Öncelikle Sayın Başbakanı kutluyorum. Ateşten bir gömlek giydi. Görevi Memleketimize ve insanlığa hayırlara vesile olsun.

Sayın Başbakan, ilk gezisini Konya'ya yapıyor. Heyet önceden geldi. Araştırmalar, görüşmeler yapıyorlar. Projeler üzerinde çalışıyorlar. Özellikle de ulaşım projeleri ve raylı sistem üzerinde yoğunlaşılacağa benziyor.

Konya bin yılı aynı anda yaşadığımız, Selçuklu'dan günümüze tarihin imbiğinden süzülen eserlerle yaşayan bir şehir. Aynı zamanda modern yaşamı bir model olarak uygulayabilen nev-i şahsına münhasır özel bir kent. Geçmişin, geleceğin kültürünün harman olduğu, değerinin korunduğu bir şehir! Hiç olmazsa ülkemizin en çok kültürel değerlerini koruyan yaşatan şehir diyebiliriz.

Ayrıca Konya'da evrensel yaşama yön veren Mevlana Celalettin Rum-i gibi dünya insanının kalbinin de Konya ile beraber atmasına vesile olan manevi bir çekim merkezi.
Çumra'da, İnsanlık tarihinin 9000 yıl öncesinden gelen, insanlığın sosyal şifreleri var.

Yine Konya sanatkârlar memleketi. Bu küçük sanayinin gelişmesine maya olmuş çok önemli bir birikim. Dünya sanayi devlerinin yedek parçalarının üretildiği önemli bir sanayi merkezi! Organize sanayi bölgeleri hızla büyüyor yenileri açılıyor. İşletmelerin yönetiminde kısır döngülere rağmen!

Buna paralel Fuar merkezi ile de cazibe merkezi olma özelliği hızla pekişiyor. Bir yazımda bahsetmiştim. Konya geleceğin fuar merkezi olmalı. Avrupa ve Orta Doğunun iddialı bir fuar merkezi! Anadolu'nun kalkınması için olmazsa olmaz. Konya bir çekirdek çevresindeki şehirlerin de sanayileşmesinin anahtarı.

Yine son zamanlarda açılan Yüksek Hızlı Tren hattı ile önce Ankara'ya, Eskişehir'e, çok yakında İstanbul, Sakarya, İzmit, Bursa'ya bağlanacak.
Yeni projelerle beraber  İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Urfa'dan Habur'a kadar. Kayseri, Nevşehir, Aksaray hattı ile orta Anadolu ve Doğu Anadolu hattına bağlanacak. Samsun Akdeniz Hattı ile Karadeniz'e bağlanacak.

Bir hat var ki Mart 2012 de değiştirildi Konya Karaman, Silifke hattı! Konya Karaman Ereğli Tarsus hattı olarak,190 km Mersin'i eklersen 220 km! Bu Hattın güzergâhının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Bu hat önceki projede olduğu gibi Konya -Karaman -Silifke -Mersin -Tarsus olması lazım, çünkü: Karaman -Silifke 100km ve Mersin'e doğru YHT hattı 70 km'lik bir yola çok az bir eğimle yol çözülebilir. O zaman Karaman, Mersin 170 km.

Yeni belirlenen Güzergâhta Ereğli var. Burada zaten demir yolu düzenli işliyor. Karaman –Silifke- Mersin Hattı ile Silifke'den Adana'ya Turizm alanlarının tamamı da YHT'ne kavuşmuş olacak. Bu Akdeniz'in bu bölgesinin de hızla gelişerek yeni turizm alanlarının açılması demek. Buna Konya- Antalya Hattını entegre edersek O zaman Akdeniz Turizm ve sanayi havzası da çok az bir yatırımla YHT 'e kavuşmuş olacak. Tabii Konya Turizm bölgesinin tamamına bir buçuk saat gibi bir zamanda ulaşabilecek.

Konya YHT taşımacılığının tam merkezinde bir şehir oluyor. Özellikle Yerli ve yabancı turistlerin çok kolay ulaşabileceği bir şehir! Kent raylı sistemi ile şehir içi diğer taşımacılığın YHT garına bağlantısının sağlanması lazım.Bu kadar mükemmel bir gelişmeye şehri entegre etmek lazım. Daha İstanbul hattı ile bu ihtiyacın çok acil olacağı ortaya çıkacak. Muhtemelen çok yakında bu hattın açılması Mersin, Adana ve ilçeleri hatta Antakya, Antalya ve Gaziantep, Kahramanmaraş gibi büyük kentlerin otobüs ve YHT bağlantısı ile İstanbul'a ulaşacaklarını düşünüyorum. O zaman şehir içi trafiğin mevcut durumda büyük tıkanıklık yaşayacaktır.

İşte tam bir böyle bir zamanda Sayın Başbakan'ının ziyarete Konya'dan başlaması sadece Konya için değil Anadolu'nun önünün açılması için çok önemli. Bin yılın aynı anda yaşanabildiği Konya'da 2071 Anadolu'ya gelişimizin bininci yılına kadar yaşamı planlamak lazım. Çünkü Konya Anadolu'nun manevi kalbini taşırken şimdi fiziki kalbi de oluyor!

 

Yalçın Dinç