Tarım, tarım makinaları ve otomotiv yan sanayi sektörünün merkezi haline gelmiş olan Konya, her yıl düzenlenen Tarım Fuarları'ndan birine daha ev sahipliği yapıyor.

Fuarımız artık bir marka haline gelmiş durumda. Mart ayı geldiğinde sektörün temsilcileri Konya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Tarım Fuarı'na özel olarak hazırlanıyor.

Hz. Mevlana'nın şehri hoşgörü diyarı Konya, bu ayda yerli ve yabancı yüz binlerce misafirini ağırlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Hz. Mevlana'nın ismini zikretmişken, “Ekmek olmadan sofra bezenmez” sözü hatırımıza geliyor.

Buğday ambarı olarak da nitelendirilen Konya, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim üsleri arasındaki yerini alıyor. Başta unlu mamuller olmak üzere birçok sektörün lokomotifi olan tarımda artık kabuğumuzu kırmış bulunuyoruz.

Yarı çiftçi yarı esnaf bir ailenin çocuğu olarak da Konya'nın yakın geçmişe kadar tarımsal ürün türlerinin ne kadar sığ olduğunu iyi biliyorum. Özellikle ovada temel tarımsal üretim maddesi buğday, arpa ve çavdarken şimdilerde girişimci çiftçiler yeni tarım ürünlerini de tarlalarına ekiyor.

Bundan 10 yıl öncesine kadar bizim köyde (Beşağıl) ayçiçeğinin yetişmeyeceği konuşulurdu. Mısır ve pancar ise yakınımızdan bile geçmezdi. Ama şimdi bu ürünler de ekilip biçilir oldu. Toprak analizi nedir bilinmezdi. Kulaktan doğma tohum ve gübre kullanılır, 'Filan ağa tarlasında falan türdeki buğday tohumunu kullanmış. Felan gübreyi de atmış. Zorlu olmuş maşallah” denilir. Bu kulaktan kulağa yayılır ve herkes aynı ürünü ekip, aynı türdeki gübreyi kullanırdı. Toprağın yapısı, neye ihtiyacı olduğu ile ilgili bilgiler, ancak bundan ibaretti.

Şimdi çiftçi daha bilinçli tarım yapıyor. Toprağını analiz ettiriyor. Hangi ürünün hangi toprakta daha verimli olabileceğini öğreniyor. Hangi gübreye ihtiyaç duyulduğunu iyi biliyor. Bunun sonuçlarını da alıyor.

Çiftçi her şeyden önce umut ekiyor. Tarım sektörünün umudu Konya Ovası'nın verimli topraklarında filizleniyor. Allah'ın rahmeti ve bereketi ile büyüyor. Bu bereket ambarda birikiyor.

Aslında her ne kadar tarım denilince aklımıza ilk gelen şey çiftçilikse de Konya tarımda kabuğunu kırmış durumda. Çiftçiliğin yanında tarım sanayii de Konya'da bir hayli gelişti. Tarlada üretilen ürünler, sofralarımıza gelinceye kadar Konyamızda işlenebiliyor. Ürünlerimizi işleyecek olan tarım alet ve makineleri de Konya'da üretiliyor. Bu üretim Konya ile sınırlı kalmayıp, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına yayılıyor.

Gurur duyuyoruz. Konya'nın bir marka şehir olma yolunda kendinden emin adımlarla ilerlediğini görmek bizleri onurlandırıyor. Tarım alanında ciddi markaların piyasada yer almış olması bizleri sevindiriyor. Daha da büyüyüp gelişmek için de kafa yoruyoruz. Ar-ge çalışmaları ile çiftçinin işini kolaylaştıracak yeni tarım ürünleri üretiyoruz.

Konya'nın yüz aklarını, tarımın enlerini, sektörün 10'larını bu derginin sayfalarında; ayrıntıları da bu fuarda göreceksiniz.

Tarım Fuarı'nın Konyamız ve milletimiz için hayırlı olması duasıyla...