Konya Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü ile Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB)’nin ortaklaşa düzenlediği, “Konya 2018 Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı” etkinlikleri devam ediyor. Bu yıl 31'ncisi düzenlenen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) binası önünden Konya Valiliğine yürüyüşle başladı.

KONESOB Başkanı Muharrem Karacak ile esnaf ve sanatkarları  Valilik önünde Vali Yakup Canbolat karşıladı. Mehter Takımı ile atlı birliğin de yer aldığı kortej Kapu Camii avlusuna geldi. Kapu Camii Meydanında Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Gerçekleştiren programa Vali Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz, il Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük ile oda başkanları, oda üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AHİLİK ANADAOLUNUN TÜRKLEŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR 

Programda vatandaşlara hitap eden Vali Yakup Canbolat, “Kişinin kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürmesi, çoluk çocuğunun nafakasının temin etmesi esastır.  Bu maksatla helal ve meşru yollardan kazanç temin etmek için çalışmak iş ve ticaret hayatının içinde bulunmak dinimizce kutsal sayılmıştır. Dinimizin iş ahlakından ve milletimizin değerlerinden ilham alan ecdadımız ahilik teşkilatını kurmuştur. 13.  yüzyıl Türk İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan, sosyal iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan ahilik teşkilatı, aynı zamanda Anadolu’nun vatandaşlaşmasında ve Osmanlı devletinin kuruluşunda  büyük rol oynamıştır. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan ahilik, dürüstlüğün sevginin ve dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşmesidir. Bu anlamda ahiliğin işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

KONYA KADİM BİR BAŞKENT 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da bir Selçuklu geleneğinin yeniden  yaşatıldığını ifade ederek, “Aslında bir Selçuklu geleneğini yeniden yaşatıyoruz. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Programın bedesten de yapılması ayrı bir güzellik. Çünkü buradaki ticari hayat bize ecdattan kalmış önemli bir miras. Bugünde o mirasın yaşatılacağı önemli bir programı hayata geçiriyoruz. Esnaflık bilincinin artırılması toplumda değerinin yükseltilmesi adına önemli bir iş gerçekleşiyor. Biz bir kadim başkentiz. Yaklaşık 200 yıl medeniyete ev sahipliği yapmış bir medeniyetin sahipleri olarak bedesten de yapılmasının çok önemsediğimi ifade ediyorum. Konya ticari hayatın kültürü ile yaşantığı geleneği ile yaşandığı önemli bir şehir” ifadelerini kullandı.

AHİLİKTE ESAS OLAN HELAL KAZANÇTIR

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, ahiliğin Türk-İslam kültürünün ahlak ilkeleri üzerine kurulmuş bir düşünce sistemi ve bir yaşam tarzı olduğunu söyledi. Günümüzde ahiliğin önemine değinen Karabacak, "Ahilik kültürünü daha iyi tanınır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur. Eğer bugün bağımsız, güçlü bir ülkeysek, bugün geleceğe umutla bakan bir milletsek bunu en çok esnafımıza, sanatkarımıza, onların yaşattığı ahilik kültürüne borçluyuz. Ahilik , Türk –İslam kültürünün ahlak ilkeleri üzerine kurulmuş olan bir düşünce sistemi ve bir yaşam tarzıdır. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı Devletinin kuruluşunda, toplumun başta ekonomi olmak üzere ,sosyal siyasal ve kültürel alanlarda örgütlenmesini sağlamış, yüzyıllar boyunca milletimizin birlik ve beraberliğinin korunmasında etkin bir rol oynamıştır. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek ahlakında dürüstlük güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkatli ve cömert ve güler yüzlü olma, ahiliğin en önemli kurallarıdır. Ahinin işyeri hak kapısıdır. Bu kapıdan içeriye hürmetle girilir, samimiyetle çalışılır, helalinden kazanılır ve helal yolda kararınca harcanır. Ahilikte esas olan helal kazançtır” dedi. Temsili Sultan Kılıçarslan önemli mesajlar verirken temsili Ahi Evran ise izleyenlere Ahilik geleneğiyle ilgili öğütlerde bulundu. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Yılın ahilerine ödüllerinin verildiği program bereket duası okunmasının ardından Kapu Camisinde Mevlid-i Şerifle son buldu. Öğle namazı sonrası cami cemaatine ve bölge esnafına ahi helvası ile şerbet ikram edildi. 2018 Yılın Çırağı Hikmet Kaçalı, Yılın Kalfası Zekeriya Kocaboğa, Yılın Ahileri Ahmet Ceylan, Mahmut Yavuz, Yılın birinci ahisi de Osman Kalay seçildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim