Ahilik haftası kutlamaları her ilde olduğu gibi Konya’da da Konya Valiliği Başkanlığında 13 Ağustos 2008 tarih ve 26966 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Ahilik Haftası Kutlanmaları Yönetmeliği gereğince Ahilik İl Kutlama Komitesince programı hazırlanmakta, ilin Çırağı, İlin kalfası ve İlin Ahisi seçilmektedir. Konya’da Ahilik İl Komitesi Vali veya Vali Yardımcısının Başkanlığında 19 kurumun temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu kurumlar; Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Merkez Karatay, Meram ve Selçuklu Belediye Başkanlıkları, Konya‘da mevcut 5 üniversitenin (Selçuk, Necmettin Erbakan, Konya Teknik, Karatay ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi), İl Müftülüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü temsileri yanında meslek teşekkülleri temsilcilerinden oluşmaktadır. Meslek Teşekkülleri; Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Konya Bölge Birliği, Konya Sanayi Odası Başkanlığı, Konya Ticaret Odası Başkanlığı temsileri komite üyeleridir. Komite, kutlama programını hazırlamakta, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve diğer ilgili kuruluşlarca hazırlan, bilgi verilen listeden uygun olan ahi, kalfa ve çırağı seçmektedir. Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin önerdiği isimler içerisinden “İlin Kalfası”, İlin Çırağı” ve İlin Ahisi” seçici kurul tarafından seçilenler Kırşehir’de yapılan kutlama törenlerinde ilimizi temsil etmektedirler. Burada ilgili Oda Başkanlarına ve emeği geçen görevlilere teşekkür etmek gerekmektedir. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır, çünkü esas seçiciliği hazırladıkları video ve aldıkları bilgilerle bu görevli arkadaşlar yapmaktadırlar. Üç yıldır 81 ilin katıldığı Kırşehir’deki ahilik haftası kutlamalarında Konya’lı adaylar 2018 yılında yılın Ahisi(Osman Kalay), 2019 yılında yılın çırağı(Özgür Demirci) ve 2020 yılında da yılın çırağı(Ahmet Durmaz) seçilmişlerdir. 81 il içerisinde dereceye girmek ve üst üste üç yıl farklı dalda da olsa bu başarıyı sağlamak Konya ve emeği geçenler için gurur vericidir. Bence bu başarıyı kazandıran Konya Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak’ı, diğer ilgilileri ve seçimde görevli bütün yetkili ve ilgilileri tebrik ediyorum. Sadece Konya ve Kırşehir’de dereceye girenleri ödüllendirmek güzel, ancak ilin ahi, kalfa ve çırak adaylarını belirleme faaliyetlerini bizzat sahada yapan arkadaşların da ilgili kurumlarınca ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Meslek odalarının ilçe teşkilatlarının da her yıl Haziran ayına kadar doğru bilgi akışı sağlamak suretiyle ahilik prensiplerine uygun sanatkârların seçilmesine yardımcı olmaları il başarısını sürekli hale getirecektir. Odaların ve meslek teşekküllerinin Türkiye genelinde yarıştığı bir ortama en iyi yarışmacıyı seçebilmek için gayretlerini de takdir etmemek mümkün değildir, emeği geçenler Konya’nın adının duyurulmasına katkı sağlamışlardır. 

Seçici kurulda olmam nedeniyle üç yıldır Konya’da sadece birinci olanlardan kısaca bahsetmek istedim. 2018 yılında Konya’da yılın Ahisi seçilen Osman Kalay “Tahin İmalat Ustası” olup Bozkır ilçemizdendir. İlerlemiş yaşına rağmen halen mesleğini sürdüren ve çok sayıda usta, kalfa ve Çırak yetiştiren Osman Kalay Kırşehir’de yılın Ahisi seçilmiştir.

2019 yılında yılında Konya’da yılın Ahisi 1949 doğumlu ayakkabı ustası Ali Ünsal, yılın Kalfası Akşehir Doğrugöz’den Rot Balanscı Bayram Kesgin ve yılın Çırağı Özgür Demirci seçilmiştir. Kırşehir’de 81 ilin katıldığı Ahilik haftası kutlamalarında Konya’yı temsil eden 2002 doğumlu Kuaför Çırağı Özgür Demirci yılın Çırağı seçilerek Konya’ya birincilik getirmiştir.   

2020 yılında Konya’da Taş Fırın Ustası olan Abdullah İyitaşçılar yılın Ahisi, Yorgancı olan Atılay Özkan yılın Kalfası ve Kündekari Çırağı Ahmet Durmaz yılın Çırağı seçilmiştir.  Konya’yı temsilen katılan Ahmet Durmaz Kırşehir’de “Yılın Çırağı” seçilmiş ve böylece Konya üst üste üç yıldır dereceye girebilmiştir.

Ahmet Durmaz eskiden çok kıymetli olan birçok konakta veya tarihi eserlerde kullanılan Kündekârî sanatına kendini adamış genç bir delikanlıdır. Günümüzde az ilgi gören bu sanatın yaşatılması için ter döken gencin Çırak olarak hem Konya’da hem de Kırşehir’de birinci olmasını da anlamlı bulmaktayım.

Biraz bu sanattan bahsetmek gerekirse Kündekârî: beşgen, sekizgen, baklava ve çok kollu yıldız gibi geometrik şekillerde kesilmiş küçük ahşap parçalarını çivi ve tutkal kullanmaksızın birbirine geçirmek suretiyle düz paneller elde etmek gibi uzun zaman, büyük sabır ve ince bir mobilya işçiliği gerektiren ahşap işleme sanatıdır. Bu sanatla uğraşan ustalara kündekâr adı verilir. Bu tekniğin temeli, ağaç parçalarının eğrilme yönleri birbirine zıt gelecek şekilde, parçaların bünyesinde oluşturulan yivler ve girinti-çıkıntıların birbirine geçirilmesi esasına dayanır. Böylelikle ahşap blokların fiziksel yapılarında meydana gelen yarılma, esneme ve açılma gibi kusurların oluşması engellenmiş olur. Kündekârî sanatı minberlerde, vaaz kürsülerinde, rahlelerde, korkuluklarda, pencere ve kapı kanatlarının yanı sıra bazı tavan göbeklerinde de kullanılmıştır. Aslında bir Türk sanatı olan Kündekârîyi İslam dünyasında yaygınlaştıran ve geliştiren, Anadolu’da ilk örneklerini veren medeniyet, Selçuklular olmuştur.

Gelecek yıllarda da Ahilik Haftasında üç dalda da başarının sürdürülmesi için diğer yetkili ve ilgililerin yanında Konya Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ve ekibine şimdiye kadar olan gayretlerini daha da artırmaları gerektiği bilincinde olduklarına da inanıyorum. Kazanılan her başarı yeni başarıların beklenmesine sebep olduğu unutulmamalıdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) "iki günü eşit olan zarardadır" hadis-i şerifi bizim için bir düstur olmalıdır. Elbette gelecek yıllar için başarının devam ettirilmesi için her dalda aday sayısı ne kadar artırılabilir ve bir formata göre seçim yapılabilir ise başarının devamının geleceğine inanıyorum. Emeği geçenlere tekrar teşekkür eder, Ahi olan veya olmayan Usta, Kalfa ve çıraklarımıza, tüm çalışanlarımıza sağlık ve başarılarının daim olmasını ve ahilik prensiplerine uygun yaşamalarını dilerim. Hoşça kalınız.