Mekke'de ilk Müslüman olanlardandır. Kureyş müşriklerinin Müslümanlara ağır baskısı ve işkencesi dayanılmaz bir hal alınca Hz Peygamber bir gurup Müslüman'ın Habeşistan'a hicret etmesini istedi. Böylece Müslümanlar hem işkence ve baskılardan uzak olarak İslam'ı tebliğ etme hem de Müslüman'ca yaşama imkanı bulacaklardı. Bu İslam'da ilk hicrettir. İşte Habeşistan'a ilk defa hicret eden 83 sahabe arasında Firas b. Nadr de vardı.

Habeşistan'da uzun bir süre kalan Firas b. Nadr, Hayber'in fethi akabinde Cafer b. Ebu Taliple birlikte Medine'ye döndü. Kendisi Habeşistan'da iken Bedir'de yapılan savaşa babası Nadr, müşrik olarak katılmış ve ölmüştü.

Firas b. Nadr, Medine'ye gelişi sonrasında Hz Peygamberle beraber yapılan savaşlara ve Veda Haccı'na katılmış, Hz Ömer devrinde H.15'inde yapılan Yermük Savaşı'nda şehit olmuştur.

Firas b. Nadr, rivayet ettiği bir hadis bulunmamaktadır. Firas gibi birçok sahabinin Hz Peygamberden hadis rivayet etmeyişi, Resulu-ü ekrem Efendimizin mübarek sözlerinden hiçbir bildiğinin ve aklında kalamayışından değil; bu konuda Hz Peygambere (SAV) yanlış haber veya söz isnad etme endişesinden kaynaklanmaktadır. Bu kaygı sebebiyle birçok sahabi Resulullah'ın (SAV) örnek ahlâkını, ölmez ve eskimez sözlerini rehber edindiği ve günlük hayatına uygulamaya çalıştığı halde, Resulullah (SAV) "şöyle şöyle demiştir" şeklinde net bir isnatta bulunmaya yanaşmamışlar, bu işi hafızası daha güçlü, Resulullahla beraberliği daha uzun olan meşhur sahâbilere bırakmışlardır.

Editör: TE Bilişim