Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip olması bakımından çok şanslıdır. Bu şansını iyi değerlendirmesi gerekmektedir.

Güneş enerjisi sistemleri elektriğin ihtiyaç duyulduğu her yerde kullanılabilir. Başlıca uygulama alanları; Yazlıklarda, Çiftliklerde, Evlerde, Konutlarda, Binalarda, Sitelerde; Fabrikalarda, Endüstriyel Tesislerde; Otellerde, İş ve Alış Veriş Merkezlerinde, Benzin İstasyonlarında, Hastanelerde, Ticari Binalarda; Çatılarda; Haberleşmede; Araçlarda, Tarımsal Sulamada, Damla Sulamada, Seralarda; Park, Bahçe, Güvenlik, Otoparklarda, Çevre Aydınlatmalarında; Uzaktan İzleme, Görüntüleme, Skada, Alarm ve Güvenlik Uygulamalarında; Organize Sanayi Bölgelerinde; Okullarda, Üniversitelerde; Totem, Reklam Panosu, Durak Aydınlatmalarında; Tren, Demiryolu, Karayolu, Hava Alanı, Trafik Işık, Levha ve Sinyalizasyonunda; Futbol, Tenis, Basketbol Sahalarında; Askeri Tesis ve Uygulamalarda; Taşınabilir, Mobil Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarında; Su Klor, Dozaj, Pompa İstasyonlarında, Su Depolarında; Tekne, Yat, Gemi, Denizcilik ve Marinalarda; Şehir Merkezi, Kırsal Alanda hayvancılık işletmelerinde, İl, İlçe, Belediye, Belde, Köy Yerlerinde; Açık Alan ve Arazilerde, Güneş Tarlası, GES Güneş Enerji Santralı adıyla veya farklı isimlendirmelerle uygulanabilmektedir. Elektrik enerjisi ihtiyaç olan çok yerde kullanılmak amacıyla yeterli güneşlenme olan her yerde bu sistemler kullanılabilir.

Güneş enerjisi üretilmek amacıyla kullanılan arazilere güneş tarlaları denilmekte olduğundan güneş enerjisi üretimi amacıyla kullanılan meralara da güneş meraları diye isimlendirilmektedir. Esasında ne tarla, ne de mera güneş enerjisi üretmemekte, ancak tarla ve meradaki bitkiler güneş enerjisinden faydalanarak bitkisel besin maddesi üretmektedirler. Tarla ve mera, bu iki ayrı alan güneş enerjisi üreten sistemlerin kurulduğu yerlerden olduğundan “Güneş Tarlaları” ve “Güneş Meraları” diye de isimlendirilmektedir. Bu nedenle bu yazının başlığı “Güneş Meraları” da olabilirdi.  

Doğadaki tüm canlılık olayları enerjiyle gerçekleşmektedir. Bütün canlılar, canlılığını devam ettirebilmeleri için metabolik faaliyetler gerçekleştirmeli, yapım-onarım yapmalı, büyüyüp gelişmelidir. Bütün bu faaliyetlerin ortak ihtiyaç duydukları bir şey enerjidir.

Yeryüzündeki bütün canlıların temel enerji kaynağı ise güneştir. Güneş ışık, sıcaklık vs. kaynağıdır Bitkiler güneş enerjisinden fotosentez yaparak faydalanmaktadırlar.. Bitkiler; güneş enerjisinden doğrudan faydalanabilen canlı grubu olması nedeniyle bazı filozoflara göre dünyadaki canlılar içerisinde en değerli olanı olarak belirtilmektedir. 

 

 

 

Bitkilerin fotosentez ile besin maddesi üretimleri ve solunum ile besin maddeleri kullanma oranları önemli faktörlerin etkisi altındadır. Mera bitkileri tarla kültürü içerisinde yetiştirilen birçok bitkiye göre yaprak alanı indekslerinin yüksek olması nedeniyle daha fazla güneş enerjisinden faydalanabilmektedir. Genelde bitkiler güneş enerjisinden en fazla  %3 oranında faydalanmaktadırlar. Bitki ıslahçıları ıslah çalışmalarında güneş enerjisinden daha fazla oranda faydalanabilen bitkileri araştırmaktadırlar.

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan birçok proje uygulama alanlarında; tarla bitkileri ekilen tapulu tarla arazileri, tapu kaydı mera veya mera olarak kullanılan ve hazineye ait alanlar tercih edilmektedir. Bu alanlar belirli amaç için kullanılmalarına uygun olan alanlar olmaları nedeniyle güneş enerjisi üretimi amacıyla kullanılmalarına müsaade edildiği zaman ilk kullanım amacı ortadan kalkmaktadır. Güneş tarlaları adıyla verilen görsellerde birçok resimde görüleceği gibi arazi tamamen güneş panelleri ile kaplanmış, arazinin esas kullanım özelliği ortadan kaldırılmıştır. 

 

Güneş Tarlası (Google)

 

 

 

 Halbuki planlamada bazı hususlar göz ardı edilmese ve biraz fazla masraf edilmiş olsa, bu alanların her iki amaçla kullanılabilmesi mümkün olabilir. Yukarıda belirtildiği gibi farklı kullanılabilme imkanı olan güneş enerjisinden halen birçok ilimizde otobüs durakları, karayolları işaret levhaları ve benzer tesisler güneş panelleri ile aydınlatılmaktadır. Bazı şehirlerde bisiklet yollarının üzeri güneş panelleri ile kapatılarak elektrik enerjisi elde etmenin yanında yolun üstü tamamen kapalı olduğundan bisiklet sürücüleri güneşten ve yağıştan korunmuş olmaktadırlar. Güneş enerjisi panellerinin konulduğu alanlarda görüleceği üzere panel konulan alanlarda yüksekte panel montajına az rastlanılmakta veya hiç rastlanılmamaktadır. (Devam edecek).