İki gün önce bir cenaze merasimindeydik. Bir lisede iki genç birbirlerine aşık olmuşlar. Şimdi aşık olmak alabildiğine terviç ediliyor. 

Malum erken yaşta sevgili bulmak moda günümüzde. 

Liselerin  kapısının önüne yolunuz düşerse bir seyredin; her liseli gencimizin bir sevgilisi var.  

Liselilerin sevgili temin etmesine kimsenin itirazı yok ama evlenmesine gelince kıyamet kopuyor. 

Bazılarına göre genç kızlarımız sevgili olabilir fakat asla evlenemezler !

 Genç yaşta gelinlik nedense bazı çevreleri çok rahatsız ediyor. Fakat aynı çevreleri fuhuş asla rahatsız etmiyor. 

Sizce biraz tuhaf değil mi bu? 

Cenazesine iştirak ettiğimiz liseli genç, aynı okulda bir kıza aşık oluyor. Daha sonra aralarında bir münakaşa  vukua geliyor  ve genç liseli intihar ediyor. 

Tahammülü zor bir vaziyet. Cenab-ı Hak ebeveynine sabr-ı cemil versin.  

 Acı büyük ve taze. Öğle namazı kılındı ve cenaze namazı kılınmak üzere dışarıdaki platforma gelindi. Namazdan çıkınca gördük ki, caminin çevresi liseli gençlerle dolmuş. Sadece camiinin çevresi değil kabristanın içi de liseli (kızlı-erkekli) talebelerle dolu.  

Saf oluşturduk cenaze namazı kılınacak. Ebedi aleme gidecek olan ve canına kıymış olan liseli talebeye son vazifemizi yapacağız. 

Manzara şöyle; 

Camiinin etrafında kızlı-erkekli talebeler sigara içmeye devam ediyorlar.  Biz namaz kılarken de aynı kalabalık vardı. Şimdi cenaze namazı için biz saf tutarken aynı kızlı-erkekli liseli talebeler etrafımızda dolaşıyorlar ve sigara içmeye devam ediyorlar. 

Sigara içmek, bir kısım  çevrelere göre efkar dağıtırmış. Bazıları sigara içerek streslerini giderdiklerini zannediyorlar. 

Birden aklıma Gezi vakası geldi. 

2013 yılında yaşanan Gezi vakasında bir Cuma namazı sahnesi vardı. Ortada Cuma namazı kılan bir kısım insanlar ve etrafında onları seyreden ve aynı zamanda “muhafızlık” yapan “diğer” insanlar.  

Şimdi şu soruyu hep birlikte sormalıyız ve cevabını aramalıyız; 

Ramazan ayındayız. Sigara içmek nasıl bir davranıştır? 

Cenaze namazı kılınacak; fakat sigara içen kızlı-erkekli liseli gençler safa gelmiyorlar.  Bu gençlere ramazan ayında sigara içilmemesi gerektiğini kim anlatacak? 

Ramazan ayında oruç tutmamak görüntüsü bir yana bir de sigara içmek gibi, kanunen toplu yerlerde yasak olan (kapalı veya açık mekan ne fark eder?) bir fiilin yanlışlığını bu liseli gençlere kim anlatacak? 

1930’larda değiliz. Bu yıllarda okullarımızda din ve ahlak dersleri yoktu ve İslamiyet, alabildiğine aşağılanıyordu. Dolayısıyla 1930’lu ve 1940’lı yıllardaki liseli gençlerimizi mazur görmek mümkün. 

Peki bugün bu manzarayı nasıl izah edelim? 

Okullarımızda din ve ahlak dersleri var. İmam hatip okulları cumhuriyet tarihinin en yaygın dönemindeyiz. 

Liseli öğrencilerimize Ramazanda oruç tutulması gerektiğini kim anlatacak? 

Liseli gençlerimize cenaze namazı kılınarak mevtaya son vazifemizi yapmamız gerektiğini hatırlatacak kimse yok mu? 

Cenaze namazı kılınacak mekanda kızlı-erkekli liseli öğrenciler sigara içerek kendilerinin streslerini mi gidermiş oluyorlar yoksa cenaze yakınının acısını mı paylaşmış oluyorlar? 

Şairin dediği gibi; 

Bıçak soksan gölgeme sıcacık kanım damlar; 

Gir de bir bak ülkeme başsız başsız adamlar.