Koronavirüsünü ciddiye alıp aylar öncesinden tedbirler almaya başlayan Türkiye'miz ve Konya'mız hijyen kurallarını harfiyen uygulamaya geçtiler. Bizlerde toplum sağlığı açısından işin ciddiyetini anlayıp bu kurallara mutlaka uymalıyız. 65 yaş üstü nenelerimize, dedelerimize bir genelge yayınlayarak evde kal çağrısında bulunan devletimizin projesi başarıyla uygulanıyor.

 “Her ne kadar içimizde bazı kendini bilmezler yaşlılarımızla dalga geçse de büyük bir çoğunluğumuz yaşlılarımıza sevgi ve saygıda kusur etmezler.”

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanımız, Valimiz, İl Emniyet Müdürümüz, Belediyelerimiz cansiparane görev yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Biz bu Koronavirüsünün üstesinden geleceğiz. Allah’ın izni ile endişe ve panik yapmadan devletimizin yanımızda olduğunu, her türlü yardımı yaptığını görerek galip geleceğiz. Sağlık çalışanlarımıza da minnettarız.

Bu sıkıntılar Ülke ve Konya ekonomimize darbe vursa da Ülke ve Konya ekonomimiz ayakları üzerinde sağlam duran bir yapıya sahiptir. Devletimizde ekonomik anlamda gereken desteği vermektedir.

Piyasalara gelince; Küresel piyasalar geçen hafta satış baskısında kalarak düştü.  Altın bu hafta Ons bazında 40$ - 70$ bant aralığında seyretti. Küresel piyasalar hala yön belirleyemedi. Aşağı yön veya yukarı yön tayin edemiyor. Belirsizlikler halen devam ediyor. Fed sınırsız parasal genişlemeye gitti. Bu piyasaları nasıl etkileyecek, bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fed’in bu açıklamasından sonra altın dünya piyasalarında biraz yükseliş trendine doğru hareket etti. Fed’in sınırsız parasal genişleme açıklamasından önce Ons Altın 1.480$ seviyesinde görünürken açıklamadan sonra Ons Altın 1.510$ seviyesine çıktı. Ons 1.519$ Ons 1540$ seviyesine tutunabilecek mi göreceğiz. Kısaca altında türbülans yaşanmaya devam edecek gibi gözüküyor. Ons Altının kendini toparlayabilmesi için koronavirüsünün dünya ekonomilerine yapmış olduğu baskının bir nebze kalkması gerekir. Bu baskının kalkması için  koronavirüsü ile ilgili olumlu haberlerin gelmesi lazım. Bu baskı kalkınca Dünya ölçeğindeki parasal genişleme, düşük faiz ve bu para bolluğu sürecinde altın kendini toparlayıp yükselme trendine girebilir. Bu belirsiz sürede Dünya'daki korku ve panik küresel piyasalara yön verecektir. Bu süreçte dikkatli olmak lazım, aşağı veya yukarı hareketler her an yaşanabilir. Sakin ve sabırlı olup uzun vadeli işlemler yapmak gerekir.

Hafta başı;

Altının Onsu 1.480 $ ile başladı 1.637 $ seviyelerini gördü.

Dolar: 6.557,00 TL ile başladı 6.624,00 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.017,00 TL ile başladı 7.128,00 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 314,00 TL ile başladı 343,00 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

         Ons   : 1.553 $

         Dolar :  6.563,00 TL

         Euro  :  7.040,00 TL

         24 Ayar Altın  : 328,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

         Ons    : 1.601 $

         Dolar :  6.424,00 TL

         Euro  :  6.947,00 TL

         24 Ayar Altın  :    332,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

            Bütün Dünya'yı olduğu gibi Türkiye ve Konya'mızı etkisi altına alan Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün salonları, lokanta ve kuaförlerin kapatılması ticari hayatın aksamasına düğün ve nişanların ertelenmesine sebep oldu. Ramazan ayı öncesi nişan ve düğün yapmak isteyen binlerce çift programlarını ertelemek zorunda kaldı. Bu da çarşı ve pazarda işlerin durgunluğuna sebep oldu. Ancak öngörülemeyen bu virüsün ülkemizde ciddi anlamda olumsuz etkileri ticari ve sosyal hayatı yavaşlattı. Koronavirüs ile ilgili Sosyal medyada bir çok haber yayılmaktadır. Bu asılsız haberlere itibar etmeyip, Sağlık bakanlığı ve devlet kanallarından yapılan açıklamaları dikkate alarak, tedbirlerimizi arttırarak bunun üstesinden geleceğiz.

Selam ve dua ile,