Reklam, zamanımızda mal pazarlamanın olmazsa olmazları arasında hemen hemen ilk sırayı alıyor. Yapılan kaliteli reklamlar sayesinde ürettiğin mal kalitesiz dahi olsa müşteri bulma ihtimalin artıyor. Reklamların ürün reklamı yanında bir özelliği de reklam filminde yer alan oyuncuların kendi kimlikleri ve karakterleri dışında başka bir kişiliği oynuyor olmaları.

Televizyonlarda onlarca dizi yayınlanıyor ve bu dizilerde oyuncular kendilerine verilen rolü hakkıyla icra edip kendilerini izleyenlerin beğenisini ve takdirini kazanmaya çalışıyor. Televizyon dizileri içinde en uzun soluklu olanlardan birisi de Kurtlar Vadisi. Hemen hemen sekiz yıldır devam eden bu dizi ve oyuncuları fenomen haline gelmişti.

İlk yayına girdiği sıralarda başkarakterlerden olan Oktay Kaynarca tarafından canlandıran Süleyman Çakır karakteri çok tutulmuştu. Dizinin ilerleyen bölümlerinde Çakır karakteri, akıllarda kalacak bir ölüm sahnesi ile diziye veda ettirildi.  Çakır'ın ölüm sahnesinin yayınlandığı bölümden sonra, ülkenin çeşitli yerlerinde Süleyman Çakır fenomenleri, gıyabında cenaze namazı kıldılar.

Dizinin ilerleyen bölümlerinde Gürkan Uygun tarafından canlandırılan ve seyirciyle bütünleşen Memati tiplemesi de diziden ayrıldı. Bu ayrılık da dizi seyircisi üzerinde büyük şok bıraktı. Dizide canlandırılan bu karakterler hayali idi ama dizini ismi ile mütenasip düşüyordu. Çünkü dizide yer alan Süleyman Çakır ve Memati tiplemeleri sert, ancak müşfik karakterleri ile Kurtlar Vadisi ismine yakışır karakterlerdi.

Süleyman Çakır ve Memati'nin diziden ayrılmasından sonra “Kurtlar Vadiyi” terk ederek şehre indiler. İndikleri şehirde de servet ve şöhretle tanıştılar.  Bu tanışma sonrasında Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün dikkat çektiği “servet, şehvet ve şöhret arzusu insanları yoldan çıkarır” belasına maruz kaldılar.

Biz ilkokulda iken bir okuma parçası vardı. “Kışın aç kalan bir Kurt şehre iniyor. Şehrin sokaklarında geziniyorken kendi cinsinden birisini görüyor. Bakıyor ki hem cinsi hem bakımlı hem de karnı tok, yanına yaklaşıyor ve bunun sebebini soruyor. Hemcinsi cevap olarak, bir insana hizmet ettiğini ve bu hizmet karşılığında karnını doyurup sıcak bir kulübede barındığını söylüyor. Sonra da kurda sen de benimle gel, ikimiz birlikte kalalım diyor. Yola düşüp yan yana yürürlerken kurt hemcinsinin boyun kısmında ki tüylerin dökülmüş olduğunu görür ve bunun sebebini sorar. Hem cinsi de sahibinin kaçmaması için boynuna bir tasma taktığını, bu döküntünün de tasmanın izi olduğunu söyler. Bunun üzerine kurt, hürriyetimden vazgeçmektense dağlarda açlıktan ölürüm daha iyi, der.”

Kurtlar Vadisi dizisi de şehre inip devletle tanışınca, daha önce mücadele ettikleri kötü insanlarla aynı çizgide buluştu. Kendi doğruları ile bağdaşmayan her düşünce, yanlış ve cezalandırılmalı. Her şeyin doğrusunu yalnızca Polat Alemdar biliyor. Bakan dahi ondan direktif alıyor. “Tek adamlık” özlemi akıyor. Bir de herhalde hükümetten aldıkları desteğin kesilmesinden korkuyorlar. Çok açık ve aleni olarak hükümetin yanlış olan politikalarını, doğru bir eksen üzerine oturtmak için büyük çaba sarf ediyorlar.

Yayınlanan son bölümde ortaya çıkan yolsuzluk olayını öylesine bir senaryo ile kamufleye çalıştılar ki gerçek olduğuna nerede ise ben inanacaktım. Seyircilerin ne kadar etkilendiğini bilemiyorum. Meğerse bu yolsuzluk operasyonu, dış güçler tarafından hükümeti düşürmek için organize edilmiş. Tapınakçılar (her halde cemaati kast ediyorlar) denilen bir örgüt Türkiye'nin iç ve dış finansal desteğine darbe vurup, ülkeyi kaosa sürüklemek istiyormuş. İran ve diğer İslam ülkelerine yapılan yardımlar, bu tapınakçıları ve ABD gibi ülkeleri rahatsız ediyormuş. Hükümet o kadar başarılıymış ki bunun önüne geçebilmek için bütün dünya el birliği ile bize cephe almışlar. Vs. vs.

Kurtlar Vadisini terk edip, servet, şehvet ve şöhretle tanışınca kurtlukları kaybolup, birer eğitimli kurtçuklara dönüşüyor. Bunun önüne geçebilmek için Kurtlar Vadisi korumaya alınarak, devlet hizmeti ile tanıştırılmadan doğal ortamda bırakmak kurtlar için en iyisi olacak.

“Taş yerinde ağırdır.” demiş atalarımız. Bırakalım Kurtlar Vadisi bozulmadan doğal haliyle kalsın. Boyunlarına servet halkası geçirip, reklam filmlerinde oynatmayalım.