Son zamanlarda yenilenebilir enerjide, bütün dünyada olduğu gibi , ülkemizde de sevindirici gelişmeler oluyor. Konya güneş enerjisi üretim üssü oluyor.Yani güneş enerjisini enerjiye dönüştüren santrallerin kurulduğu yer.Güneşin ülkemizde en verimli şekilde enerjiye dönüştüğü alanlardan biri Konya ve çevresi. Konya İçin bahsedilen şimdilik 3 GW güç, bu ülkemizdeki toplan enerji kurulu gücümüzün % 5 i. 

Son zamanlarda yenilenebilir enerjide lisanslandırma çalışmaları ve ihaleleri hız kazandı. Yatırımlar yapıldıkça maliyetler düşüyor.. Yenilenebilir enerji Fuarları rağbet görüyor. Hükümet yerli ve yabancı firmalara davetiye çıkarıyor. 

Nükleer enerjide 12,5cent/kwh, Yenilenebilir enerjide 6.5 cent/kwh olsa da teşvik ediliyor.

Toplumun ve yatırımcıların ilgisi gittikçe bu alana yoğunlaşıyor. Ülkemizin önemli firmaları, özellikle beyaz eşya firmaları su ve elektrik verimliliği yüksek ürünlere yönelirken, Vestel gibi bünyesinde enerji sektörünü barındıran firmalar kullanım ürünlerin de olduğu gibi,bölgesel yenilenebilir enerji üssü iddiaları ile sahadaki yerlerini alıyorlar...

Güneş Enerjisi kaynağı olarak ülkemize göre 1/3 ü kadar potansiyele sahip Almanya, şu an itibarı ile 20 GW kurulu güçle, gelişmekte olan bu sektörde lokomotif rol kapma derdinde..Ülkemizde kurulu gücün 68 GW olduğu göz önüne alınırsa, bu önemli bir büyüklük.. İspanya enerji İhtiyacın ın % 50 yakınını yenilenebilir enerjiden sağlamakta..2020 yılında 56.8 Gw'ta çıkarmayı planlıyor. 

İşte bütün bu gelişmeler olurken ve yenilenebilir enerji konusunda doğal olarak önemli bir potansiyel kaynağa sahip olan Konya , bu konuda ülkemiz ve bölgede önemli bir lokomotif güç olabilir.. Tabii burada kast ettiğim sadece elektrik üretmek değil.. Elektriği üreten sistemlerin Konya'da üretilmesi..Yan sanayisinin geliştirilmesi.Teknolojisinin patentinne ulaşılması. Neden olmasın?

Rüzgar ve Güneş enerjisini dikkate alırsak; Bölgemiz sanayisi uzun yıllar dünyanın gelişmiş ülkelerine yedek parça üretmekte.. Özellikle Mekanik aksamlar.. Son zamanlarda elektronik aksamda da atılımlar var,

Bölgemizde çalışma ve üretim Kültürü var. 

Bu konuda deneyim var. 

Bölge bilim merkezi olma yolunda istekli. 

Alan da var.

Bu konuda çalışan firmalar var.

Akınsoft gibi robot teknolojisinde önemli çalışmalar yapan , ayrıca yazılım konusunda uluslar arası talebi olan bir firma.. Robot teknolojisi ile yüzlerce elektro mekanik hareketleri üretebiliyorlar.

Bu ve benzeri firmaların bu sektörde dünya çapında işlere imza atabileceğine inanıyorum.. Solimpeks gibi özellikle Güneş enerjisine yatırım yapmış , paneller kadar sistemleri üretebilen ve kurabilen firmalar..

Bölgede mekanik elektronik elektrik, metal ve diğer alaşımlarla ilgili birçok firma var.

Ayrıca Selçuk Üniversitesi Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bu gelişmeye önemli bir kaynaklık edebilir, önderlik edebilir.. Konya eğer ortak akıl oluşturup, belki de ülkemizin ve dünyanın ilk yenilenebilir enerji teknoparkı ile , Uzmanlaşmış Organize sanayi bölgesini Kurarak dünya yenilenebilir enerji üssü olabiliriz. 

Bu yeni gelişmekte olan bir sektöre sahip çıkmak, bu konuda liderliğe talip olmaktır.

Konya üniversiteleri, Odaları, Organize sanayi bölgeleri, ve içinden çıkardığı başbakan avantajı ile böyle bir atılımı başlatabilir. Yenilenebilir enerji Teknoparkı, elektronik, elektrik, metal, döküm, mekanik, robot teknolojisi, yazılım, enerji alanında yan sanayinin de gelişmesine sebep olacaktır.

Zaten Konya bu konuda ülkemizde önemli bir tecrübeye sahiptir.Bu gelişimin alt yapısı hazırdır. Sadece bu konuda cesaretli sıra dışı bakış açısı, kendini alışkanlıklarını aşmış girişimciler, yerel yöneticiler, memurluğu aşmış bilim adamları, Koltuğu ödül olarak görmeyen oda yöneticileri, tekrar seçilme sevdasına kapılmayan siyasi irade ve her şeyden önemlisi bu ekibi yüreklendirecek, hükümete ihtiyaç var!

Tabii ki daha etkin teşvikler ve hukuki bir alt yapının desteği olmazsa olmaz. 

Aslında ülkemizde genelde karma olarak büyüyen ama gelişemeyen Organize Sanayi Bölgelerinin; Artık anılan Yenilenebilir Enerji Teknoparkı gibi uzmanlaşmış Organize Sanayi Bölgelerine geçerek, Katma değeri yüksek, teknoloji üreten, Teknoloji ihraç eden bir üretim kabiliyetinde sisteme de geçmiş oluruz..

Yoksa büyüyoruz diyerek yerinden bir türlü kıpırdamayan, Milli gelir ve gelişmişlik sevdası, takip ettiğimiz gölgemizden başka bir şey olamaz!