Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ), gelişen yeni teknolojileri ve elektrik dağıtım sektörüne etkilerini yakından takip ederek, teknolojik ve faydalı projeler geliştiren firmalara her alanda önem ve destek vermeye devam ediyor.  MEDAŞ, bu yıl ilki düzenlenen “ETAP-1 Enerji Teknolojileri Hızlandırma Programı” ile sürdürülebilir ve kaliteli enerji tedarikinin arttırılması için inovatif projeler ve ürünler geliştiren firmaları dahil ettiği programda söz konusu firmaların organizasyonel ve finansal anlamda güçlenmeleri için danışmanlık, mentorluk görüşmeleri ve toplu eğitimler ile gelişimlerine katkı sağlamayı hedeflenmiştir.  ETAP-1 Enerji Teknolojileri Hızlandırma Programı kapsamında ülkemizde bulunan, inovatif projeleri ve ürünleri olan firmalar tarafından 03 Haziran – 23 Haziran 2023 tarihleri arasında 79 adet girişim başvurusu alındı.  MEDAŞ yöneticilerinden ve Girişim Merkezi’nden oluşan jürilerin değerlendirmesi sonucu ön elemeyi geçen 10 adet projenin finale kaldığı belirtildi. Hızlandırma programına dahil olan 10 adet firmaya Etkili Sunum Teknikleri eğitimi ve Teknoloji Girişimlerinde İş Modeli ve Büyüme eğitimleri ile birlikte, MEDAŞ yöneticileri tarafından birebir mentorluk desteği verildi. Yapılan demo day etkinliğinde jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrasında dereceye giren ilk üç proje sırasıyla apollo, Salty ve AREYLight Al isimli projeler ile APOLLO IOT YAZILIM VE ENERJİ, SALTY ENERJİ DEPOLOMA ve ARBILGE BILIŞIM İLETIŞIM GÜVENLIK firmalar oldu. Düzenlenen programa Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Ercan Uslu, MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ve proje sahibi firma temsilcileri katıldı.

‘FİKİRLERİN SERMAYE İLE BULUŞMASINI SAĞLIYORUZ’

Hazine'den ''tassarruf'' ayarı Hazine'den ''tassarruf'' ayarı

Yarışma ile ilgili MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, "MEDAŞ'ın asli faaliyetleri var, onun dışında içinde bulunduğu sektöre de destek veriyor. Bu projeye Mayıs ayında başladık. 79 proje ile başladı. Sonrasında eleyerek 10 tane kaldı, bugünde ilk 3'ü belirleyeceğiz. Ülkem adına gurur duydum. Fikir üretme noktasında diğer ülkelerden daha ilerideyiz. Bizlerse fikirlerin sermaye ile buluşmasını sağlıyoruz. Bazı hizmetleri ithal ediyoruz. Zamanla bu noktada yerli ve millileşeceğimize inanıyorum” açıklamalarını yaptı.

‘21 YIL İÇİNDE ENERJİ DE DE CİDDİ ATILIMLAR YAPILDI’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş , Türkiye’nin  son yirmi bir yıl içerisinde her alanda olduğu gibi enerji konusunda da büyük bir kalkınma gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “  Türkiye olarak son yirmi bir yıl içerisinde her alanda olduğu gibi enerji konusunda da büyük bir kalkınma gerçekleştirdik. Özellikle küresel iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine karşı yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi bu dönemde oldukça önem veren bir konu haline geldi. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dünyamızı giderek daha az yaşanabilir bir hale getiren küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmek hepimizin üzerine düşen büyük görevlerden biri. Bu mücadelenin en önemli unsurlarından birisi de yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasıdır. Enerji de gerçekleştirilecek bu önemli dönüşüm aynı zamanda dışa bağımlılığı da azaltacak başlıca faktörlerinden biri. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak hem  iklim değişikliğiyle mücadele etmek hem de kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde için  yenilebilir enerji yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda birçok örnek projeyi hayata geçirdik. Katı Atık Düzenleme Depolama sahamızda ve Atık Su Arıtma Tesislerimizde inşa ettiğimiz enerji üretim tesislerimizden bugüne  kadar yedi yüz milyon kilovat saatten fazla enerji ürettik. Mavi tünel çıkışına inşa ettiğimiz hidroelektrik santralimiz aktif bir şekilde çalışıyor. Buradan da her yıl milyonlarca kilovat elektrik enerjisi üretmekteyiz. Seçme  içme suyu arıtma tesisimizde de kurulu gücünü bir nokta dört megavat olan bir hidrolik santralini de inşa ettik. İnşallah çok kısa bir zamanda o da üretime başlayacak. Konya Büyükşehir Belediyemiz ve KOSKİ'nin tükettiği enerjinin tamamını yenilebilir enerji kaynaklarından karşılamak için kısa zaman içinde yüz dört megavat gücünde güneş enerjisi santrali yatırımına da inşallah şehrimizde başlayacağız. Projemiz hayata geçildiğinde her yıl yüz yetmiş altı bin sekiz yüz tonluk karbondioksitin atmosfere salınımını engellemiş olacağız. “ dedi.

‘BÜTÜN HİZMET VE ÇALIŞMALARIN ODAĞINDA İNSAN VAR’

Enerji sektörünün ve dağıtım şirketlerinin sorunlara çözüm sunabilecek teknolojik girişim ve iş fikirlerini desteklediği programın ödül töreninde konuşan Vali Vahdettin Özkan; ‘‘Bütün hizmet ve çalışmaların odağında insan vardır. İnsanın yaşam kalitesini artırmak üzere bireysel ve kamusal olarak bir arayış söz konusu. Bu arayış belli dönemlerde özellikle modern devletlerde ve toplumlarda daha sistematik bir şekilde ilerlemektedir. Yapılan iş ve işlemlerin başarısına yönelik izleme değerlendirme birimlerinin kurulması ve bilgi teknolojilerinin bu süreçlerde kullanılması ehemmiyet arz ediyor. Bütün sektörlerin bir yönüyle lokomotifi ve öncüsü olan enerji sektörü günümüzde çok daha önemli. Çevrenin üzerindeki baskıların artması, nüfus artışı ile sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin sağlanması günümüzdeki önemli sorun alanlarından birisi. Bu sorunları bertaraf etmek için geliştirilecek müdahale araçlarında koordinasyon ve iletişimin önemini vurgulamak istiyorum. Enerjinin giderek artan önemi, çevre üzerinde gelişen baskılar ve insanın yaşamını daha sürdürülebilir bir düzlemde icra etmesi için önümüzdeki sorun alanlarını hep beraber yönetmemiz lazım.’’ İfadelerini kullandı. Ülkemizde ve şehrimizde yeterli enerji arzının sağlanması, enerji arz güvenliğinin tesis edilmesi, tüketicilerin korunması ve uluslararası rekabet gücümüzün muhafaza edilmesi için yapılacak çalışmaların önemine değinen Vali Vahdettin Özkan; ‘‘Yeni kaynakların bulunması ve çevre üzerindeki baskıyı azaltacak enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması için ulusal düzeyde stratejik hedeflerimiz var. İlimizde özellikle çevre dostu enerji kaynaklarının fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ama bunu artarak devam ettirmemiz lazım. Alternatif enerji kaynakları olarak ifade edilen güneş enerjisi başta olmak üzere rüzgâr enerjisini İlimizde fazlasıyla istifade etme zemini var. Bunla ilgili yatırımlar var. Artışın devam etmesi önemli ve temennimiz.’’ dedi. Enerji Teknolojileri Hızlandırma Programı DEMO DAY Etkinliğinin önemine değine Vali Özkan, sektörün geleceği, sorunları ve iyileştirmeye açık alanları ile ilgili alınacak tedbirlerin çok önemli çıktılar vereceğini belirterek insanlığın kalkınması ve insanın yaşam kalitesinin artırılması için katkı ve katılım gösteren tüm fikir sahibi katılımcılara teşekkür etti. MEDAŞ ETAP-1 Hızlandırma Programı kapsamında düzenlenen yarışmada 1.,2. ve 3. olan projeler için sırasıyla 500.000 TL, 300.000 TL ve 200.000 TL olarak belirlenen ödülleri verildi ve  finale kalan diğer 7 proje için de teşekkür belgesi takdim edildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla