Hz.Mevlana'nın 811'inci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında 15.si düzenlenen Mistik Müzik Festivali 2.gününde büyük beğendi topladı. İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından sahnelenen Cerrahi ayini, halk tarafından ilgi görerek, duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Konya İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamalarda bulunan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, 15. Uluslararası Mistik Müzik Festivalinin bu yılki ana temasının Hz. Mevlana’nın ‘Musiki dinlemek hak aşıklarının gıdasıdır’ sözü olduğunun altını çizdi. Ayrıca bugüne kadar 47 ülkeden 133 grubun Konya Mistik Müzik Festivalinde sahne aldığını da sözlerine ekleyen Yarar, Mistik Müzik Festivalinin ilk gününün 10 Muharreme denk gelmesinin de programa ayrı bir değer kattığını vurguladı. 

ANA TEMA VE MOTTO HZ. MEVLANA’NIN SÖZÜ OLDU

Mistik Müzik Festivalinin, bu yıl ki ana temasının ve mottosunun Hz. Mevlana’nın; ‘Musiki dinlemek hak aşıklarının gıdasıdır’ sözü olduğunu vurgulayan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Konya Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü Tarafından, Hz. Mevlana’nın 811. Doğum yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan, 15. Uluslararası Konya Mistik Müzik festivalinin 2.günündeyiz. 15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivalinin, bu yıl ki ana teması ve mottosu Hz. Mevlana’nın; ‘Musiki dinlemek hak aşıklarının gıdasıdır’ sözü olmuştur. İslam Tasavvuf tarihinde Mevlana kadar, müziğe ve semaya önem vermiş başka bir mutasavvıf yoktur. Onun eserlerinden özellikle; Divan-ı Kebir başta olmak üzere müzik sadece müzik değil, aynı zamanda manevi hallerin ifade ediliş biçimidir. Gündelik dilin anlatamadığı birçok manevi durum, müziğin namelerinden, ‘sazendelerin perdesinde’ ifadesini vurmaktadır” 

BUGÜNE KADAR 47 ÜLKEDEN 133 GRUP KATILDI

Mistik Müzik Festivaline bugüne kadar 47 ülkeden 133 grubun katıldığını da dile getiren Yarar, “Hz. Mevlana’nın doğum yıldönümü çerçevesinde bu yıl 15.si yapılacak olan Mistik Müzik festivaline şimdiye kadar, 47 ülkeden 133 grup ile yüzlerce sanatçı katılmıştır. Bu yıl Özbekistan, Afganistan, Azerbaycan, Irak, Kerkük, Lübnan, Fas ve Endülüs’ün esintilerini taşıyan İspanya’dan ayrıca, gönül coğrafyamızın batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine, müziğin gönülleri buluşturan düsturu ile bir arada olacağız. Mistik Müzik Festivaline ‘Ehli Beyt Aşkına’ özel konseri ile başlanmıştır. Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük hak mücadelesinin verildiği gün olan ’10 Muharrem’ ilk defa bu yıl Mistik Müzik Festivalinde özel bir program ile yad edilmiştir. 20 Eylül günü Saat 20.00’de başlayan festivalimiz, 30 Eylül günü Hz. Mevlana’nın doğum yıldönümündeki kapanış programı ile sona erecektir. Birkaç yıl önce dünyadaki büyük müzik ve kültür lobilerinin dünyanın en önemli mistik müzik festivallerinden 8.si olarak tescil etmiş olduğu Konya Mistik Müzik Festivali dünyanın her yerinde bilinmektedir. Son değerlendirmelere göre dünyanın en iyi 3 festival arasında da yer almıştır” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim