Hazreti Mevlana’nın 812'nci doğum yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali'nin 6’ncı gününde Yunanlı sanatçı Sokratis Sinapoulos ve Derya Türkan birlikte konser verdi.Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin 6’ncı gününde Yunan ve Türk sanatçılar, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda birlikte sahne aldı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği konserde geleneksel İstanbul müziğine yer verildi. Yunan halk müziği, Rebetika müziği, Bizans müziği ve Klasik Türk müziğinin icrasında yetkin bir virtüöz olan Sokratis Sinapoulos ile Klasik Türk Müziği başta olmak üzere, Akdeniz ve çevresinde kurulmuş medeniyetlerin müziklerinin önde gelen virtüözlerinden Derya Türkan’ın birlikte verdiği konserde geleneksel İstanbul klasik müziği sergilendi.

Gazel ve Caz Resitali

Erken dönem caz müziğinin en değerli müzisyenlerinden Fransız sanatçı Michel Godard ve Yunanlı klarnet sanatçısı Manos Achalinotopoulos’un da sazlarıyla eşlik ettiği konserde Festivalin Sanat Yönetmeni ve Türk Tasavvuf Müziği sanatçısı Ahmet Çalışır’ın, İstanbul klasik müziği eşliğinde okuduğu gazel ve ilahiler müzikseverler tarafından oldukça beğeni topladı. Sokratis Sinapoulos ve Derya Türkan’nın kemençe düeti ise dinleyenleri mest etti. Oldukça yoğun katılımın olduğu konseri bazı davetliler ayakta izlemek zorunda kaldı.

Müziğin Etkin Gücü Toplumlararası Etkileşimi Arttırıyor

Tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzikleri tanıtmayı ve müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi arttırmayı amaçlayan “Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali”nde çeşitli ülkelerden sanatçı ve müzik grupları performans sergiliyor. Festival kapsamında 28 Eylül’de Jon Georg Balke (Norveç) ve 29 Eylül’de Akhmed Akhmedov (Rusya-Dağıstan) sahne alacak. 16. Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül Pazartesi günü TRT’nin “Seher Yeli” özel konseri ile son bulacak. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda, saat 20.30’da başlayacak konserler ücretsiz olarak izlenebilecek.

Editör: TE Bilişim