İslam tarihi boyunca medreseler eğitim ve öğretim alanında çok önemli hizmetler yapmış mümtaz kurumlardır.  2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında faaliyetlerine başlayan Enderun İslami İlimler Merkezi, ile çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Enderun İslami İlimler Merkezi Müderrisi Kutbettin Akdemir, 22 öğrenci ile eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini ifade etti.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Kutbettin Akdemir.  Enderun İslami İlimler Merkezi Müderrisi olarak görev yapmaktayım. Diyarbakırlıyım. 1967 doğumluyum. 1980- 1992 arasında medreselerde kaldım. Medrese kalmamızın ardından Tedrisat’a başladım. 12 sene Adana’da kaldım. Sonra Diyarbakır’da tedrisata devam ettim. 2023 Ağustos ayından itibaren de Enderun İslami İlimler Merkezi’nde Müderrislik yapmaktayım.

Kursunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Enderun İslami İlimler Merkezi’nde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Kursumuzda eğitimlerimize 2023’ün Eylül ayında eğitimlerimize başladık. Kursumuza öğrencilerimizi mülakat ile alım yapıyoruz. 8. Sınıfı bitirmiş olacak. Hafızlığını bitirmiş olmasına ya da Kur’an Kerim’i yüzünden iyi bir şekilde okumasına bakıyoruz. Merkezimizde eğitim alan gençlerimiz Lise eğitimini dışarıdan tamamlıyorlar. İmam Hatip Lisesine hafta sonu giderek lise eğitimlerini de tamamlamış oluyorlar.  Kursumuzda sadece Konya’dan değil Türkiye’nin dört bir tarafından gelen öğrencilerimiz var. Kursumuzdan eğitim alan öğrencilerimizden ücret talep etmiyoruz. Elimizden geldiğince de öğrencilerimize burs veriyoruz. Kursumuzun yanında bulunan camide de verdiğimiz eğitimlerin pekiştirmesini sağlıyoruz.

Kursunuzda şu ana kadar kaç öğrenci eğitim aldı devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzun 2023 Eylül ayında hizmete açılması sebebiyle şu anda 22 öğrencimiz mevcut.

Konya’da toparlayıcı olduk Konya’da toparlayıcı olduk

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Bünyemizde eğitim alan öğrencilerimize eğitimlerimizi uygulamalı olarak veriyoruz. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz sınavlar ile öğrencilerimizin durumlarını yakından takip ediyoruz. Bünyemizde eğitim alan gençlerimiz gelecekte güzel çalışmalara ve başarılara imza atacağını yürekten inanıyorum. Kursumuzdan öğrencilerimizi kendilerini donanımlı şekilde mezun olmalarına katkı sağlıyoruz. Yine öğrencilerimizin Lise eğitimine devam etmeleri sebebi ile özel hocalar eşliğinde derslerine de devam ediyorlar.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilere yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Öğrencilerimize yönelik Konya Şehir Turu, halı saha, havuz ve piknik organizasyonları, tecrübe paylaşımları gibi sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Kursumuzun bünyesinde bulunan Spor Salonunda da eğitimler veriyoruz.  

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

İnsanlığa yol gösterici ve rahmet olarak gönderilen Kur’an-ı Kerim, içerisinde asla şüphe olmayan  ve sözlerin en güzelini barındıran bir kitap olarak Allah Resulü Hz Muhammed’e (S.A.V) vahy edilmiştir. İnsanlar için bir öğüt, kalplerdeki hastalıklara şifa ve inananlar için bir rehber olan Kur’an-ı Kerim, ilk vahiyden itibaren yazılı olarak kayda alındığı gibi Resulullah’ın yakınında bulunan ashabı tarafından da ezberlenmiştir. Kur’an-ı Kerim’i ezberleme uygulaması tarihsel süreç içerisinde sürekli devam etmiş ve bir gelenek halini almıştır. Hafızlık geleneği ve “Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz.” ayeti mucibince Kur’an-ı Kerim; diğer kutsal kitaplar gibi tahrif olmamış, Allah’ın koruyuculuğu ile günümüze kadar gelmiş ve kıyamete kadar da var olacak bir kitaptır. İşte biz Müslümanlar; Kur’an-ı Kerim’i koruma, emir ve yasaklarını hıfz edip uygulama, Kur’an-ı Kerim yolunda hizmet etme bilinç ve gayesi ile yüz yılardır hafız olmuş, hafızlar yetiştirmiş ve bu uygulamaya ehemmiyet göstermişizdir. Nitekim Peygamber Efendimiz (S.A.V) de insanlar arasındaki en hayırlı kişilerin Kur’an-ı Kerim’i öğrenen ve öğretenler olduğunu bizlere bildirerek  Kur’an-ı Kerim’e gösterilmesi gereken ehemmiyeti vurgulamıştır. Kur’an-ı Kerim’e verilen değerin mütecessim en güzel örneği hiç şüphesiz hafızlardır. Gece gündüz Kur’an-ı Kerim ile hemhal olan, hayat nizamlarını emir bi’l-ma’rûf nehiy ani’l-münker çerçevesinde vahyin çizdiği sınırlara göre tanzim eden hafızlar, Kur’an-ı Kerim’e gösterdikleri ehemmiyetten ötürü Peygamber Efendimizin (S.A.V) de övgüsüne mazhar olmuşlardır. Resulullah (S.A.V) bir hadis-i şerifinde “Yaşlanmış bir Müslümana, aşırı gitmeyen ve ahkâmıyla amel etmekten geri durmayan Kur’an hafızına ve âdil hükümdara saygı göstermek, Allah’a duyulan saygı ve tazimden ileri gelir.” buyurmuşlardır. Bunun tam zıddı olarak ezberinde Kur’an’dan bir şey bulunmayan kimseyi de Resulullah, harabeye dönmüş bir eve benzetmektedir. Çünkü kalpler ancak Allah’ı anmakla mutmain olur. Peygamber Efendimizin (S.A.V) “Kim Kur’an’ı öğrenir, ezberler ve onu muhafaza ederse Allah o kimseyi cennete koyar ve ailesinden cehennemlik olan on kişiye de şefaatçi kılar.” hadis-i şerifi de, hafızların, Allah katındaki değerini bizlere göstermektedir. 

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA