Günlük yaşantınızın içerisindeyken kafanıza bir anda bombaların yağdığını düşünün. Bunun en yakın örneği İsrail ve Filistin arasında çıkan çatışmalardır ve bu durum insanlara yalnızca fiziken değil ruhen de zarar verebilir. Sadece bu savaş değil daha önce dünyada ve Türkiye’de meydana gelen bütün savaşlar insanlar, özellikle kadın ve çocuklar üzerinde hasar bırakır. Konuyla ilgili özel açıklamalarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Elif Koç, savaşlardan herkesin etkileneceğini belirterek en çok da kadın ve çocukların ruhen zarar gördüğünü söyledi.

SAVAŞLARDAN EN ÇOK KADIN VE ÇOCUKLAR ZARAR GÖRÜR

Psikolog Elif Koç, savaşlardan herkesin etkilenebileceğini dile getirerek, “Bu konuda kadın, çocuk veya erkek diye ayırt edemeyiz. Ama savaştan en çok kadın ve çocukların psikolojik açıdan daha fazla zarar aldığını da biliyoruz. Bir birey olarak dünyaya geldiğimizde yanımızda ailemiz olduğu için kendimizi güvende hissederiz. Ailemizin bizi hep koruyabileceğini düşünürüz. Normal bir yaşantı içerisindeyken beklenmedik bir anda savaş çıktığı zaman o güvenli alanımızın tamamen ortadan kalktığını görebiliyoruz. Kadınlar da yapı gereği narin ve kırılgan oldukları için savaşlardan çok fazla etkileniyorlar” diye konuştu.  

Sıtma geçen yıl 608 bin can aldı Sıtma geçen yıl 608 bin can aldı

BAŞKA BİR MEMLEKETTE YAŞAMAK ÇOK ZOR

Türkiye’ye, savaş ortamlarından kaçıp gelen çok fazla mülteci olduğuna da değinen Elif Koç, onların da psikolojik olarak etkilendiklerini ifade etti. Koç, “Mülteciler için, kendi vatanını, dilini, kültürünü kısacası her şeyini bırakıp başka bir ülkeye sığınmak zorunda olmak ayrı bir travmadır. Çünkü bambaşka bir vatanda hayatta kalmak ve tanık olduğu savaşı da unutmaya çalışarak yoluna devam etmek zorundalar. Ne olursa olsun insanın kendi doğduğu ve büyüdüğü yeri bırakıp başka bir memlekette yaşamaya çalışması çok zordur” şeklinde konuştu.

KOLUNUZ KOPSA O AN HİSSEDEMEZSİNİZ!

Savaşlardan kaçan insanların ilk düşündüğü şeyin psikolojileri olmadığından bahseden Koç, “Önce var olmak ve hayatta kalmak için çabalarlar. Saldırı esnasında, “ben şimdi ne yapacağım, çok kötüyüm” diye düşünmek yerine, “ben nasıl hayatta kalacağım” derdine düşerler. Çünkü bir insan hayatta kalmadan diğer düşüncelerini gerçekleştiremez. İnsanlar için ilk olarak fiziksel ihtiyaçlar gelir. Bunlar; barınma, can güvenliğidir. Savaş anlarında kişi fiziksel anlamda acı da hissetmez. Saldırı sırasında kolu kopsa dahi bunun acısı sonradan duyulur. Olayın sıcaklığı ile kimse psikolojik travma veya fiziksel acı düşünmez” dedi.

DESTEK ÖNEMLİ

Savaşlardan psikolojik hasar alan çok insanın hayatta kalabildiğini söyleyen Koç sözlerine son olarak şunları ekledi, “Bazı çocukların gözleri önünde ailesi hayatını kaybedebiliyor. Ruhen iyileştirilmeye ihtiyacı olan bu insanların yanında olmalıyız. İllaki onlarla saatlerce konuşmamıza gerek yok. Sadece ellerini tutup dinleyerek de acılarına ortak olabiliriz. Bunun yanında savaşa tanık olmuş kişilerin uzmanından destek alması da iyi ve sağlıklı olacaktır.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay