Güneş enerjisi inkar edilemez, ancak giderek azalmakta olan tarım alanlarını ve mera arazilerini amaç dışı kullanarak gelecekte hayvan insan beslenmesi açısından önemli bir sıkıntı doğuracaktır. Yazımızın ikincisinde vermiş olduğumuz özetlerde görüldüğü gibi bu alanlar güneş enerjisi üreten panellere dönüştürülürken ne tarla vasfı ve ne de mera özelliği hiçe sayılmakatadır. Halbuki bu alanlar bitki yetişen alanlardır. Bitkilerin fotosentezle besin maddesi üretimleri bazı girdi ve çevre faktörlerine önemli oranda bağlıdır. Üretim alanlarını ve çevre faktörlerini azaltır ve iyileştirmez isek besin maddesi ithal etmek zorunda kalacağız. Bu alanlarda yapılacak olan yatırımlarda, düşündüğümüz şekilde yani yerden oldukça yüksekte kurulacak panellerle planlama yapıldığı takdirde tarla ve mera arazilerinde ihtiyaç olan enerji sağlanması yanında arazilerin normal kullanımı da devam ettirilmelidir. 

Mera alanlarında güneş enerjisi panellerinin kurulması bozuk olan meralarımızın da ıslahı için bir fırsat olabilir. Her canlının doğumundan ölümüne kadar beslenmeye ihtiyacı vardır. Sadece bitkisel değil dengeli beslenme için hayvansal gıdalara da ihtiyaç duyulmaktadır. Irak savaşında ve birçok göç veren durumlarda; insanların yiyecek için ekmek ve suya koştukları televizyonlarda gördüğümüz görüntüler asla unutulmamalıdır.

Haber 3'de her ne kadar GES kuranlar ve projeleyenler araziye zarar vermediklerini belirtmektedirler. Halbuki bu tesislerle ilgili resimlere bakıldığında görüleceği gibi bitki yetişmesi tamamen engellenmektedir. Güneş panelleri kurulur iken taban çukurları, ayaklar ve güneş sehpası yükseklikleri farklı amaçlar için yapılan tesislerde ki gibi bitki yetişmesine engel olmayacak aralıkta ve yükseklikte yapılması gerekmektedir.

Belediyeler otobüs duraklarında, karayolları işaret levhalarının üzerlerine güneş panellerini yerleştirmeleri mümkün olduğuna göre ve dünyada bazı ülkelerde benzer uygulamalar yapıldığına göre; güneş enerji santrallerinin güneş panelleri de meralarda hayvan dolaşabilecek ve bitkilerin güneş enerjisinden faydalanabilecekleri yüksekliğe ve aralıklarla konulmalıdır. Güneş panelleri resimlerinde görüleceği gibi arazi üzerine konulan paneller çok sık ve yerden yükseklikleri oldukça azdır. 

Rüzgar enerjisi amacıyla kurulan sistemler rüzgardan faydalanabilmek için yerden oldukça yüksekte kurulmakta olduğuna göre biraz masraf etmek suretiyle güneş panelleri de belirli yüksekliklere konulabilir. Böylece panellerin altında bitki yetişebilecektir. Belirli aralık ve yükseklikte montajı yapılan paneller arazilerde bitki yetişmesine imkan vermesi yanında, meralarda panellerle oluşan gölgelerde otlayan hayvanlar için gölgelik görevi yapmalıdır. Yukarıda belirtildiği üzere her canlı enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bitkiler özellikle birçok bölgede yeterli su olmadığından yağışsız dönemlerde büyümelerini durdurmaktadırlar. Kurulacak bu sistemlerin altında yetişecek yem bitkileri hem su döngüsüne, hem de yem bitkisi üretimine katkı sağlayabilir. Güneş enerjisi için özel ihtisas bölgesi ilan edilen Karapınar'da meraların iyileştirilebilmesi için yukarıdaki haberlerde yetkililerin belirttikleri gelişme ve enerji ihtiyacının karşılanması yanında meraların ıslahı da planlamaya dahil edilmelidir. Üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı su kuyularında kullanılarak bu alanların sulanmasında faydalanılmalıdır. Karapınar gibi yörelerimizde tozlanmanın çok olduğu yerlerde, su zaman zaman panellerin temizlenmesinde de kullanılabilir. Ucuz, temiz ve tesis masrafları dışında hammadde gerektirmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanır iken bu hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.  

 Meralara kurulacak olan güneş enerji montaj sistemlerinin zeminden yüksek ve belirli aralıklarla monte edilmesi gerekmektedir. Alt bitki örtüsünün güneşten faydalanabilecek aralık ve yükseklikte tutulması iki önemli kaynağın kullanılabilir hale gelmesini sağlayacağı hususu tesisler kurulur iken dikkate alınmalıdır. Meralarımızda bir kaynağımızdır, belirtilen şekilde kullanımı ile hem ihtiyaç duyulan enerji üretimini, hem de meranın ıslah edilerek yem ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanımı sağlanılmalıdır. Böylece bir taşla iki kuş vurma atasözünde olduğu gibi iki kazanç ve diğer getirilerinden yöre çiftçisi faydalanmış olacaktır. Karapınar ilçemiz Haber 4'de belediye başkanının belirtildiği gibi geleceğinin parlak olabilmesi için bugünü yarına taşır iken mevcut bitkisel ve hayvansal üretimimizi yeni yatırımlarla daha ileriye taşımamız gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Koyunculuk (Küçükbaş hayvancılık) yapmakta olan işletmelerde ağılların ve diğer barınakların, yemliklerin ve gölgeliklerin üzerleri güneş panelleri ile kaplanarak elektrik üretilebilir.

Rüzgar enerjisi amacıyla kurulan sistemler rüzgardan faydalanabilmek için yerden oldukça yüksekte kurulmakta olduğuna göre biraz masraf etmek suretiyle güneş panelleri de belirli yüksekliklere konulabilir. Böylece panellerin altında bazı bitkiler yetiştirelebilecektir. Belirli aralık ve yükseklikte mera olan yerlerde montajı yapılan paneller meralarda bitki yetişmesine büyük oranda engel olmayacağı gibi panellerle oluşan gölgelerde otlayan hayvanlar için gölgelik görevi yapacaktır. 

Bitkiler özellikle birçok bölgede yeterli su olmadığından yağışsız dönemlerde büyümelerini durdurmaktadırlar. Kurulacak bu sistemlerin altında yetişecek yem bitkileri hem su döngüsüne, hem de yem bitkisi üretimine katkı sağlayabilir. Güneş enerjisi için özel ihtisas bölgesi ilan edilen Karapınar'da meraların iyileştirilebilmesi için yukarıdaki haberlerde yetkililerin belirttikleri gelişme ve enerji ihtiyacının karşılanması yanında meraların ıslahı da planlamaya dahil edilmelidir. Üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı su kuyularında kullanılarak bu alanların sulanmasında faydalanılmalıdır. Karapınar gibi yörelerimizde tozlanmanın çok olduğu yerlerde, su zaman zaman panellerin temizlenmesinde de kullanılabilir. Ucuz, temiz ve tesis masrafları dışında hammadde gerektirmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanır iken bu hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Büyükbaş hayvancılık yapan işletmelerde ahırların, silaj çukurlarının, yemliklerin, kaba yem depolarının ve işletme binalarının ve diğer bütün tesislerden uygun olanlarının üzerleri güneş panelleri ile kaplanarak elektrik üretimi amacıyla kullanılmalıdır. Böylece işletme kendi ihtiyacını karşılaması yanında yerine göre ulusal siteme elektrik satabilecektir. Ülkenin enerji kaynakları rantabl kullanılması yanında dışa bağımlılıkta azalacaktır.

  Ülkemizde bazı yatırımlar yapılır iken yatırımın yapıldığı alanın esas fonksiyonu çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Halbuki her alanın kendine göre bir özelliği, güzelliği ve faydalılık dercesi vardır. Yapılan yatırımlar buna katkı sağlamalı ve yararlılık derecesini daha artırıcı özellikte olmalıdır. Bu hususların dikkate alınması dileklerimle hoşca kalınız.