Kitap adı: MEDİNE MÜDAFAASI/ÇÖL KAPLANI FAHRETTİN PAŞA

Yazarı: İsmail Bilgin

Basımevi: TİMAŞ Yay.

Basıldığı tarih ve yer:  Ocak 2009/İST

Kaçıncı baskı olduğu: 4.baskı

1.Baskı: Kasım 2006

Türü: Tarihi roman

Kitabın fiziksel özellikleri: Karton kapaklı, üzerinde Fahreddin Paşa'nın resmi bulunan küçük boy kitap. 297+7 sayfa.

Kitabın muhtevası:

Giriş kısmında Osmanlı Devletinin Mondros Ateşkes Anlatmasının hükümlerini uygulamayan ve 2 ay kadar Medine'nin müdafaasına devam eden Fahrettin Paşa'nın tevkif edilerek Malta adasına götürülüşü anlatılır. Daha sonraki bölümlerde Cemal Paşa tarafından Medine Müdafaası için Suriye cephesinde bulunan 12.Kolordu Kumanı Fahreddin Paşa'nın güvendiği subayları da yanına alarak görevlendirilmesini ihtiva eder.  Şam'dan Medine'ye kadar uzana Demiryolu hattının korunması ve Peygamber Efendimizin medfun bulunduğu Medine şehrinin muhafazasına kanıyla, canıyla ant içmiş bir avuç Türk askerinin içler acısı dramını anlatır. Burada Türklerin düşmanı sadece İngilizler değildir. İngiliz altınlarının ve silahlarının sayesinde bağımsız bir devlet kurma hayallerine kapılan Mekke Emiri Şerif Hüseyin ve oğulları Faysal ile Ali'nin Osmanlı Devletine karşı kışkırttığı ve silahlandırdığı Araplar vardır. Fakat Türk askerlerinin en acımasız düşmanı ise çölün kavurucu sıcağı, açlık ve susuzluktur. Türk askerleri sadece düşmanla değil açlık, susuzluk ve cephanesizlikle de amansız bir mücadele vermiştir. Fakat onları düşman değil, Osmanlı devletinin imzaladığı Mondros Mütarekesi yıkmıştır. Aylarca aç, susuz savundukları bu kutsal beldeleri düşmana teslim etmek, Fahreddin Paşa ve kahraman Türk askerlerini perişan etmiştir:

"…En önemlisi, bir gün memlekete, Anadolu yaylalarına dönebilirler miydi?

Ancak hiç birisi burada ölüp kalmaktan endişe etmiyordu. Zaten onlar memleketlerinden, güzel Anadolu'dan, güzel İstanbul'dan çıktıklarında her şeyi kabullenmişlerdi, ölümü bile…" (s.110)

"…Biraz sonra tek tük yere düşmeye ve sıçramaya başlayan çekirgelerin sayısı iyice arttı. Bunun üzerine halk hemen kürekle çuvallara topladıkları çekirgeleri kapaklı sepetlere boşaltıp yine boşalan çuvalları ile çekirgelerin peşine düştü. Tatlı bir telaş ve gülüşmeler eşliğinde herkes adeta birbiriyle yarıştı. Bir süre sonra çekirge sürüsü geçip giderken yiyecek bir şey bulamayan bu hayvanlar başkalarına yem oldu. Fahreddin Paşa, bir yerliye yaklaştı:

-Bunları ne yapacaksınız?

-Yiyeceğiz paşam.

-Çekirgeler yenir mi?

.Biz yeriz. Çok da tatlıdır." (s.219)

"Uzun süren tartışma ve görüşmelerden sonra, Medine'deki komutanlardan oluşturulan bir heyet ile Bedeviler arasında anlaşma 7 Ocak 1919 günü imzalanmıştı. Teslim olma düşüncesindeki subaylar bile bu anlaşmaya imza atarken vicdanları pişmanlıkların ateşi ile tutuşuyordu. Mahcubiyet ve pişmanlık, hatta utanç vardı yüreklerinde… Osmanlı Devleti, İtilaf devletleri ile anlaşma yaptıktan tam 2 ay sonra Medine'yi Bedevilere teslim eden anlaşmayı imzalamışlardı." (s.281 v.d)

Türk tarihinin nice kahramanlıklarla dolu binlerce liderleri vardır. Bunlardan biri de Fahreddin Paşa'dır. Türk çocuğu, kendini tanı, atanı tanı, sizin soluk almanız için can verenleri tanı!

Mutlu okumalar…

Adres:

TİMAŞ Yay. Alayköşkü cad. No:1. Cağaloğlu/İST

Telefon: 0212 511 24 24 –faks: 0212 514 40 00

e-posta: timas @timas.com.tr- www.timas.com.tr