Geçen hafta Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen Gaziantep gezimizi anlattık. Yol arkadaşlarımızı tanıtırken birisini özellikle es geçtim veya isminden hiç bahsetmedim. Kasıtlı olarak yaptığım bu hareket sonrasında bir hafta boyunca bir tepki bekledim. Aradan bir hafta geçmiş olmasına rağmen bir tepki gelmedi. 

Demek ki bazı insanlar, bazı işleri isimleri duyulsun diye değil, sırf kendileri için görev addettikleri için yapıyorlarmış. Halen “Ben burada isem bu işi yapmam gerekiyor” zihniyetine sahip olan görev adamları aramızda yaşıyormuş. Biz bunun farkında olmasak da onlar bir gün karşımıza çıkıp, “Bizim neslimiz halen tükenmedi, biz gücümüzün yettiği her işi kendimize vazife bilir, birilerinin yapmasını beklemek yerine 'biz burada isek bu işi biz yapmalıyız' ilkesi ile hareket etmeyi görev biliriz.” diyorlar.

Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen Gaziantep seyahatine katılanlar sanıyorum kimden bahsettiğimi anlamışlardır. İyi bir organizatör ve Konya sevdalısı, güzel insan Halil İbrahim Tongur'dan bahsedeceğim bugün biraz.

KOP İdaresi Basın Müşaviri olan Halil İbrahim Tongur, Çumra'nın İnli Mahallesi doğumlu. Konya'nın tanıtımının yapılacağı veya kültürel bir etkinlik hazırlığı yapıldığını duyduğu her yere ulaşan “Benim yapacağım bir şey var mı, bana da görev düşüyor mu?” diye soran bir kültür aşığı.

Bütün bunları niçin yazdığımı merak etmişsinizdir. Her yıl Mayıs ayı içerisinde Çumra'da düzenlenen Lille Yörük Şöleni bu yıl yapılmadı. Akabinde Çumra'nın kuruluş tarihinde yapılan kutlamaların da bu yıl yapılmayacağı açıklandı. Elbette bu iptallerin yetkililer tarafından geçerli mazeretleri açıklanmıştır. Belki kendi açılarından yüzde yüz haklı gerekçeleri vardır. 

Ancak bu organizasyonları düzenleyenler bu konuda tecrübe sahibi, Çumra aşığı kişilerle görüşüp fikir teatisinde bulunsalardı belki farklı bir durum ortaya çıkabilirdi. İşte bu Çumra aşığı kişilerden birisi de Halil İbrahim Tongur, diye bir kopya veriyorum sayın yetkililere.

Çumra için ihtiyaç duyulduğu her anda ben buradayım diyerek elini taşın altına sokmaktan kaçınmayacak olan Halil İbrahim Tongur, bu güne kadar kaç kez aranarak fikri soruldu? Her hangi bir konu için muhatap alınıp şu konuda birlikte çalışalım denildi mi? 

Çumra ve Çumra'yı yönetenler ilçenin yetiştirdiği değerleri bulup onlarla irtibat kurarak ileriye dönük neler yapılabileceği konusunda istişare etmeliler. Kendileri seçilerek bu makama geldiler, buna bir itirazımız yok... Ancak daha iyi ve daha güzele ulaşabilmek için değişik fikirleri dinleyerek bir yol haritası çizmelerinin kendileri için faydalı olacağını düşünüyorum. Böyle bir yol izlenirse Çumra da kazanır, ilçeyi idare edenler de kazanır.

Halil İbrahim Tongur'un Çumra için fikirlerinden faydalanılması gereken bir şahsiyet olduğunu, kültür çalışmalarında (şayet böyle bir proje varsa) mutlaka faal olarak yer alması gerektiğini, hiç değilse fikirlerinden faydalanılması gereken bir Çumra sevdalısı olduğunu bu sütunlardan duyurmak bir görevdi. Ben bu görevimi yerine getirdim, bundan sonrası Çumra'yı yönetenlerin bileceği iş. 

***

Ramazan ayı mübarek olsun. Bu mübarek ay İslam adına işlenen cinayet ve katliamların sona ermesine vesile olur İnşa Allah.