Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından devamlı hale getirilen şiir akşamlarına Sille’li Aşık Mansur’un muamması damgasını vurdu. Selçukya şiir akşamlarına katılan Aşık Mansur’un oğlu Ahmet İnci, 1968 yılında Feyzi Halıcı’nın Silledeki evlerine gelerek babasını Aşıklar Bayramına bizzat davet ettiğini anlatarak güzel anlarını yad etti. Daha sonra ise 1968 Konya Aşıklar Bayramı için babasının yazdığı ve sadece Ünlü Aşık Çobanoğlu’nun çözdüğü muammayı okumak ve bilen olursa babası Aşık Mansur ve dedesi Aşık Figani’nin şiirlerinin yer aldığı kitabı hediye etmek istediğini söyledi.

Dernek Başkanı Fatma Polat aşıklar geleneğindeki muamma hakkında kısa bilgi vererek, şiirden sonra ara verileceğini ikinci bölümde cevapların kapalı kağıtlarla alınacağını söyledi.

Selçukyalı şair ve şiir severler tarafından oldukça ilgi ile karşılanan bilmece program arasında tartışıldı tahminler yürütüldü. İkinci bölümde Ahmet İnci ve Fatma Polat tarafından açılan cevaplar arasından bir tek doğru vardı. Selçukyalı şair Ahmet Üresin, şiirde geçen “Sürmeye” kelimesinin muammanın cevabı olduğunu yazan tek kişiydi.

Hediye takdimi için kürsüye tekrar davet edilen Ahmet İnci ve Başkan Polat , ünlü Silleli Aşıklar Figani ve Mansur ile ilgili kitabı şair Ahmet Üresine takdim ettiler. Başkan Polat , tarihi bir hatırayı canlandırarak, aşıklık geleneğindeki muamma güzelliğini Selçukyalılara da yaşattığı için Ahmet İnci’ye teşekkür etti ve 1968 de muammayı çözen Aşık Çobanoğlu gibi tek bilen olmasını anlamlı bulduğunu söyleyerek Şair Ahmet Üresin'i tebrik etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim