Tarih ve kültür şehri Konya, 16-23 Mayıs tarihleri arasında kültür ve bilim şölenine ev sahipliği yaptı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli markalardan biri olan KOMEK'ın 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilim Şöleni, şehri hareketlendirdi, canlılık getirdi.  Konya'nın 'Altın Dokunuşları' olarak ifade edilen KOMEK'in bu yıl ki teması 'Endülüs'ten Selçuklu'ya' oldu. Ortaya çıkan çalışmalardaki kültürel tema şunu gösterdi ki Endülüs eşittir Selçuklu, Selçuklu eşittir Osmanlı... Sanat çizgileri, mimari yapıları, kültürel öğeleri ile Endülüs, Selçuklu'nun köklerini barındırıyor... “Endülüs’ten Selçuklu’ya” temasıyla işlenen 2017 eser, Endülüs’e, Selçuklu’ya, Osmanlı’ya yani Türk-İslam sentezine ışık tuttu. Bildiğimiz fakat unuttuğumuz Endülüs gibi bir değerimizi, bizi biz yapan medeniyetimizi yeniden hatırlamamıza vesile oldu; KOMEK... Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun vurguladığı gibi Endülüs biziz, Endülüs Selçuklu, Endülüs Osmanlı, Endülüs İslam Medeniyetinin özeti. Bu anlamda KOMEK Altın Dokunuşlar 13. sergisinde de markasını ortaya koydu. 

ENDÜLÜS'TEN YAŞAM YANSITILDI

Diğer yandan Mevlana Kültür Merkezi'nin her yeri adeta Endülüs'ten bir parça ile donatıldı. Endülüs'teki bahçe havuzundan, çevre düzenlemesine kadar her şey itina ile yapıldı. El Hamra Sarayı'nda olduğu gibi çeşmeden şerbet ikramı dahi düşünüldü. Endülüs'ün önem verdiği nar çiçeği de ihmal edilmedi. Endülüslü Müslümanlar nar yetiştiriciliğine önem verdiği için, nar çiçeği de önemli bir simge oldu. Bu simgede oluşturulan Endülüs dekoru içinde yer aldı. Endülüslü gençler geleneksel elbiseleri ile sergi ve bilgi şölenine katıldı. Tarih ve kültür bütünleşmesi oluşturuldu.

VE LÂ GÂLİBE İLLALLAH

"Galip olan Allah'tır" ifadesinin yer aldığı bu ayetin önemi Mevlana Kültür Merkezi'nde vurgulandı. Endülüslü Müslümanların El Hamra Sarayı'nın her yerine yazdıkları Ve Lâ Gâlibe İllallah yazısı KOMEK'in eserlerinde ilmek ilmek işlendi. Galip Olan Allah'tır yazısını görenlere manevi bir coşku yaşattı. İslam Medeniyeti'nin bir bütün olduğu vurgulandı. İslam Sancağı'nın gittiği her yer bizim kaderimiz, gönül bağımız bunu KOMEK bir kez daha gözler önüne serildi.

ÇALIŞTAYA DA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Genel sergi ve bilgi şölenine bu yıl  çalıştay da eklendi. El emeği göz nuru çalışmaların sergilenmesinin yanı sıra, bu çalışmaları daha nitelikli ve uzun soluklu kılmayı sağlayacak düşünce ve zihni desteğin de temin edilmesi için çalışıldı. “KOMEK ‘Şehir ve Eğitim’ Çalıştayı” programında meslek edindirme kurslarının şehrin eğitimine katkısı ve problemlerinin yanı sıra; sosyal, kültürel, ekonomik, turistik, sanatsal ve diğer yönlerden değerlendirmesi yapıldı.

KONYA'NIN ENDÜLÜS'E SELAMI

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek de, 1 hafta süren “Endülüs’ten Selçuklu’ya” sergi ve bilgi şöleninin medeniyetimizin geleceği açısından çok önemli bir katkı sunduğunu söyledi. "İnsan odaklı belediyecilik faaliyetlerimizin, kurumsallaşmış bir ifadesi olan KOMEK, on üç yaşını idrak etti" diyen Akyürek, "KOMEK bu yıl el emeği göz nuru ürünlerini, Endülüs’ten Selçukluya teması çevresinde sergiledi. Avrupa’nın bağrında, sekiz asır boyunca İslam sancağını dalgalandıran Endülüs, İslam Medeniyetinin Batı kanadının yegâne ifadesi ve taşıyıcısı olarak inkâr ve ihmal edilemez bir önemi haizdir. Fiziki varlığı coğrafyadan silinmeye çalışılan bu medeniyet timsalinin, tarihi varlığı zihinlerden ve gönüllerden silinememiştir. Bu açıdan bu sergi bir Selçuk payitahtı ve İslam medeniyeti şehirler silsilesinin tartışmasız mühim bir halkası olan şehrimiz Konya’nın, Endülüs’ün şehit şehirlerine bir selamı ve onların mirasına vefası olarak da ayrıca anlamlıdır. Altın Dokunuşlar, her yıl olduğundan daha geniş bir kapsam ve mahiyet arz etmiştir" ifadelerini kullandı.

İLÇELER SERGİDE BULUŞTU

16-23 Mayıs tarihleri arasında açık kalan sergiye katılım oldukça yoğun oldu. Özellikle ilçeler sergiye yoğun ilgi gösterdi.  “İlçeler Konya İle Buluşuyor” programları kapsamında günde 22 otobüsle bin kişi ilçelerden getirilerek rehberler eşliğinde başta Mevlana Türbesi ve İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi olmak üzere tarihi mekanlara ve Altın Dokunuşlar Sergisi’ne turlar düzenlendi. Programlarda 28 ilçeden 5 bin kişi ağırlanmış oldu. Bir gün de olsa Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sergiyi gezen insanlar şehrin sadece ilçeden ibaret olmadığını gördü. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, her gün farklı ilçelerden binlerce vatandaşın sergiyi görmeye geldiğini belirterek, "Daha önce Konya'ya gelmemiş, ilçede yaşayan vatandaşlarımız bir gün de olsa sergiye görmeye gelerek farklı bir duygu yaşadı. Biz de bu anlamda mutlu olduk. İnsanların sosyalleşmesi, şehre hareket getirmesi  açısından KOMEK'in bu anlamda da bir gücü var, misyonu var" dedi.

ENDÜLÜS DÜNYANIN BİR FENERİYDİ

Böylece tarihin ihyasıyla bugün anlamlandırılırken, tüm bu kültürel birikimin aynı zamanda yarınlara ulaşması için de KOMEK önemli bir araç olarak dikkat çekiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Endülüs dünyanın bir feneriydi. O feneri barbar Avrupa söndürdü. Selçuklu, Osmanlı olarak yine yanmaya devam etti” diyerek Endülüs’ün “biz” olduğunun mesajını verdi. Köseoğlu KOMEK’in tarihi bir misyonu üstlendiğini söyledi.  Selçuklu’yu, Osmanlı’yı, Endülüs motiflerini işlemeye KOMEK’in vesile olduğunu söyleyen Köseoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “Biz aracız, amaç değiliz. Dünü dünde en iyi şekilde anlayarak, yarına ışık tutmaya çalışıyoruz. Sergiyi 60-70 bin insan gezmeye geliyor. İlçelerden günlük bin 500 kişi geldi. Sergiyi gezdiler, Mevlana Müzesi’ni gezdiler, şehitliği gezdiler. Şehirde bir etkileşim oldu. Ama en önemlisi, buraya gelenlerin eğitim durumu ne olursa olsun Endülüs’le ilgili zihinlerinde bir kırıntı oluyor.  Dolayısı ile KOMEK’lerin tarihi bir misyonu olduğunu göstermiş oluyoruz. KOMEK’lerde erdemli bir toplum için araçtır. KOMEK’lerin temelde hedefi bu.”

SANAT DALLARI UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLDİ

Hüsn-i hat, tezhip, ebru, çini, seramik, kağıt rölyef sanatı, maket uçak yapımı, gümüş kazaziye, ahşap yakma sanatı, keçe yapımı ve sanatı, kırkyama, halı-kilim dokuma sanatı, mefruşat, tel kırma-altın nakışı, sabun-mum yapımı, resim gibi onlarca sanat dalı da sergi ve bilim şöleni boyunca uygulamalı olarak gösterildi. Diğer yandan sergi boyunca yemek, yarışmalar, müzik dinletisi gibi etkinlikler de gerçekleştirildi.

HASAN AYHAN

Editör: TE Bilişim