Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen İpek Yolu Projesi'nde, pilot bölge seçilen Kayseri-Konya arasında restorasyonları süren tarihi Selçuklu han ve kervansarayları, sosyal sorumluluk bilincine sahip girişimcileri bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Projeler Genel Koordinatörü ve İpek Yolu Projesi Geliştirme Grubu Başkanı Dr. Fahri Atasoy yaptığı açıklamada, hedeflerinin özellikle İpek Yolu'ndaki tarih ve kültür mirasını dünyaya tanıtmayı amaçladığını söyledi.  Projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Atasoy, projenin çok yönlü olduğunu dile getirdi. 
MUHTEŞEM ESERLER SAHİP ÇIKILMAYI BEKLİYOR 
Özellikle Selçuklu dönemi eserlerini tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Atasoy, şunları kaydetti: "Selçuklu denince İpek Yolu'ndaki kervansaraylar öncelik kazanıyor. Kervansaray ve hanları ön plana alarak Selçuklu kültür zenginliğini tanıtmayı hedefleyen bir proje üzerinde çalışıyoruz. Henüz olgunlaşmış değil. İpek Yoluna ilk olarak UNESCO sahip çıktı. Türkiye'de de çalışmalar doğrultusunda Selçuklu Kervansarayları Dünya Kültür Mirası olsun diyerek UNESCO'ya başvuruda bulunuldu ve kervansaraylar geçici listeye alındı. Denizli'den Doğubeyazıt'a kadar uzanan ana güzergahtaki kervansaraylar bir liste halinde sunuldu. Türkiye'de kervansarayların çoğu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Bu muhteşem eserler sahip çıkılmayı ve ilgi bekliyor. Toplum ve işletmeciler bunlara sahip çıkmazsa o binalar tekrar yıkılmaya yüz tutacak ve garip kalacaklar. Muazzam bir kültür mirası, 800-900 yıl ayakta kalmış ve biz bunun hakkını verememiş olacağız." Atasoy, yapılan fizibilite çalışmalarının ardından bir pilot bölge seçtiklerini, Kayseri-Konya arasındaki Selçuklu Kültür mirasını "Anadolu Kervansaray Yolu" adı altında sunmayı planladıklarını dile getirdi.  Vakıflar Genel Müdürlüğünün güzergahta yer alan kervansaraylardaki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Atasoy, sözlerine şöyle devam etti: 
"Maddi ve manevi destek bekliyoruz. Sahiplenmeye ihtiyaç var. Bu güzergahta sadece binaları değil eskiyi, geleneği hatırlatan her türlü kültür unsurunu canlandıracak girişimlere ihtiyaç var. Bunları nasıl tanıtabilir, insanların gündemine nasıl getirebiliriz esas sorunumuz bu. Gezdiğimiz yerlerde güzel örnekler de gördük. Nevşehir Saruhan Kervansarayı çok güzel bir şekilde işletiliyor. 365 gün sema töreni yapılıyor ve çok ilgi görüyor. Kervansaray her daim canlılığını koruyor. Çok takdir ettiğim bir işletmecisi var.  Tabii bölge Kapadokya'dan dolayı turizmden nasibini almış. Güzel örneklerin yanında yetkililerin kapılarına kilit dayandıramadığı kervansaraylar da var. İşletme oturmadığı için korumakta zorluk çekiyorsunuz. Bu eserlere sahip çıkacak girişimcilere ihtiyacımız var. Tüccarlara ihtiyacımız yok. Olaya biraz da sosyal sorumluluk şeklinde bakacak gönüllü insanlar arıyoruz."
AA
 

Editör: TE Bilişim