Bir kurban bayramını daha birlik, beraberlik, sevgi ve huzur içinde kutlamanın mutluluğunu yaşadığımız şu günlerde rabbimizin bizi tekrar bu mutlu günlere kavuşturmasını diliyorum.  Günlerin en güzeli en değerlisidir bayramlarımız. Bütün Müslümanlar için ortak mutluluk kaynağımızdır. İnsanların en çok hatırlandığı birlik ve beraberliğin en üst safhaya çıktığı bir zaman dilimidir bayramlar. Hasretliklerin kısa bir süre dahi olsa mutluluğa dönüştüğü, hüzünlerin, acıların, yalnızlıkların paylaşılarak azaltıldığı nadide günlerdir bayramlar.

  Kurban; Allah’a teslimiyetin, ona yakınlaşmanın bir vesilesidir. Kurban bayramı tekbirlerle karşılanır huzur ve sevgi sağanak gibi gökten inerek insanların kalbine dolar. Bayram sabahında erkenden kalkan dedeyle torun camide aynı safta Allah’a yönelmenin mutluluğunu yaşarlar. Yürekler Allah aşkıyla çarpar. Kurban bayramının telaşı yaklaşık bir ay önceden başlar, bu zaman zarfında kurbanlıklar alınır evlerde tatlı bir telaş hüküm sürer. Kurban kesmenin heyecanı sarar insanları kurban kesemeyecek durumda olanlarda bu sayede evlerinde biraz olsun et kokusu duymanın sevincini yaşarlar gelen yardımlarla.

    Türk milletinin kültüründe de bayramlar kaynaşma vesilesidir, bu sebeple bayramlarda bol bol ziyaretler yapılır kimsesi olmayanlara yapılan ziyaretler ile duaları alınır iyi dilekler temenni edilir.  Eş dost akraba ziyaretleri ile gönüller alınır küs olanlar barışır ya da barışmalarına vesile olunarak bayramların asıl gayesi olan sıla-ı rahim, birilik ve beraberlik gerçekleştirilir. Fakat şu bir gerçektir ki bu yapılması gerekenler yavaş yavaş kaybolmaya başlamış durumda, sebebi ise bayramların kaynaşma ve sıla-ı rahim bayramı değil de turizm şirketlerinin de sayesinde tatil ve eş ve dostlardan kaçma bayramına dönüşmesi ve bayramlarımızın yozlaştırılması olmuştur.  Gelecek nesillerimiz eğer önüne geçilmezse bayram kelimesini sadece tatil olarak algılayacak akraba eş dost kavramı tamamen kaybolup gidecek. Bunun sonunda da yozlaşmış ve kendi öz benliğini kaybetmiş bir gelecekle karşı karşıya kalacağımız bir gerçektir.

    Sözümüzü peygamber efendimizin(s.a.v.) hadisleri ile bitirelim.

“KURBANIN DERİSİNDEKİ HER TÜY SAYISINCA SİZE SEVAP VARDIR. KANININ HER DAMLASI KADAR MÜKÂFAT VARDIR.  O SİZİN MİZANINIZA KONACAKTIR. MÜJDELER OLSUN.”

                                                                                                                                                        İBNİ MACE

“KURBAN BAYRAMINDA YAPILAN AMELLERDEN ALLAH’Ü TEÂLÂ KATINDA KURBAN KESMEKTEN DAHA KIYMETLİSİ YOKTUR. DAHA KANI YERE DÜŞMEDEN ALLAH’Ü TEALA ONU MUHAFAZA EDER.ONUNLA NEFSİNİZİ TEZKİYE EDİN, ONU SEVE SEVE KESİN!”

                                                                                                                                                              TİRMİZİ