Bir Kurban Bayramı'nı daha geride bıraktık.

Özellikle Konya'da, bayramların havasının bir başka olduğunu düşünüyorum. Çünkü Konya, halen geleneklere bağlılığıyla, her bayramı ayrı bir güzel gerçekleştiriyor. 

Bu nedenle, geride bıraktığımız Kurban Bayramı'nda da yine önemli duygular önemli anlar ortaya çıktı. Küsler barıştı, akrabalar kucaklaştı, dostlar bir araya geldi. Bayramların belki de en güzel yanıydı bu duygular. Hele de paylaşmak!

İnsanlar birbirleriyle hem duygularını paylaştılar hem de kurban kesenler kesmeyenle etini paylaştılar. Bu bakımdan Kurban Bayram'ları aslında daha bir anlamlı. 

Ancak bayramın bu havasını, her zaman olduğu gibi abartarak bozanlar da olmadı değil. 

Şimdi malumunuz sosyal medya var. Herkes sosyal medyadan konuşuyor, arkadaş oluyor. Hatta paylaşıyor. Paylaşılıyor paylaşılmasına da, sosyal medyada yapılan paylaşımlar artık oldukça abartılıyor. Yıllardır söylediğimiz şey; sosyal medya geleneklere, göreneklere ve inancımıza büyük zararlar veriyor.

Olur olmadık yapılan paylaşımlar, çığırından çıkıyor bazen. Kurban Bayramı'nda olduğu gibi!

Kurban Bayramı “paylaşmak” evet. Ama artık bu paylaşımı yanlış anlayıp yanlış yorumlar olduk. Kestiği kurbanı paylaşanlar, kestiği kurbanı garibana dağıtırken paylaşanlar, Kurban Bayramı'nın manevi havasına gölge düşürdü diye düşünüyorum. Bayramı bayram gibi yaşamak, Kurban'ın anlamına göre hareket etmek dururken, bu tür yaklaşımları gerçekleştirmek oldukça düşündürücü geliyor bana. Hem İslam hassasiyetine uygun olarak Kurban keseceksin hem de bu hassasiyetin tam tersini uygulayarak kestiğin kurbanı ve dağıttığın, paylaştığın kurban etlerini herkese göstereceksin!

Bırakalım bu tür gereksiz işleri!

Kurban kesmek bir ibadettir. Bırakalım bu ibadet olarak kalsın, gösterişten, riyadan uzak bir şekilde, İslam'a uygun bir şekilde bu ibadeti gerçekleştirelim. 

Kimsenin kurbanı, kurbanını kime nereye dağıttığı bir başkası için önemli değildir. Bir başkasının bunları bilmesine de gerek yoktur. 

Kesilen kurbanların sebebi bellidir, niyetler bellidir. Bu nedenle, Kurban Bayramı, kucaklaşma, yardımlaşma ve paylaşma bayramı olarak kalsın. Sevgiler, dostluklar, kardeşlikler ve kesilen kurbanlar paylaşılsın. Fakat sosyal medyada değil! Bu paylaşımlar hayatımızdan, kalbimizden gerçekleştirilsin. İnşallah gelecek bayramlarda, bu hassasiyetlere göre hareket edilir, bu hassasiyetler düşünülerek nice bayramlar geçirilir. Geçmiş Kurban Bayramı'nız mübarek ola. Sevgi, saygı ve dua ile!