Kitabın adı: ÖTELERDEN 33 KİŞİ

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet Sevgi

Basımevi: Gençlik Kitapevi/Palet Yay.

Basıldığı tarih ve yer: Ekim 2012/KONYA

Kaçıncı baskı olduğu: I. Baskı

Kitabın türü: Fıkra- Derleme

Kitabın fiziksel özellikleri: Karton kapaklı, üzeri fotoğraflı küçük boy kitap. 103+1sayfa.

Kitabın muhtevası:

Takdir edilmek bir insana verilebilecek en güzel mükâfattır bence. Türk-İslam kültürüne hayatlarını adamış koca çınarlar veyahut genç fidanlar eğer aramızda yoksa onları hatırlayıp gün yüzüne çıkarmak bir kadirşinaslıktır, vefa borcudur.

Yazar Ahmet Sevgi de kadirşinaslıkta eli öpülesi bir bey efendi. Türk kültürünün inşasında emeği geçenler arasından 33 kişiyi seçerek onları yeni nesillere tanıtmak, fikirlerinden haberdar etmek istemiş. Böylece bir nebze de olsa onları okurlara tanıtarak vefa borcunu yerine getirmeye çalışmış, unutulmalarını önlemiş, fikirlerini canlı tutmuştur.

Yazarın, büyük bir emek ve titizlikle hazırladığı, bizlere tanıttığı mümtaz şahsiyetler şunlardır; Yunus Emre, Mevlana, Erol Güngör, Kâtip Çelebi, Mehmet Akif, Osman Yüksel Serdengeçti, Cem Sultan, Peyami Safâ, Ahmet Kabaklı, Tarık Buğra, Necip Fazıl, Rauf Denktaş, Arif Nihat Asya, Namık Kemal, Mehmet Emin Yurdakul, Yahya Kemal, Cenap Şehabettin, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Seyit Ahmet Arvasi, Ali Fuat Başgil, Yakup Kadri, Süheyl Ünver, Ergun Göze, Yılmaz Öztuna, M.Kaya Bilgegil, Mehmet Kaplan, Amil Çelebi, Necmettin Hacıeminoğlu, Mehmet Çınarlı, Nihat Sami Banarlı ve yazarın annesi.

"Peyami Safa

Necip Fazıl Peyami Safa hakkında şunları söyler: Kafası vardı, kültürü vardı. Cümlesi vardı. Üslubu vardı. İç dünyası vardı. Hafakanları vardı. Çilesi vardı, metafizik arayıcılığı vardı. İmkânı vardı, şüpheleri vardı. Nefis murakabesi vardı. Estetiği vardı. Diyalektiği vardı. Cesareti vardı. Bu ifadelerden anlaşılacağı üzere Peyami Safa, bir münevver için gerekli bütün vasıfları üzerinde toplamış bir şahsiyettir. Etrafımıza şöyle bir bakalım. Söz konusu sıfatları hâiz kaç aydınımız var acaba?..

Peyami Safa bu birikimi nasıl elde etmiş olabilir? Normal şartlarda ulaşılabilecek şeyler değil bunlar… Yoksa büyük bir mirasa mı konmuştur? Veya özel hocalardan ders mi almıştır? Nasıl yetiştirmiştir kendisini?

İsterseniz sorunun cevabını Peyami Safâ'dan dinleyelim:

"Ben iki yaşımda basız kaldım. Bütün çocukluğum ve gençliğim korkunç bir hastalığa ve fakirliğe karşı mücadele ile geçti. Kimsesiz, sıhhatsiz, parasız ve talihsiz kaldım. Orta sekizden yukarı okul görmedim. Hastalık, cehalet ve sefalet ejderleriyle boğuştum"

Nedense bizler hep büyük adam olabilmenin imkân işi olduğunu düşünürüz…"

Sevgili okurlar! Kıymetli yazar Prof. Dr Ahmet Sevgi'nin "Ötelerden" derleyip ortaya çıkardığı her birisi birer derya olan ilim ve kültür adamlarından bu "33 kişiyi" bir de onun süzgecinden okumanızı tavsiye ediyorum.

Selam ve sevgilerle…

Kitap isteme adresi:

Gençlik Kitapevi Yayınları

Mimar Muzaffer Cad. Rampalı Çarşı No: 42/KONYA

Telefon: 0332 353 62 27

Editör: TE Bilişim