KONYA'DAN TÜRKİYE'Yİ AYDINLATAN IŞIK!.

Maçtan bir gün önce  maçla ilgili yorumları bekliyoruz. Arda TURAN  ve Fatih TERİM mikrofon başında. Gözlerimizi, kulaklarımızı daha doğrusu bütün alıcılarımızı açtık basın toplantısını izliyoruz.

O da ne, Arda İzlanda maçından uzaklaşmış,  işi gücü bırakmış gazetecilerin kendisi hakkında yaptığı yorumlara cevap veriyor. Diyor ki “Biliyor musunuz son 6 maçı biz boğazımızda ilmikle oynadık”  Sevgili Arda bu ilmiği sizin boğazınıza bu gazeteci arkadaşlar mı geçirdi ? Yoksa ilk maçları gazeteciler oynadı da siz mi onları dipten çıkardınız ?  İzlanda dan 3 yiyen bu takım, Letonya yı her iki maçta da yenemeyen bu takım, Çek Cumhuriyeti maçında galibiyeti koruyamayan da bu takım. Kazak maçlarında saç baş yolduran, yarım sıfır kazanan, bizi tribünde ve ekran başında soluk soluğa bırakan da bu takım. Tamam iki Hollanda maçı iyi oynadık, ama bu Hollanda yı içerde ve dışarda yenen bir İzlanda takımı var, toplam nüfusları 400.000, adamların  profesyonel ligi yok.  Adaları, Yanardağları  ve soğuğu ile meşhur küçük  bir memleket.  

Sevgili Futbol Koordinatörümüz de diyor ki “Maçtan sonra konuşacağım ve cevap vereceğim kişiler var” “Bu oyuncularla gurur duymalısınız” NE DİYECEKSİZ HOCAM İÇİMİZDE HOLLANDALILAR MI VAR  ?   Bütün bunları bir kenara bırakalım, 54 Avrupa ülkesi içinde ilk 24'e girmeyi Kazakistan'ın Letonya'yı yenmesiyle hak eden bir takımın oyuncuları ve teknik ekibi neyin savunmasını yapacak.  Metin TEKİN, Cenk'i  bir önceki aday kadroya almadığı için  Fatih hocayı tenkit etmişti.. Fatih TERİM de “Haftanın Karmasını Seçmiyoruz” demişti. Ne değişti bir ay içinde. Evet doğru Cenk o zaman oynuyor ve gol atıyordu, şimdi yedek daha az süre alıyor sanırım değişen bu. Değişen sadece Cenk mi tabii ki hayır. Bu turnuvaya başladığımızdan beri bugün ilk 11 mizden  8 oyuncu değişmiş.  Caner, Selçuk, Arda kalmış diğerleri ya yedek ya da aday kadroya dahil edilmemiş. Kimse kimseyi kandırmasın bilge dokunuşu ve başarısı değildir bu. Bu sadece zorunlu rotasyon ve geleceğe yapılması gereken yatırımın getirdiği başarıdır.

Cumartesi den değişik Cenk çıkmış, Volkan Şen girmiş kadroya. Fatih Hoca inat etmiş bir kere,  BARCELONA sistemiyle oynayacak. Barcelona bildiğimiz 4-3-3 oynuyor ama biz sahaya dizildiğimizde 4-2-4 gibi gözüküyoruz. Merkezde koş koş oyununda Selçuk, Ozan çok yorulacak gözüküyor, çünkü çevrelerinde oynayan oyuncularımızın hiçbirinin  % 100 lük geri dönüşleri mevcut değil. İzlanda,  grubun  öne en hızlı oynayan takımı, acaba bizim teknik ekibin rakibin analizinde yaptığı bir hata mı var? Yoksa işini garantilemiş İzlanda'nın iştahlı olarak üzerimize gelmeyeceğini mi düşünüyoruz?  İlk devrenin sonu itibari ile ikinci ihtimal gerçekleşiyor.  

Ama sahaya baktığımızda en uçta 3'lü oynamayı bilmeyen bir tercih var. Çalhanoğlu belki de hayatında ilk defa üçlünün ortasında oynuyor.  Arda ve Volkan da senelerdir 4'lü orta sahanın sağında ve solunda oynayan oyuncular.  Arda , Çalhanoğlu ve Volkan Şen,  top orta sahadan gelirken, yada beklerin desteklediği ataklarda nerede duracaklarını bilmiyorlar. Koşularla veya pozisyon paylaşımları ile   rakibi tedirgin edeceklerine, kalabalık yapıp kaos yaratıyorlar. SON ZAMANLARIN MEŞHUR FUTBOL TERİMİ  “KAOS”. Sonuç mu ? Saman alevi ataklar, temposuz iştahsız iki takım,  devre 0-0.

Fazla oyun alanı bulamayan, özellikle top merkeze geldiğinde  rakibin ikili sıkıştırmalarında kaybolan Oğuzhan”ın yerine Gökhan girince sol öne yerleşiyor. Arda artık en önde forvet gibi, Çalhanoğlu arkasında, Volkan sağda. 60. Dakikada yapılan bu değişikliği Çalhanoğlu, Cenk değişikliği takip ediyor, hemen peşi sıra Volkan Şen, Umut Bulut değişikliği ile 70 dakika forvetsiz oynayan Milli Takımımız son 20 dakikayı çift santrafor tamamlayacak. Beklenen gol bizden değil Kazak kardeşlerimizden geliyor  Letonya 0 Kazakistan 1

Biraz baskı oluyor gibi ama haydaaaa Gökhan Töre rakibe bir Fibula, Tibia ameliyatı yapıyor saha içinde. Sakat bırakmaya teşebbüs,  hapis cezası yok ama kırmızı kart tartışmasız.

Kendi kendime diyorum ki  “Dün İspanya bizim için Ukraynayı yendi,  bugün Kazaklar deplasmanda Letonya'yı yendi.” Olmazlar oluyor derken. “AMAN ALLAHIM ŞAPKADAN YİNE TAVŞAN ÇIKTI”  Selçuk sevdiği yerden 88'de bir çakıyor tam çakıyor. 10 Kişi ile bu dakikadan daha iyi dakikada gol atılmaz.

Uzatmalar ile heyecan dorukta faul alıyoruz, topu rakip alanda tutuyoruz, kalemizden uzak top en iyi top. İtalyan düdüğü çalıyor veeee  SONUÇ “BEKLE BİZİ FRANSA BİZ GELİYORUZ”

Dedim ya, Allah Fatih Terim'e Bir Defa Daha ” Yürü Ya Kulum” dedi. (2000 UEFA Kupası Şampiyonu Galatasaray Teknik Direktörü- 2008 Avrupa Şampiyonası 3. Milli Takım Teknik Direktörü- 2016 Yine Avrupa Şampiyonası) İlginç değil mi ? 8 Yılda bir gelen uluslar arası başarılar.

Benim ki bir önsezi değil.  Ama teknik ekip hata yapmazsa biz FRANSA da ilk 8'e girecek alternatifli bir kadroya sahibiz. Şimdi artık yıl sonuna kadar ligimiz daha şenlenecek. Türk oyuncular iştahla oynayacak, maçların kalitesi  artacak.

Şu geçirdiğimiz son 4 ayın en güzel gecesiydi bu gece.. Konya Türkiye'yi aydınlattı, seyircisinin ve halkının muhteşem enerjisi ile belki de bizi Avrupa Şampiyonasına taşıdı.