Yeni tiyatro sezonunda 70’inci yılını kutlayacak olan Devlet Tiyatroları sanatseverlerle buluşmak için gün sayıyor. Sanatçılar ise perdelerin açılmasına bir hafta kala prova çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Sezona 32 prömiyerle başlayacak olan Devlet Tiyatroları, 2 Ekim Salı gününden itibaren sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Sahnelerde kostümsüz ve doğal halleriyle oldukça renkli görüntüler oluşturan oyuncular, provaların en heyecanlı döneminde oldukları görüşünde birleşiyor. Konya Devlet Tiyatrosuda 4  Ekim itibariyle yeni sezon startını verecek .

KONYA DEVLET TİYATROSU İVME KAZANARAK YOLUNA DEVAM EDİYOR 

Konya Devlet Tiyatrosu’nun kurulduğu günden bu yana ivme kazanarak yoluna devam ettiğini ifade eden Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Doğan Doğru, “  Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü olarak Türkiye Cumhuriyetinin en çok çalışan kurumlarının dan bir tanesiyiz.  Dünyada en çok çalışan tiyatro Devlet Tiyatrolarıdır. Çünkü biz yılda 6 bin 600 kere perde açıyoruz yurt genelinde.  Bu rakamı 365 böldüğümüz zaman günde 18 Perdeye düşer. Sezonu 9 ay diliminden boyunca ölçerseniz  günde 27-28 perde düşer. Diğer bölgeleri de kattığımız zaman 60 perdeye çıkıyor. Dünyada bunu başka yapabilen devlet kurumu ve Türkiye’de bunu yapan başka tiyatro durumu yok. Çünkü  biz dünyada bu anlamda en iyisiyiz. En Büyüyüz ve en çok çalışan kurumuyuz.  Konya tiyatro konusunda çok şanslı 81 ilimizde sadece 12 ilde yerleşik olarak devlet tiyatrosu var.  Konya Devlet Tiyatrosu kurulduğu 1997 yılından itibaren ciddi bir ivme kazanarak çalışmalarına devam ediyor” dedi.

8 FARKLI OYUN İLE TİYATROSEVERLER  İLE BULUŞACAĞIZ

Konya Devlet Tiyatrosu 2018-2019 tiyatro sezonuna 8 yeni oyun ile başlayacağını belirten Doğru, “Konya Devlet Tiyatrosunun bu seneki Repertuarında önceliğimiz, Devlet Tiyatroları nezdinde de yerli oyunların ağırlıkta olması. Devlet Tiyatroların kuruluş yasasında devlet tiyatroların, yerli yazarları ve yerli oyunları desteklemek ile mükellef olduğunu ifade eder. Bizde bu mükellefiyeti layığı ile yerine getiren bir kurumuz. 2018-2019 sezonu içerisinde 8 tane farklı oyunumuz olacak. Önceki sezondan devam eden Fatih Bizans Düştü, Tuhaf ikili oyunumuz devam edecek.  Sezonumuzu Fehim Paşa Konağı adlı oyunumuz ile açacağız. İnsanların sinema ve filmlerden tanıdığı Defne Yalnız tarafından yönetilen Gün Anneme Gebe- Nefes sahnelenecek. Gus İle Yemek Saati sahnelenecek. Bu oyunumuz da komedi.  Çocuk oyunumuz olan ve geçen sene de oynanan ve hiç perde kapatmayan Nasrettin-İnadının Sonu çocuk oyunu devam edecek.  Şehir sorumluklarını bilen bir kurumumuz. Bu bazda 10-17 Aralık tarihleri arasında şebiarus haftası içerisinde yine kendi karomuz içerisinden bir arkadaşımızın yönetmenlik yapacağı Uyan adlı Hz. Mevlana’nın mesnevideki rubailerinden olan hikayelerinden oyun sahnelenecek. Yine Tarık Buğra’nın yüzüncü yıl etkinlikleri kapsamında Akümülatörlü Radyo oyunu sahnelenecek.  Yine bir arkadaşımız tarafından Gökkuşağı adlı çocuk oyunu hayata geçecek.  Müzelerde canlı tiyatro yapabilmek ve müzeleri canlandırmak adına 10-15 dakikalık tiyatro gösterileri hazırladık” ifadelerini kullandı. 

KONYA HALKI TİYATROSUNU ÇOK SEVİYOR

Konyalıların tiyatro ve oyunlarına yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Doğru, “Konyalıların Konya Devlet Tiyatrosunda oynanan oyunlara, tiyatroya olan ilgisinden oldukça memnunuz. Bu ilginin arkasında başarı var. Başarı emek ve bilgi ister. Disiplin ister. Disiplinde özveri ister. Bizler özveri ile çalışıyoruz. Bir tiyatro seyretmek 100-120 sayfa okumak ile eşdeğerdir. Konya halkı tiyatrosunu çok seviyor. Tiyatrosu da Konya halkını seviyor. Konya halkının isteklerini karşılayabilmek için son süratle çalışıyoruz. 4 Ekim itibariyle 2018-2019 sezonu açacağız. Bu sezonda Konyalıların desteğini bekliyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim