara yansımışken, bu durum MHP’nin tüm oyunlara rağmen güçlenerek yoluna devam ettiğini gösterdi. Seçimlerin tek galibinin MHP olduğu gerçeğini rakamlar net bir şekilde ortaya koydu. Ayrıca MHP’lilerin büyük bir kısmının da Cumhur İttifakı’na bağlı kalarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdiği rakamlardan ortaya çıkıyor.  

****

Konya’ya bakacak olursak; AK Parti Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da beklediğini alamadı. Konya’da da oy oranlarında düşüş yaşayan AK Parti, 12 olan milletvekilini 10’a düşürdü. Bu konuda AK Parti İl Başkanlığı gerekli özeleştiriyi kendine yapacaktır ancak sanırım günah keçisi Tahir Akyürek olacak gibi görünüyor. Çünkü Milletvekili adayı olarak gösterilmesinin Konya’da tepkiye neden olduğu, Akyürek nedeniyle daha önce AK Parti’ye veren bazı seçmenlerin MHP’ye oy vereceği konuşuluyordu. Bu durumun Konya’da çok gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Tahir Akyürek’e tepkili olup da daha önce AK Parti’ye veren seçmenlerden MHP’ye geçen çok küçük bir oy olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle, AK Parti’nin Konya’daki düşüşü olurda Tahir Akyürek’e ihale edilirse, bu durumun gerçekçi olmayacağı kanaatindeyim. Zaten rakamlara göre AK Parti’den MHP’ye aşırı bir oy geçtiği söylenemez.  

MHP’nin Türkiye genelindeki seçim başarısı Konya’ya da yansıdı. Konya’da 1 olan milletvekilini 2’ye çıkardı. CHP de yine 1 olan milletvekilini 2’ye çıkardı. İlk kez Meclis’e giren İYİ Parti de Konya’dan 1 milletvekili çıkardı. Böylece Konya’da milletvekili dengeleri değişmiş oldu. 

***

Sonuç olarak Meclis aritmetiği AK Parti tek başına yeterli çoğunluğu sağlayamasa da MHP ile birlikte oluşturulan Cumhur İttifakı çoğunluğu sağlamış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sonuçların ardından yaptıkları ilk yorumdan da anlaşılacağı üzere, gelecek 5 yıl Cumhur İttifakı Meclis’te uyumlu bir şekilde çalışmayı sürdürecek. ‘Millet aklı’nın da gereği olarak bu siyasal zeminin devam etmesi, devlet ve millet açısından daha güzel bir 5 yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Bu bağlamda, partiler bazında kaybeden olsa da, kazananın “Cumhur İttifakı” olduğunu vurgulamak gerekiyor. Seçim sonuçlarının devletimize, milletimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Sevgi, saygı ve dua ile...