2017-2018 sezonun ilk yarısının sona ermesiyle birlikte takımlarımızın çoğu transfer çabaları içerisine girdi. Daha sezon başında geçen isimler, Ocak ayına bırakılan transferler derken önümüzde bir aylık hareketli bir dönem olacak. Bu dönem içerisinde takımlar kimi alır bilinmez ama çoğunun takviye yapacağından şüphemiz yok.

Takımların takviye kararları oynanan oyunun neticesinde alınır. Peki, hakemlerimizin performansını yükseltmek için nereden takviye yapmamız gerekiyor. 

Aslında merak ettiğim en önemli konulardan birisi bu. Özellikle her takım kendince bir şeyleri yoluna koymak adına girişimlerde bulunuyor. İşine yarayanı alıyor, yaramayanı kapı dışarı koyuyor. Ancak takımların merkezi olan kurumlar yanlışta olsa doğruda olsa kulaklarını tıkayarak yoluna devam ediyor.

Öncelikle Merkez Hakem Kurulu’ndan bahsedelim. Yıllardır hep kendi kendini takip eden insanların olduğu bir yönetim mekanizması kuruldu. Ahmet gitti Mehmet geldi, Mehmet gitti Ahmet’in adamı geldi. Evet, tam anlamıyla MHK’nun işleme mantığı bu. Tüm bunlar devam ederken her gelen kendince bir sistem oluşturmaya çalıştı ancak görüldüğü üzere işe yaramadı. Yaramadığı gibi kimsede içinden çıkılmaz hal alan bu duruma bir çare bulamadı.

Evet, sezonun ilk yarısı sona erdi. Hakemlerimizin performansını tek tek anlatmaya lüzum yok. Artık hakemlerin maçların kaderine etki etmediği tek bir maç bile yok. Açın bakın geride bıraktığımız ilk yarına hatasız tek bir maç göremezsiniz. Şu konuda katılıyorum hatasız kul olmaz. Hakemlerde hata yapabilir. Bizlerde yaptık zamanında ama bu iş tekrara bağlandığı zaman artık takımların kasıt aramasından kimse rahatsız olmamalı.

Zaten takımlarında şikâyetçi olduğu en büyük unsur bu. Hadi birincisini anladık, ikincisi de tamam diyorlar ama üst üste olunca haklı olarak itiraz mekanizması devreye giriyor. Acı bir gerçek ama hakemlere olan inanç Türk futbolu içerisinde anlamını yitirmiş durumda.

Öyle ki FIFA nezdinden en üst hakemimiz olan Cüneyt Çakır bile beğenilmiyor. Belki çekemiyorsunuz diyebilirsiniz ama her 10 kişiden 8’i Cüneyt Çakır hakkında olumsuz bir beyanda bulunuyor. Özellikle liglerimizde göstermiş olduğu performansını baz alarak. 

Hal böyleyken sezonun ilk yarısını tamamladı ve artık takımlar gibi hakemlerinde kendilerine takviye yapması gerekiyor. Evet, acımasız olacaksın. Bir hakeme takılı kalmadan kurumunu kurtaracaksın. O el üstünde senelerce TFF’nin kaymağını yiyen hakemleri göndereceksin yerine devre arası üstü demeden genç kadrolar açıp, şans tanıyacaksın.

Takımlar istediği kadar takviye yapsın. Futbolcular istediği kadar mantalitelerini değiştirsin eğer oyunun yöneticileri gidişatın içerisinde kendilerine çeki düzen vermezler ise kalitede düşer seyir zevki de. Umarım birkaç transferde Merkez Hakem Kurulu yapar.