Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, kervanlar için konaklama yeri olarak yapılan 900 yıllık Öresin Han, günümüzde turist kafilelerini misafir ediyor. Öresin Han'ın restorasyonu ise  onya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırıldı

Aksaray-Nevşehir karayolunda, Aksaray'a 22 kilometre uzaklıkta bulunan, halk arasında "Tepesi Delik Han" olarak bilinen Öresin Han'ın yapımına, Sultan 2. Kılıçarslan tarafından 1192 yılında başlanmış. Tarihi İpekyolu'nun en önemli konaklama merkezleri arasında gösterilen hana gelen kervanlar, 3 gün konaklama yapıyor ve hiçbir ücret alınmadan yollarına devam ediyorlardı.
Anadolu Selçuklu mimarisine özgü motiflerin kullanıldığı handa, yolcular her türlü ihtiyacını giderirken, insan ve hayvanların barınacağı mekanlar, mutfak, depo, mescit ve hamam gibi bağımsız bölümler de yer alıyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce ihale yoluyla restorasyonu yapılan han, 2011 yılında bir işletmeci tarafından 49 yıllığına kiralandı. Yakın zamanda, Türkiye'nin birçok farklı yerinden gelen turistlerin uğrak yeri haline gelen ve geçmişte olduğu gibi insanların her türlü ihtiyacı karşılanan Öresin Han, günümüzde Kapadokya bölgesine gelen turistlere hizmet ediyor. Hanın işletmecisi Cuma Kaplan, hanın tepesinin delik olmasından dolayı halk arasında, Tepesi Delik Han olarak bilindiğini söyledi. İlk yapılışında askeri kışla olarak kullanıldığını aktaran Kaplan, geçmişte insanların buraya gelerek 3 gün boyunca konakladığını, hiçbir ücret alınmadığını, can ve mallarının da sigortalandığını söyledi. Kaplan, teknolojinin ilerlemesiyle artık uzak mesafelerinin yakınlaştığını belirterek, "İnsanlar İpekyolu üzerinde develeriyle yolculuk yaparken, bugün otobüslerle yolculuk yapıyor. Yurt dışından gelen turistler, burada konaklıyor. Burasını ziyaret ettikten sonra gidiyor"  dedi.
Turistlerin 9 asır önce yapılan bir handa konaklamaktan dolayı son derece mutlu olduklarını anlatan Kaplan, "Selçuklu dönemi eserleri arasından en önemlilerinden birisi bu handır. Acenteler ile anlaşıyoruz. Kapadokya'yı ziyaret eden turistleri burada misafir ediyoruz.. Yemeklerini yiyorlar, fotoğraf çekiyorlar. Kendilerini broşürler veriyoruz. Ülkelerine gittikleri zaman burayı tanıtıyorlar" diye konuştu. Hanın misafirlerinden Zeki Tuğ, Öresin Hanın restorasyon edilmeden önce çok kötü bir durumda olduğunu belirterek, "Şu anki hali çok güzel. Gelip, gidenler burada dinleniyor. Eskiden turistler buraya gelmeye utanıyordu. İçerisine giremiyorduk. Memleketimize böyle bir yer kazandırıldığı için çok mutluyuz. Yapandan, işletenden Allah razı olsun"
AA
 

Editör: TE Bilişim