Ülkemin insanının ferasetine sağ duyusuna hayran olmamak elde değil. Gerçekten nerde nasıl hareket edeceğini bilen, Dünya’ya sevgi, şefkat ve davranış örnekleri gösteren bir millettir. Sevinç mi var, hemen birleşir, sevincini en iyi bir şekilde gösterir. Sıkıntı mı var, derhal yardıma koşar, neyi var neyi yok verir. Sıkıntıyı ortadan kaldırmak için var gücüyle çalışır. Bu millet gerçekten çok asil millettir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir açıklaması yetti. “Biz bize yeteriz Türkiye’m” dedi. Hakikaten bu asil millet, Devletine, Milletine yardımcı olabilmek için büyük bir gayret göstermeye başladı.

Hükümetin Koronavirüsün olumsuz etkilerini düzeltmek için hazırlamış olduğu paketler insanımızın bir nebze olsun nefes almasına imkan verecek.

Bu sürecin ne zaman biteceği ile ilgili maalesef bir tarih verilemiyor. Belirsizlik ortamı devam ederse hem ekonomik olarak hem de ticaret olarak etkilenecek gibi gözüküyoruz. Altının kaostan ve belirsizlikten korkması, fiyatların bu haftada çok dengesiz bir şekilde seyretmesine yol açtı. Altın, hem Dünya piyasalarında çok korktu hem de Türkiye piyasasında çok korktu. Altın korkuyu satın aldı. Korkuyu satın aldığı müddetçe yükselmeye devam edecek.

Dünya ve Türkiye merkez bankalarının faiz oranlarını aşağıya çekmesi güvenli bir liman olan altının fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesine sebep oldu. 24 Ayar altın 342,00 TL seviyelerine çıktı. Peki bu seviyelerde kalır mı? Hem doların yükselişi, ONS’un 1.650 dolar seviyelerine çıkması, 24 ayar altının 342,00 TL seviyelerine çıkmasına sebep oldu.

İstanbul Kapalı Çarşının kapanması, altın imal eden, işleyen atölyelerin kapalı olması, altının band aralığının bir müddet daha açık kalmasını sağlayacak gibi gözüküyor.

Merkez bankaları altın satar mı?

Eğer merkez bankaları altın satmaya başlarsa altın fiyatları bir miktar düşebilir veya bir miktar daha yatay bir seviyede seyreder. ONS tarafında bir hareketlenme görmessek yatay pozisyonda kalabilir. 340,00 TL seviyesi direnç seviyesi olabilir. Geçen hafta altının ONS’u 160 $ ara bandı gibi bir açıklıkta seyretti. Bu da piyasaların güvensizliğinden kaynaklandı.

Hafta başı;

Altının Onsu 1.620 $ ile başladı 1.622 $ seviyelerini gördü.

Dolar: 6.410,00 TL ile başladı 6.641,00 TL seviyelerini gördü.

Euro : 6.933,00 TL ile başladı 7.294,00 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 336,53 TL ile başladı 343,00 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

              Ons   : 1.622 $

              Dolar :  6.572,00 TL

              Euro  :  7.261,00 TL

24 Ayar Altın  : 343,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

            Ons    : 1.594,28 $

             Dolar :  6.635,00 TL

             Euro  :  7.271,00 TL

 24 Ayar Altın :    340,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

         Kısa vadede altını al-sat pozisyonunda tutmak zarar ettirebilir. Şu yaşanılan ortam kısa vadede al-sat zamanı değil; tasarruf etme zamanıdır.

         Önümüzdeki günlerde Koronavirüsüne çare bulunup bu sıkıntılar biterse hayat ve ticaret normal seyrine döndüğünde elinde fiziki altınını tutan karlı çıkacak gibi gözüküyor.

Selam ve dua ile…