Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi lise eğitimini sürdüren PakistanSyed Hamid Ali Şah, lise eğitimini bitirdikten sonra hedefinin Tıp Fakültesi okumak olduğunu söyledi. Konya ile ilgili düşüncelerini de dile getiren Şah, “Konya’ya geldiğim için gerçekten kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü Konya sakin bir şehir olmasının yanı sıra buradaki insanlarla çok çabuk bir şekilde anlaşmak ve kaynaşmak beni çok etkiledi ve sevindirdi.”

15 2-1

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim SYED HAMİD ALİ ŞAH, 2005 yılında Pakistan’ın HEYBER eyaletinde bulunan MANSEHRA şehrinde doğdum. Babam camide imam ve aynı zamanda Lisede mesleki dersler öğretmenlik yapmaktadır. Ülkemde İlk okul ve orta okul eğitimini tamamladıktan sonra lise eğitimimi Türkiye’de devam etmek amacıyla Diyanet Vakfının yapmış olduğu sınava girdim ve Allah’ın izniyle o sınavı kazanıp mülakata girdim ve kabul oldum. 2022 yılın ekim ayında Türkiye’ye geldim ve ara vermeden 9. Sınıfa başladım. Şu an Konya Uluslararası Mevlana Anadolu imam hatip lisesinde 11 Sınıf öğrencisiyim.    

15 4-1

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye’nin birçok şehrinde Uluslararası okullar mevcuttur, biz de o okullardan 3 tanesini tercih ediyoruz ve ona göre farklı okullara yerleştirilmekteyiz. Benim de tercihler arasında Konya var olduğu için Konya’ya geldim. Konya’ya geldiğimde ilk yaptığım şey Mevlana’ya gitmek idi ondan sonra da bildiğiniz etliekmek yemek. Konya’ya geldiğim için gerçekten kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü Konya sakin bir şehir olmasının yanı sıra buradaki insanlarla çok çabuk bir şekilde anlaşmak ve kaynaşmak beni çok etkiledi ve sevindirdi. Türkiye’nin birçok şehrini gezdim, İstanbul, Ankara, Bursa ve Muğla da o   şehirler arasında yer almaktadır, hepsini birbirinden güzel buldum.

15 5-1

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Lise hayatımı bitirdikten sonra İstanbul ya da Ankara’da büyük bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olmak istiyorum. İş hayatımı devam ederken ülkemde hastane ve şifahaneler açarak kendi ülkeme ve oradaki insanlara hizmet etmek amaçlarım arasında yer almaktadır.

Bisikletin Pele’si; Yusuf Ecevit Bisikletin Pele’si; Yusuf Ecevit

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Ülkemde ramazanın iki üç hafta öncesinden hazırlıklar başlar ve Pazar market gibi yerler daha kalabalık olmaya başlarlar. Ramazan’da akrabalar birbirine sık sık iftara çağırırlar. Evlerde hazırlanmış olan iftar yemeğin bir kısmı camiye gönderilir ve bir kısmı da komşulara dağıtılır. Eğer Ramazan’da Pakistan’a gitseniz ve iftar vaktinde yolda kalırsanız, yaklaşık herhangi bir camiye gittiğinizde iftarlar yapabileceksiniz. Özellikle ramazanın son haftasında camiler çok dolu oluyor ve çoğu kişi iftarlarını orada yaparlar. Ramazan’da sudan sonra en çok içilen içecek ‘ramazan şerbetidir’. İftarda da Pakora ve samosa dediğimiz börek tarzlı şeyler de çok yenilen yiyecekler arasındadır.

15 7

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Pakistan halkı Türkiye ve Türkleri çok sever hatta Türkiye de deprem olduğunda Pakistan’ın hemen hemen her camide depremzedeler için dualar edilmişti. Pakistan’da da sel felaketi olduğunda ilk gelen yardım Türkiye’den idi. Pakistan ve Türkiye arasındaki bu kardeşliğin yüzlerce örnek mevcuttur. En sonunda da ben Uluslararası öğrenciler için böyle bir eğitim fırsatı verdikleri için Türkiye ve aynı zamanında Diyanet vakfına çok teşekkürlerimi sunuyorum.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Ramazan’ın son haftasında farklı farklı günlerde camilerde yemek verilir ve halk toplanıp beraberce yemek yer. Pakistan’ın yemek kültürü Türkiye’den çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Bizim çayımız sütlü olur ve Türkiye kadar olmazsa da çok içilir. Bayram yaklaşınca insanlar arasında ve özellikle çocuklar arasında çok farklı bir mutluluk görülür.

KAYNAK: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla