Hz. Mevlana'nın ölümün ardından onun fikir yapısı ve düşünceleri, oğlu Sultan Veled ve yakınları tarafından kurulan Mevlevi Tarikatı tarafından ve Mevlana'ya gönül veren Mevlevi olarak adlanılan kişiler tarafından günümüzü kadar sürdürülüyor. Mevlevilikte ise sema gösterileri her kesimin ilgisini çekiyor. Semazenler tarafından yapılan sema gösterileri günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak sema, yeni nesillere aktarılarak, geleceğe taşınmaya çalışılıyor. Burada ise devreye çocuk semazenler giriyor. Semayı öğrenip geleceğe taşıyacak olan çocuk semazenler, Hazreti Mevlana'nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında yapılan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sema gösterisinde yer buluyorlar. Etkinliklerin en dikkat çekici bölümlerinden biri, burada ortaya çıkıyor.  Etkinliklerde sema yapan  Hüseyin Emre Duman, Osman Orçun Melek, Ahmet Burak Topak, Mehmet Kaan Özel, Umut İpek, Muhammed İrfan Yunus'un gerçekleştirdikleri sema gösterisi, izleyenleri hayran bırakıyor. Gösterileriyle herkesi büyüleyen  çocuk semazenler, vatandaşların ilgi odağı olurken, bazı vatandaşlar da gösteriyi telefonlarıyla çekerek anı ölümsüzleştiriyor.  

SEMA YAPARKEN HİSSEDİLMEYECEK DUYGULARA ŞAHİT OLUYORUZ

Semayı geleceğe taşıyacak olan çocuk semazenler, Yenigün Gazetesi'ne semayı ve sema yaparken yaşadıkları duyguları anlattı. Okul eğitiminin devam ettiğini ve 4. sınıftayken semayla tanıştığını belirten küçük semazen Hüseyin Emre Duman, semayı bir öğretmeninin tavsiye ettiğini söyledi. Okulunda başladığı semaya daha sonra Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Fahri Özçakıl'la tanışmasıyla semaya devam ettiğinin altını çizen Duman, "Yaklaşık 5 yıldan fazladan beri sema ayini ile uğraşıyorum.  Sema yaparken Allah lafsını her seferinde söylüyoruz.  Sema yaparken hissedilmeyecek duygulara şahit oluyoruz. Normal bir insan bu kadar zikir yapmadığı için bu manevi ortamı hissedemez. Allah-ı Teala’da  vermiş olduğu bir şey.  O kadar zikir gerçekleştiriyoruz. Allah-ı Teala’da karşılığını veriyor. Çevremde sema yaptığımı duyanlar şaşırıyor ve sema hakkında bilgiler soruyorlar.  Semaya nasıl başladığım hakkında bilgiler alıyorlar.  Beni tebrik ediyorlar. O da beni ayrı mutlu ediyor. İnşallah seni izlemeye geliriz diyorlar ve sema ayinini izlemeye geliriz diyorlar ve izlemeye de geliyorlar” diye konuştu. 

SEMA’DA HUZUR BULUYORUZ

Sema yaparken huzur bulduklarını ifade eden Osman Orçun Melek ve Ahmet Burak Topak da semanın manevi yönüne dikkat çektiler. Semazen Melek, “Yaklaşık iki senedir sema törenlerine semazen olarak katılıyorum.  Sema’ya ilgim ve merakım vardı. Semaya da o şekilde başladım.  Semazen eğitimi olduğunu öğrendim.  O Şekilde Allah nasip etti ve sema yapmaya başladım.  Sema yaparken huzurda oluyoruz. Huzurumuz oldukça artıyor. Ruhen ve bedenen rahatlıyoruz.  Ailem en başından beri sema yapmamı destekliyordu. Çevremde de semazen olduğumu öğrenenler başınız dönmüyor mu?  Nasıl eğitimler alıyorsunuz onları soruyorlar.  Herkes tebrik ediyor ve destekliyor” ifadelerini kullandı. Lise 1. öğrencisi Ahmet Burak Topak ise, “Üç yıldan beri sema ayini icra ediyorum. Arkadaşım vardı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürlüğün semazen eğitimlerine geliyordu. O şekilde sema eğitimine başladım.  Arkadaşım eğitimlere gelmeye başladığım zaman bende onunla gelmeye başladım.  O zamandan bu yana sema yapmaya devam ediyorum.  Sema yaparken ruhani bir huzur buluyorum. Sema yapmak anlatılmaz yaşanır. Arkadaşlarıma da sema yapmayı tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

ARKADAŞLARIMIZ SEMA İLE İLGİLİ SORU SORUYORLAR

Mehmet Kaan Özel, Umut İpek ve Muhammed İrfan Yunus çevresinde bulunan arkadaşlarının en çok sema ile ilgili soru sorduklarına dikkat çektiler. Semazen Mehmet Kaan Özel, “Babamın Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişini Fahri Özçakıl dostluğu sebebi ile sema yapmaya başladım. Yaklaşık olarak üç yıldır sema icra ediyorum.  Babamın tavsiyesi ve destekleri ile sema yapmayı öğrendim ve daha sonra sema ayinlerine çıkmaya başladım. Sema rahatlamama sebep oluyor. Semazen olduğumu duyan arkadaşlarım ve çevremdekiler çok şaşırıyor.  Güzel tepkiler veriyorlar.  En çok sorulan soru "başın dönüyor mu? sorusu oluyor" ifadelerini kullandı. Yaklaşık olarak 3 yıldan beri semazenlik yaptığına dikkat çeken Umut İpek de, “Sema’ya kurs açıldığını öğrendim ve o şekilde başladım.  Sema’ya merek duyuyordum ve törenleri takip ediyordum. Ailemin desteği ile 3 yıldan beri sema yapmaktayım. Sema yaparken huzurlu ve mutlu bir dünya’ya gitmiş oluyorum.  Sema’da sevilmek ve beğenilmek oldukça güzel.  Arkadaşlarım sema hakkında sorular soruyorlar ve bende onlara sema hakkında bilgiler veriyorum” dedi. Bir diğer çocuk semazen  Muhammed İrfan Yunus ise 3 yıldan beri sema yaptığına dikkat çekerek, “Bende de arkadaşlarım gibi yaklaşık olarak 3 yıldan beri sema yapmaktayım.  Huzur buluyorum ve rahatlıyorum. Çevremden ve ailemden olumlu tepkiler alıyorum. Tüm Sema’ya ilgi duyan arkadaşlarımı sema yapmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Haber: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim