LYS İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLAMIŞ OLMALISIN!


YGS' de istediğin sıralamayı alamadığını mı düşünüyorsun?

Bu yıl bu iş sanırım olmayacak gibi düşüncelere mi sahipsin?

YGS sonucum iyi geldi diye rehavete mi kapıldın?

YGS sonrasında adaylarda bu ve benzeri düşünce tarzlarını görebilmekteyiz.

Geçen haftaki yazım 2016 YGS sonuçlarını değerlendirmiştim. Bu yazıya http://www.konyayenigun.com/M_Alper_Yolcu+2016_YGS_Sonuclarinin_Degerlendirilmesi_yazi5506.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Sonucunuz ne olursa olsun önünüzde başarılması, emek verilmesi gereken bir sınav daha var arkadaşlar. Adı: LYS

Neler yapılabilir?

1-    Her zaman dediğim bir söz var. Asla mücadele etmeyi bırakmamalısınız. Hele ki henüz bitmemiş bir karşılaşmada. Bir futbol maçını düşünürsek 90 dakikanın henüz 28.ci dakikası tamamlandı, YGS süreciyle. Önümüzde uzatmalar dahil 62 dakikadan daha fazla süre var.

2-    Yukarıdaki düşünceler veya benzerlere sahip olsan da bir şekilde YGS bitti. Gün toparlanma ve işleri lehimize çevirme vaktidir. Emin olun elinizden gelen çalışmayı yaptıktan sonra hem LYS sonuçlarınızla çok iyi sıralamalara geleceksiniz, hem de vicdanen rahat olacaksınız! Çünkü elinizden geleni yapmış olacaksınız.

3-    Bir de şu hususun altını çizmek isterim. Çoğu üniversite adayı arkadaşımın hedefi LYS ile alan bölümler. Peki, YGS sonuçları ile karaları bağlamak niye? Sen YGS ile bir bölüme gitmeyeceksin ki! Henüz kaybedilmiş ya da kazanılmış bir şey yok!

4-    Önümüzde 10 haftalık bir süreç var. Emin olun az bir süre değil. Planlı bir şekilde bu 10 haftayı değerlendirenler hedeflerine ulaşacaklardır. Geçmiş yıllardaki sınav sonuçları buna örnektir. Yüzlercesi var arkadaşım emin olabilirsin. Geçen hafta da bahsetmiştim. Örneğin, YGS-1 de 60 binlerden 9 binlere çeken aday olmuştu. Sen de yapabilirsin. Ayrıca bu ve benzeri onlarca öğrenci @malperyolcu twitter hesabımdan paylaştım. İnceleyebilirsin!

5-    Şimdi önümüzdeki 10 haftalık süreçte bir strateji belirmen gerekecek. İlk olarak yapman gereken LYS' de gireceğin testlerde iyi ve eksik olduğun konuları belirlemek olmalı. Eksik olduğun konulardan da tam anlamıyla ne kadarını halledebileceğine bakmalısın. En çok soru gelecek başlıklara çalışmak bir strateji olabilir belki! Ne dersin?

6-    Ne olursa olsun, bir plan dahilinde çalışmalısın!

7-    LYS ile hedeflerinize ulaşabileceğinize, YAPABİLECEĞİNİZE İNANIN!

Son olarak bir hikâye ile bitirmek istiyorum yazımı!

“Derste uyuyan öğrenci“. Ders boyunca öğrenci uyuya kalıyor. Zil çalınca uyanıyor. Tahtada gördüğü matematik problemini ev ödevi sanarak defterine yazar. Aradan geçen bir hafta sonrasında ödevini yapmış olarak gelir. Öğretmenine soruyu doğru çözüp çözemediğini sorar. Öğretmen şaşırmış olarak “Doğru çözmüşsün” der. Ve ekler “Ben bu matematik problemini yıllardır çözülemediği için cevabı bilinmeyen problemlere örnek olsun diye tahtaya yazmıştım. Sen nasıl çözdün?”. der.

Şimdi sizlere sormak istiyorum.

Eğer uykucu öğrencimiz tahtaya yazılan  sorunun “çözülemez” bir problem olduğunu bilseydi, sizce soruyu çözmek için çaba harcar mıydı?

Öğrencimiz sorunun “çözülemez” bir problem olduğunu bilseydi hiç çaba harcamazdı.

Evet, başarının önündeki en büyük engellerden biri “yapamayacağına inandığı için denemekten vazgeçmektir.”.

Belki bugün başarmak için uğraştığınız şey için yeterli olgunluğa ulaşmamış olabilirsiniz. Ama bugün yapamadınız diye yarın olgunlaştığınız halde tekrar tekrar denemezseniz hiçbir zaman başaramazsınız.