“Mevlana ve Şems’e Göre İradet Kavramı” konulu konferansa katılan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Hz. Mevlana ve Hz. Şems ne birbirinin mürididir, ne de şeyhi. İkisi de birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçalarıdır” dedi

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Mevlana ve Şems’e Göre İradet Kavramı” konulu konferans gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kazım Karabekir Anfisi’nde gerçekleştirilen konferansa Tahran İslam Ansiklopedisi Merkezi İslam Dünyası Ansiklopedisi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehran Afshari, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
MEVLANA VE ŞEMS BİR BÜTÜNDÜR
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Hz. Mevlana ve Hz. Şems ne birbirinin mürididir, ne de şeyhi. İkisi de birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçalarıdır. Aslında biz bugün hep Hz. Mevlana’yı anlatıyoruz gibi gelebilir, ama aslında Hz. Mevlana, dediğimizde onun dersler alıp pişmesine ve hatta yanmasına vesile olan babası Bahaeddin Veled’i, Burhaneddin Muhakkık’ı Tirmizi’yi, Şems-i Tebrizi’yi, Selahaddin-i Zerkub’u, Çelebi Hüsameddin’i ve daha onlarca ismini bilmediğimiz dostlarını konuşuyoruz. Hz. Mevlana bütün bu insanların özünden ve bilgisinden istifade ederek, farklı çiçeklerden beslenip bal yapan arılar misali bu evrensel değerleri bize sunmaktadır. Tabi ki bu insani etkileşimin daha üstünde olan İslami kaynaklardan faydalanmasını da unutmamak gerekir.” dedi.
MEVLANA VE ŞEMS İÇLERİNDEKİ CEVHERİ KEŞFETTİLER
Ardından Merkezi İslam Dünyası Ansiklopedisi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehran Afshari’in konuşmacı olarak katıldığı “Mevlana ve Şems’e Göre İradet Kavramı” konulu konferansa geçildi. Tüm dünyada olduğu gibi son 20 yıldır İran’da da Hz. Mevlana’nın büyük ilgi gördüğünü belirten Dr. Afshari, Mevlana’nın beşeriyetin yetiştirdiği en büyük insanlardan biri olduğunu ve onun eserlerindeki evrensel öğretilerin tüm dünya insanlarına ışık olmaya devam ettiğini söyledi. Mevlâna ve Şems-i Tebrizi’nin dostlukları konusunda eserleri ışığında bilgi veren Dr. Afshari, “Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin geleneksel tasavvuf yolunda olduğu gibi mürit-mürşit ilişkisi içinde birbirlerini değerlendirmektedir. Her ikisi de birbirlerine ayna olarak kendi içlerindeki cevheri keşfetmişlerdir. Bu usul Şems’ten sonra Hz. Mevlana’ya dost olan Selahaddin-i Zerkûb ve Çelebi Hüsameddin’le de devam etmiştir” dedi.Konferansın ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Dr. Afshari’ye konferans sonunda Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler tarafından teşekkür plaketi ile enstitü yayınları takdim edildi.
HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim