Konya Aydınlar Ocağı’nın 22 yıldan beri devam eden Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, ‘Doğru Eş Seçimi ve Mutlu Yuvanın Sırları’nı anlatan kişisel gelişim uzmanı Âsım Yekeler, “Evlilik geleceğe yapılan yatırımdır” dedi.

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetine, Türkiye’de 81 il ve 400 ilçeye gittiğini ve 1500’ün üzerinde konferans verdiğini ifade ederek başlayan Âsım Yekeler, iki kitap yazdığını ve üçüncüsünün yolda olduğunu belirtti. Kültürün damlaya damlaya oluştuğunu ve insanımızın para edindiği kadar kültür de edinmesi gerektiğini söyleyen Yekeler, Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’yegeçmiş olsun dilekleriyle birlikte başarı temennisinde bulundu.Evlilikle ilgili önemli konulara temas eden Yekeler, “Evlilik geleceğe yapılan yatırımdır. Herşeyin emekliliği var. Ama evliliğin emekliliği yok. Bir ömür boyu emekliliği olmayan bir müessese. Peygamber Efendimiz buyuruyor: “Son nefesinde bile olsan karşıma evlenmeden gelme.” diyor.  Büyüklerimiz eğer evlenmemişse, Rabbimin huzuruna nikâhsız gitmeyim, derlerdi. Evlilik aslında 60 yaşından sonraki hayata yapılan yatırımdır. Mutlu bir yuvanın sırrı ve devamında vaktinde evliliktir son derece önemli” dedi. 

Bekârlığın sultanlık olmadığını belirterek “Şeytan her zaman bekârla beraberdir” diyen Yekeler, genç bekârları o günaha sokmak için pusuda bekleyen şeytanın hamlelerini boşa çıkartmak için gençlere vaktinde evlenmelerini şu sözlerle tavsiye etti: “Evlilik bütün kötülüklerden koruyan bir zırhtır.” 

EVELENMEDE EN İDEAL YAŞ 18

Üniversiteye gitmeyecekse bir genç kız için ev ideal evlenme yaşının 18 olduğunu söyleyen Yekeler, sevdiği, beğendiği, ailesinin onayladığı birisiyle evlenmesi gerektiğini, akademik kariyer yapacakken 35’inden sonra yapılan evliliklerde tıbbî olarak mahzurları olduğuna işaret ederek okuma yazma bilmeyen annesinin “Bir genç kız güle benzer. Yaş ilerledikçe o gül solar ve sararır. Ben bir ömür boyu yastığa baş koyacağım eşimi yoruluncaya kadar ararım” şeklindeki sözünü hatırlattı. 

Doğru eş seçiminin de sıfırların başındaki ‘bir’ gibi olduğunu “dindar” olanının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yekeler, “Evlilikte ve eş seçiminde din ve kültür birliği ile denkliği önemlidir. Eş seçiminde büyüklerin tecrübelerinden faydalanmak lâzım. Nişanlılık dönemi trafik lambalarının yanıp söndüğü gibi dört gözümüzü açma dönemidir. Evlendikten sonra o gözün üçünü kapatacaksınız. Akıllı adam hanımıyla kavga eden değil, hanımını idare eden adamdır. Eşim bana Allah’ın bir hediyesi der ve hediyede kusur aranmaz şeklinde olgunluk göstermelidir” dedi.

“ANASINA BAK KIZINI AL!”

İki saate yakın devam eden sohbetinde zaman zaman güzel fıkralarla konuşmasını süsleyerek dinleyicileri güldüren Yekeler, “Anasına bak kızını al” sözünün doğru olduğunu ve annenin burada büyük bir referans olarak alındığını ve bir kızın evlenmemesinde aranacak suçlunun önce anne ve sonra babası olduğunu söyledi. Erkeklerin eşlerinde buldukları kusurları düzeltmesi noktasında kızın anne ve babasına söylemelerinin en doğru davranış olacağını hatırlatan Yekeler, fazla eşya konusuyla ilgili olarak da şu sözü hatırlattı: “Sac düzene girer hamur biter. Ev düzene girer ömür biter. Çocuk evin meyvesidir. Eş ise ağaçtır. Burada meyve veren ağaç önemlidir. Hanımlar, yemek yaptıkları zaman o yemekten meyve veren ağacı mahrum etmemeleri gerekir.”

Sohbetin sonunda kitaplarını imzalayan araştırmacı-yazar ÂsımYekeler’e, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü “Mevlâna ve Mevlevilik” adlı hacimli bir kitap hediye etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim