Kunut kelime anlamı itibariyle sükut, taat, huşu, kıyam ve ibadet gibi anlamlara gelmektedir. Kunut, terim olarak yatsı namazının farz ve son 2 sünneti kılındıktan sonra kılınan 3 rekatlık vitir namazının son rekatında rükuya gitmeden önce okunan duadır. Kunut dualarının Türkçe okunuşlarını, anlamını sizler için derledik... Hz. Ömer ile oğlu Abdullah (r. anhüma)’dan rivayet edilen ve Hanefi ve Malikilerce tercih edilen kunut duasının şekli şudur:

Kunut Duası Okunuşu: Allahümme inna nesteinuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu'minu bike ve netubu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel hayra küllehu neşkuruke ve la nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk.  Anlamı Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Kunut Duası Okunuşu: Allahümme iyyake na'budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes'a ve nahfidu nercu rahmeteke ve nehşa azabeke inne azabeke bilkuffari mulhik. Anlamı Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.

Hanefilere göre vitir namazı akşam namazı gibi, bir selamla kılınan üç rekkattan ibarettir. Delil, Hz. Aişenin rivayet ettiği şu hadistir: Hz. Peygamber üç rekat ile vitir kılar ve üç rekatın sonunda selam verirdi. (Buhari, Nesai) Akşam namazından farkı, bunun her rekatında Fatiha ve ardından bir sure ve son rekatta rükudan önce tekbir alınarak Kunut duası okunmasıdır. Vitir namazında kunut duası okumak ve kunut tekbiri almak Ebu Hannifeye göre vaciptir. Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bunlar sünnettir. İmam terkettiği zaman, ona uyanların da terketmesi gereken beş mesele şunlardır: Bayram tekbirleri, Üç veya dört rekatlı farz namazlarda ilk oturuş, Tilavet secdesi, Sehiv secdesi, Kunut duası. Ancak kunut duası, rükuu kaçırma tehlikesi olduğu zaman terk edilir. Vitir namazında cemaat, daha kunutu bitirmeden imam rükua varsa cemaat da varır. Ancak cemaat henüz kunuttan bir şey okumamış olursa, imamla birlikte rükuu kaçırmayacak şekilde bir miktar okur. İmam kunutu unutup rükua gittiği takdirde, cemaat ona tabi olmasa, imam da başını kaldırıp kunut duasını okuduktan sonra, yeniden rükua gitse, cemaat de kendisine uyunca cemaatin namazı fasit olur.

Kunut duasını okuyamayan kimse Rabbena atina duasını okur veya üç kere Allahümmeğfir li (Allahım! Beni bağışla) yahut üç kere Ya Rabbi (Ey Rabbim)der. Rabbena atinafid dünya haseneten vefil ahireti haseneten ve kına azaben nar (el-Bakara, 2/201) duasını okur veya üç kere Allahümmeğfir li (Allah’ım! Beni bağışla) yahut üç kere Ya Rabbi (Ey Rabbim)der.

1) Vitir namazı, yalnız ramazanda cemaatle kılınır. İmam bu namazı açıktan kıldırır. Kunut duasını tercih edilen görüşe göre, imam da cemaat de gizli okurlar. Ramazan dışında vitri cemaatle kılmak mekruhtur.

2) İmama birinci rekattan sonra yetişen kimse, imam ile birlikte kunut okur, yetişemediği rekatları kaza ederken artık kunutu okumaz.

3) Vitir namazı kılan kimse ikinci rekattamı, yoksa üçüncü rekatta mı olduğunda şüphe etse, bulunduğu rekatta kunutu okur, rüku ve secdelerden sonra bir rekat daha kılar, yeniden kunutu okur. Rüku ve secdelerden sonra teşehhütte bulunur, selam ile namazını tamamlar. Eğer birinci rekatta iken böyle şüphe ederse, üçüncü rekat olması muhtemel olan rekatta kunut duasını okur.

4) Vitirden başka namazlarda kunut duası okunmaz. Yalnız sıkıntı, fitne ve bela vukuu sırasında sabah namazlarının farzında kunut okunabilir. Şafii ve Malik’e göre, hergün sabah namazlarının farzında rükudan sonra ayakta (kavme halinde) kunut duası okunur. Bu kunut Malikilere göre müstehap, Şafiilere göre ise sünnettir. Diğer yandan Şafiilere göre, ramazanın ikinci yarısında vitir namazının son rekatında, rükudan sonra kunut duası okumak menduptur.

5) Sabah namazında kunut duasını okuyan bir Şafii veya Maliki imama uyan bir Hanefi susar, kunutu okumaz. Eğer okuyacak olursa gizli okur.