Hazreti Mevlana'nın 811. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen festivalde, Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan, Afganistan, İran, Irak-Kerkük, Fas, Lübnan ve İspanya'dan müzisyen ve müzik grupları sahne alacağı 15. Uluslar arası Konya Mistik Müzik Festivali  ‘10 muharrem’ TRT özel konseri ile başladı. Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştiren programa Vali Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve  Konya  Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir, Orhan Erdem, Ziya Altunyaldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman,3 Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Fidan Yüksel, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Yaşin, Selçuklu  Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ile çok sayıda protokol üyesi ile vatandaş katıldı.

MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ'NE ŞİMDİYE KADAR 47 ÜLKEDEN 133 GRUP KATILDI 

Mistik Müzik Festivali'ne şimdiye kadar 47 ülkeden 133 grup ile yüzlerce sanatçının katıldığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Hazret-i Mevlâna’nın Doğum Yıldönümü çerçevesinde bu yıl 15. si yapılacak olan Mistik Müzik Festivaline;  şimdiye kadar 47 ülkeden 133 grup ile yüzlerce sanatçı katılmıştır. Bu yıl Özbekistan,  Azerbaycan,  Afganistan,  İran,  Irak-Kerkük,  Lübnan,  Fas, İspanya ve Türkiye’den iştirak edecek sanatçı ve müzik topluluklarının katılımıyla, gönül coğrafyamızın batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine, müziğin gönülleri buluşturan sırrıyla bir arada olacağız. 20-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalimiz; bugün TRT’nin büyük bir özveri ile hazırladığı “EHL-İ BEYT AŞKINA” ile başlayarak, MKM Sultan Veled salonunda devam edecektir. 25 Eylül 2018’de yine bu salonda icra olunacak misafir bir ülke sanatçılarının konseri de dâhil olmak üzere tüm programlarımız 20.30 da musıkî severler ile buluşacaktır. Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük hak ve adalet mücadelesinin verildiği gün olan 10 Muharrem, ilk defa Mistik Müzik Festivali’nde özel bir programla yâd edilecektir. Bu özel konser için; TRT Genel Müdürümüze, sanatçılara ve TRT çalışanlarına çok teşekkür ederim” dedi.

10 MUHARREM İLK DEFA MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ’NDE ÖZEL BİR PROGRAMLA YÂD EDİLDİ

Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük hak ve adalet mücadelesinin verildiği gün olan '10 Muharrem' ilk defa Mistik Müzik Festivali'nde özel bir programla yad edildiğini ifade eden Yarar, “Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük hak ve adalet mücadelesinin verildiği gün olan 10 Muharrem, ilk defa Mistik Müzik Festivali’nde özel bir programla yâd edilecektir. Bu özel konser için;  TRT Genel Müdürümüze, sanatçılara ve TRT çalışanlarına çok teşekkür ederim. 20-30 Eylül tarihlerinde 12 program olarak düzenlenen festivalin her aşamasında, maddeten ve manen bizimle beraber olan Kültür ve Turizm Bakanımıza, valimize,  Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyesi, Başkanlarımıza teşekkürü borç bilirim. Ayrıca; festivale hizmet desteğinde bulunan değerli işletmelerin kıymetli yöneticilerine de teşekkür ederim.  Festivalin açılış programının Şehid-i Kerbela Hazret-i Hüseyin Efendimizin mücadelesini anlamaya ve yaşamaya vesile olması temennisiyle” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından TRT ekibi tarafından hazırlanan, Hz. Hüseyin’in hayatının konu edildiği ‘Elh-i Beyt Aşkına’ konseri verildi.

“ 10 MUHARREM” TRT ÖZEL KONSERİ HAKKINDA BİLGİ 

İnsanlık tarihinde derin izler bırakan Kerbala olayı,islam aleminde 14 asırdır Hicri takvime göre 10 Muharrem’de anılmaktadır. Hazreti Hüseyin ve ailesinin Kufe şehri yakınlarındaki Kerbela’da şehit edildiği gün olan 10 Muharrem, Türk İslam tarihi boyunca da unutulmamıştır. Anadolu’da mezhep ve meşrep ayrımı yapılmadan, bütün İslam toplulukları 10 muharrem’de Hazreti Hüseyin’i ve onun zulmün karşısında mazlumun yanında duruşunu, adalet ve dürüstlük çağrısını anlamaya çalışmışlardır. 

TRT’nin TRT 1 ekranında yapa geldiği 10 Muharrem özel programı , Türkiye’de tarih boyunca birçok farklı mezhebin ve meşrebin ,Hazreti Hüseyin sevgisi ve 10 muharrem hassasiyetiyle nasıl bir vücut olduklarını ortaya koyuyor. Ehl-i Beyt sevgisinde birleşen Anadolu coğrafyasının zalime karşı duruşu ve mazluma şefkati, Hazreti Hüseyin’in adalet ve dürüstlük mücadelesi anlatıldı 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim