Bilim insanları beynimizin geleceğe dair ileri görüş yeteneği olduğu konusunda hemfikir. Yarın ne yiyeceğinden, on sene sonra kendini düşündüğün yere kadar birçok gelecek planını zaten yapabiliyorsun. Beyninin bu özelliğini değerlendirebilmek yine senin elinde. Ancak şunu bilmelisin beynin bu konuda sana imkan sunuyor.  FARK ETMELİSİN!

Bilmelisin ki beyin bir depo gibi çalışır. Bir arkadaşının soy ismini hatırlamak veya iki yıl önce doğum gününde neler yaptığın gibi anıları depolar. Bu depolamalar kısa dönem anıları olduğu gibi uzun dönem anılarıyla da doludur. Tanıştığın insanların isimleri, geçmişte diyalogun olan kişiler beyninde kalırlar. Bilgileri kaydet, hatırla ve gözden geçir. Bu sayede güçlü bir hafızaya sahip olabileceğin gibi, unuttuğun birçok bilgiyi de yeniden hatırlamış olacaksın. Sonsuz diyebileceğimiz anılarla dolu hayatında yaşadığın her şey beyninde depolanırken, sana da bu depoyu kullanma şansı verilmiş. DEĞERLENDİRMELİSİN!

Pekala, beyni sadece bilgi depolayan bir mekanik olarak nitelemek, beyni haksızlık etmek değil midir? Elbette ki evet. Kalple örtüşen hislerin merkezi de beyin. Duygular, motivasyonlar, heyecanlar, kaygılar, sevinçler! Asabi ya da güler yüzlü insanlara vereceğin tepkilerin nasıl olması gerektiğine de önce beynin karar verir. Babanla öğretmenin arasındaki ilişki farkını beyninde şekillendirip ona göre ilişki kurarsın. Yaşamdan edindiğin tecrübelere göre çekindiğin şey ya da olaylara yine beyninin sana yolladığı sinyallerle karar verirsin. Ancak şunu unutma, bu sinyalleri kontrol etme gücü sana ait. KEŞFETMELİSİN!

Kullanmadığın bir bilgi beyinden kolayca atılabilir, önemli gördüğün tecrübeler hayatın boyunca sana yardımcı olur. Zaman içinde edindiğin bilgilerin dolayısıyla tecrübelerinin önemini fark et ve bunları değerlendir. Beynin sana bu imkanı verir. Bu imkanı değerlendirdikçe zekan da gelişmiş olur. GELİŞTİRMELİSİN!

Uyuduğun zaman beyninin büyük bir bölümündeki nöronlar uyanık zamanlardan daha fazla çalışır. Melatonin hormonu doğru zamanlarda uyuduğunda olduğundan daha fazla salgılanır. Düzenli ve doğru saatlerdeki uyku öğrenme kapasiteni artırır. Gerekli bilgilerin depolanmasına, gereksiz bilgilerinse kolay atılmasına yardımcı olur. ALGILAMALISIN!

Şu kısacık yaşamında (dünyanın yaşı göz önüne alındığında)uğrunda yaşanmaya değer bir gaye ve çile çekmeye değer bir hedef bulundur. Amacı olmayan beyin programlanmamış bir beyindir ve dış etkiye çok açıktır. Amaçlar yakınlarında bir yerlerde duruyor. BELİRLEMELİSİN!

Hedefini bir piramit olarak düşün ve bu piramidi en tepesine senin için en önemli şeyleri koy. İleride nasıl biri olup nasıl anılmak istediğine karar ver. Amaç belirlemek, kendini kodlamak, stratejik düşünmek, yol haritanı çizmeye benzer. Öncelik sıralamana göre zaman yönetimi gelişir. Öncelik sıralaman tamamen senin elinde. DÜŞÜNMELİSİN!

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Düzenli spor yapmalısın, hiç olmadı haftada en az bir terleyecek kadar yapacağın spor ruh halini düzenleyecektir. Aynı zamanda olumlu düşünmene de yardımı olur ve beynini büyütme faktörü sağlayarak genç tutacaktır. En sevdiğin sporu belirle. SPOR YAPMALISIN!

Bulduğun her fırsatta zihinsel egzersizler yap. Zihinsel egzersizler beyinde sinirsel bağlantı havuzunu zenginleştirir. Beyinde bağlantı sayısını en çok arttıran şeyler; yorum yapmak, tekrar yapmak, yeni şeyler öğrenmek, yeni deneyimlere açık olmak, alışkanlıkları terk ederek rutini değiştirmek. ZORLAMALISIN!

En azından bu yazıyı okuyor olman bile yerinde bir bilince sahip olduğunu gösterir. Beyninde binlerce nöron iletişime geçerek senin bilincini oluşturur. FARK ETMELİSİN!