DUAYEN GAZETECİ NAİL BÜLBÜL

VE ANTRENÖRLERİMİZ

Konya’mızın ata sporu bisiklet konulu yazımın dördüncü sayısında bugün   Gazeteci-yazar Nail Bülbül abimin HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) üyelerine yaptığı söyleşiden bahsetmek, ayrıca yerli ve yabancı bisiklet milli takım antrenörleri ve Konya’nın bisiklette şeref listesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Konya spor basınının duayeni Nail Bülbül...

Bülbül 100’e yakın HİSDER üyesine yaptığı konuşmada,125’in üzerinde Konya’dan Milli takıma sporcu yetiştirildiğini ve bununda hiçbir ilimize nasip olmayacağının altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de Bisiklet Federasyonu 1923 yılında kuruldu. Bu yıllardan sonra Konya’dan Necdet Baykut, Feridun İncula, Cemil Ergen, Hürrem Solaklar ve sonrada Erol Küçükkaçırcı Başkan oldu. Bu spora ilk defa Konya İdman Yurdu ile Gençler Birliği Spor kulüplerimiz el atmıştır. Türkiye genelinde bu işin temelini atan Konya Şeker Fabrikası ve Necdet Baykurt olmuştur.

1952 yılında Yolspor, Şekerspor, Etbalıkspor, Köy Hizmetleri, Medaş, Çumra Çatalhüyük Belediyespor, Marshall, Uğurlu Müdendislik Spor ve Selçuklu Belediyespor bisiklet sporuna el attı”

Türkiye’de ilk Veledrom Konya ya 500 metre  1949 yılında temeli atılır.1952 yılında açılışının yapıldığını söyleyen Bülbül konuşmalarına devam eder “Bisikleti koruma derneğini de 1974 yılında Ali Kemal Erkan tarafından kurulmuştur. Şimdi ki Başkan ise Fatih Yılmaz isimli arkadaşımızdır. Türkiye de Milli Formalarımızı giyen sporcularımızın %75 Konyalı sporcular oluşturmaktadır”

Hikmet İlim Ve Sanat Derneği’nin şiltini, 1990 yılların Medaş Tekmeramspor Kulüp Başkanı Tevfik Gazel, Bisiklet Sporunu Kalkındırma Dernek Başkanı Fatih Yılmaz Ve Hisder Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar takdim ettiler…

1952 yılında şehrimizde yapılan yarışlarda Konya lı bisikletçi Saim Kıyıcı’nın Türkiye birincisi olduğunu belirten Bülbül daha sonra dinleyiciler Şunları aktardı.

“Bir başka Türkiye Şampiyonumuz Tevfik Erdoğdu’dur. Bu arkadaşımızda 4 yıl üst üste Türkiye birincisi olmuştur ve hala bu rekoru kırılamamıştır. Türkiye yol ve pist sürat şampiyonu olarak rekorunu kırmıştır. Konya Takım olarak da 1980-1985 yılları arasında üst üste 5 kez Türkiye birinciliğini kazanmıştır”.

Konya’mız Bisiklet sporunun beşiğidir, atasıdır diye boşuna söylenmiş bir laf değildir. Birçok sporcumuz Balkan Şampiyonu veya uluslar arası derecesi olmuştur. Bu sporcular hiçbir ilimize nasip olmamıştır. İlk Balkan Şampiyonu 1973 yılında şimdiki Bisiklet Federasyon Başkanımız Erol Küçükbakırcı’dır. Sporcumuzu daha sonra birçok Konyalı sporcularımız takip etmişlerdir. Yusuf Ecevit’i de buradan kutlamak istiyorum bisiklet üzerinde en fazla kalarak kırılması güç bir rekorun sahibi olmuştur.

Sporcularımıza verilen destek her geçen gün artarken Şeker Spordan sonra Devlet Demir Yolları (Demir Spor) takım kurdu. Bunlardan sonra rekabet arttıkça artı ve et balık kurumu da bir takım kurdu Konyalı sporcularımız bu müesseselerde işe alınarak teşfik ediliyordu daha sonraları Uğurlu Mühendislik, Medaş, Mustafa Dündar kardeşimiz başta olmak üzere o günkü Çumra Belediye Başkanı Recep Konuk Bisiklete el atarak ilk ilçe takımını kurarak Balkan Şampiyonu bisikletçi yetiştirdiler. Bunlardan ayrı YSE, Karaman Spor, Marshall , Selçuklu Belediye Spor, Gençlik Spor ve Yol Spor bisiklet sporuna önem veren kuruluşlar oldular. İlerideki sayılarımızda bu spor kulüplerimizin uzun uzun sizlere tanıtacağım.

Yugoslavya’dan gelerek önce bisikletçi daha sonra antrenör olarak Konya bisiklet sporuna katkıları olan geçtiğimiz günlerde vefat eden,  Nezir Sonakın Milli takım antrenörlüğü taptığı yıllarda (Eşofmanlı)…

YERLİ VE YABANCI BİSİKLET MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLERİ

1936 Berlin ve 1948 Londra Olimpiyatlarına katılan bisiklet milli takımımızda yer alan sporcular idmanları kendi bildikleri doğrultuda yapıyordu. Uzun bir aradan sonra 1955 yılında yeniden Teşkil edilen Celal Fidan, Sait Toy, Yılmaz Markacı, Fehmi Kürkçü, Muzaffer Çelmen, Erol Kumrucuoğlu, Nezir Sonakın ve Kemal Ertürk kurulu Milli takım, Federasyon Başkanı Talant Tunçalp gözetiminde Ankara da kampa girip çalışma yaparak Uluslar arası Mısır Turuna katıldı 1956 ve 1959 yıllarında  da Mısır Turuna katılan Milli takım da Talat Tunçalp hazırladı.1962 İtalya da 1963 yılında Belçika da 1964 yılında Paris’te yapılan Dünya Yol şampiyonaları 1959 da Beyrut ve 1963 de Napoli’deki Akdeniz oyunları, 1965’te İspanya’nın San Sebastian şehrindeki Dünya Yol ve Pist şampiyonası , 1972’de  Münih Olimpiyatları ile birkaç  defa Türkiye Turu’nda  Milli takımı çalıştıran Kaptan Nezir Sonakın, 3 Dünya Şampiyonası, 2 Akdeniz oyunları  ve 3 Türkiye Turu’nda Sporcu-Antrenör olarak görev yapan isim oldu.

Bisiklet sporunun 30 yıl kahrını çeken hakemlerimiz, Nail Bülbül, Celal Özçelik, Mustafa Silay,  Abdullah Çetinkaya, Mustafa Yalaman…

Sonakın’ın dışında İtalya Gino Bartulicci, Mustafa Palaska, Nusret Ergül, Sadık Keleş, Seyit Kırmızı, Mevlüt Bora, Nurettin Kipriksiz, Ünver Karagözcüler, İbrahim Ortaabacı, Ömer Ali Erikçi, Mehmet Şafakçı, Ayhan Aytekin, Hüseyin Tığlı, Kerim Demirbağ Saadettin Kızıl, Ümit Çökmen,Süleyman Çoşar, Fatih Harmancı, M.Mustafa Karaselek, Ö.Faruk Meydan, İsmail Uğurlu,  H.Hüseyin Akırşan(Konya) Rıfat Çalışkan (Bursa), Hasan Sert, Osman Alev, Salih Yıldırım, Tamer Vural,Nadir Yavuz, Mert Mutlu, Kemal Küçükbay (Kocaeli), Hasan Hetbe (Adana), Cengiz Özdoğan (İstanbul), Nencho Hristov (Bulgaristan), Marian Bednarek (Polanya), Vladimir Tserlyukevic (Belarus), İgor Mityanin (Ukrayna), Cenk Tufan (Çanakkale), Hakan Yiğit (Sivas), Karl Ziegler (Almanya), Suat Torgay (Eskişehir), Mustafa Güler (İzmir), Mutlu Erçevik (Tekirdağ),Şevket Şimsek , Barış Ünlü (Antalya).

Bisiklet sporuna gerek sporcu gerekse antrenör olarak büyük hizmetleri olan, Nusret Ergül ve Rıfat Çalışkan…

Konyalı Antrenörler: Nezir Sonakın, Nusret Ergül, Rıfat Çalışkan, Sadık Keleş, Ayhan Aytekin, Mevlüt Bora, Seyit Kırmızı, Harun Şencan, Yusuf Ecevit, Mehmet Şafakçı, İbrahim Ortaabacı, Nurettin Kipriksiz, Mustafa Mest, Ö. Ali Erikçi, Kerim Demirbağ, Ali Badak, Mehmet Küçükçerezci, Adnan Tam, Mustafa Tam, Ümit Çökmen, Ergün Esenkaya, Salih Türkdoğru, Hüseyin Tığlı, Hüseyin Sarıoğlu, Fatih Harmancı, Ö. Faruk Meydan, İsmail Uğurlu, Süleyman Çoşar, Ahmet Akdilek, Muhammed Atalay…

Bisiklet sporuna gerek sporcu gerekse antrenör olarak büyük hizmetleri olan, Nusret Ergül ve Rıfat Çalışkan…

Rekortmen Yusuf Ecevit’e zamanın Çumra Belediye Başkanı, Recep Konuk, destek vermişti...

10. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunun, kriteryum yarışını, Harun Şencan kazanmıştı...