Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, edebiyat tarihçisi ve ilim adamı Prof. Dr. Harun Tolasa doğumunun 80’inci, vefatının 35’inci yıldönümünde bütün yönleriyle ele alınarak yâd edildi.

=

Av. Mehmet Ali Uz’un yönettiği panelde Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Harun Tolasa hocayı hatıralarından örnekler sunarak anlattı. Av. Serdar Ceylan da hocanın hayatını dile getirdi. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilenanma programında konuşan M. Ali Uz, Harun Tolasa’nın güzel Kur’an-ı Kerim okuduğunu ve Konya İHL’ye müracaat eden 280 kişiden 149 kişinin mezun olduğunu ve o sene mezun olan 48 kişi arasında kendilerinin de olduğunu belirterek “Harun Bey’le mezun olduktan sonra uzun süre görüşemedik. Bir süre öğretmenlik yaptı ve sonra Erzurum’da doçent oldu. İzmir’de profesör olduktan sonra Konya Selçuk Üniversitesine Fen-Edebiyat Fakültesine dekan olarak geldi. Ondan sonra görüşmeye başladık” dedi.

Konuşmasında “Harun Bey gençliğinden itibaren son derece efendi, güler yüzlü, hoş sohbet, şakayı seven ve kendisine yapılan en ağır şakaları kaldıran ve biraz da saflığından ileri gelen çocuksu bir mizaca sahipti. 35. vefat yıldönümünde Harun’umuzu rahmet ve minnetle anıyorum. Kabri cennet olsun.” diyen Uz, Aydınlar Ocağı olarak ve Akademik Sayfalar olarak yaşayanlara da yaşamayanlara da vefalarını göstermeye çalıştıklarını ifade ederek vefasız bir toplumdan hayır gelmeyeceğini söyledi. Uz ayrıca Dr. Ahmet Baltacı ile Mustafa Ateş’e de Akademik Sayfalar olarak iki özel sayı çıkaracaklarını kaydetti.

KONYA’NIN YETİŞTİRDİĞİ İLİM ADAMI

Harun Tolasa’nın Konya/Seydişehir’in yetiştirdiği önemli bir ilim adamı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Av. Serdar Ceylan ise, 1938’de Seydişehir’in Tolasa köyünde doğan Harun Tolasa’nın 31 Ocak 1983 tarihinde vefat ettiğini ve dört kuşak hafız, müderris ve imam hatip yetiştiren bir aileden geldiğini söyledi.

Baba ve anne tarafından ilmiye sınıfına mensup bir aileden gelen Tolasa’nın 1958 yılında Konya İHL’den mezun olduğunu ve 1964’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile aynı zamanda Çapa Yükseköğrenim Okulu’ndan mezun olduğunu, 1970’de ABD’de bulunduğunu ve 1982’de Selçuk Üniversitesi Fen_Edebiyat Fakültesi’ne merhum rektör Erol Güngör’ün davetiyle dekan olarak atandığını ve ilerleyen hastalığı sebebiyle 31 Ocak 1983 tarihinde hayata gözlerini yumduğunu, 1 Şubat’ta Musalla Mezarlığı’nda babasının yanına defnedildiğini dile getirdi.

ADI KÜTÜPHANEDE YAŞIYOR

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da, İstanbul’da üniversitede okudukları sırada bir dershânede Harun Tolasa ile tanıştığını belirterek beraber yaşadıkları hatıralarını anlattı. Bandırma’da iken, lise fark derslerini verirken tanıştığı Aysel Hanımla evlendiğini ifade eden Sakaoğlu, Tolasa’nın üç çocuğu olduğunu belirtti. 12 sene başkanlığını yaptığı Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü kütüphanesinin onun adını taşıdığını belirten Sakaoğlu, Tolasa’nın eserleri, makaleleri ve bildirileriyle ilgili de bilgiler verdi. 

Anma programının sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, her bir konuşmacıya kitaplar hediye etti. Katılımcılara Akademik Sayfalar’ın hazırladığı Harun Tolasa Özel sayısı armağan olarak verilirken helva dağıtıldı. Harun Tolasa’nın ruhuna indirilen Hatimlerin duasını da Dr. Ahmet Baltacı hoca yaptı. Sohbet, okunan dua ve Fatihalarla son buldu.

Tefsir Sohbetinden sonra Şiir Okumalarında şairler İsmail Detseli, Tayyar Yıldırım, Kâzım Öztürk, Saliha Değirmenci Yavaş ve Hasan Ukdem kendi yazdıkları birbirinden güzel şiirleri okudular.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim