Sanat; insanı dinginleştiren ve hayatın telaşından bir an olsun uzaklaşmanızı sağlayan bir nimettir. “Sanat iyileştirir ve birleştirir” diye boşuna dememişler. Hüseyin Taşkıran da ömrünün 7 yılını sanata adamış o isimlerden biri. Birçok ulusal ve yerel yayın organlarıyla çalışan ve yaklaşık 7 senedir karikatür sanatıyla uğraşan Hüseyin Taşkıran’ın çizdiği eserler Konya’nın adeta vücut bulmuş hali. Hüseyin Taşkıran, Kültür Bakanlığı’nın Konya Büyükşehir Belediyesi ile organize ettiği Mistik Müzik Festivali kapsamında Kültür Sanat Yolu’nda Zafer Meydanı’nda 30 Eylül tarihine kadar karikatür sergilerinin olduğunu belirterek, “Özellikle Konya ve Konyaspor ağırlıklı olarak çizdiğim karikatür eserlerini burada sanatseverlere sergiliyorum. Daha önceden çizdiğim eserlerin bazılarını kartpostal haline de getirdik ve onlar da bu standımızda mevcut. Karikatürlerimde her konuya değinmeye çalışıyorum. Ama genel itibarıyla spor karikatürü çiziyorum. Yaklaşık 6-7 senedir karikatür çizimiyle uğraşıyorum ve bunu çok seviyorum. Çoğu zaman, “Keşke daha önce başlasaydım” diyorum. Bu sanata hobi olarak başlamıştım ama kendim asıl olarak reklam işiyle uğraştığım için karikatür çizimlerimi bu mesleğimle iç içe gerçekleştiriyorum. Kısacası hobi olarak başladığım bu karikatür sanatı benim mesleğim haline de geldi diyebiliriz. Teknoloji her geçen gün daha da ilerlediği için artık karikatür çizimlerini kağıt ve kalem ile değil tablet yardımıyla yapıyoruz. Günümüz teknolojisinden yararlanmış olsam da çizimlerimi yine kendim yapıyorum” diye konuştu.

12-5-2

SANAT BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN AŞILANMALI

Genel olarak sanata karşı olan ilginin geçmiş zamana kıyasla azaldığını dile getiren Taşkıran, karikatür merakı olan kişilerin de sergilerine geldiğini ancak toplumda sanat anlayışının sosyal medyadan ibaret olmaya başladığını ifade etti. Taşkıran, “Sanat anlayışı bilincinin küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerekiyor. İlkokul birinci sınıfa giden çocuğa sanat dersinin verilmesi ve bunun aşılanması lazım. Sanatı daha fazla insan icra edebilecekken bu bilinç küçük yaşlardan itibaren aşılanmadığı için bu tür şeyler çoğu kişinin dikkatini bile çekmiyor” dedi.

Akören Tarihi -125 Akören Tarihi -125

12-3 kopya

BİR SABAH UYANDIĞIMDA GÖKYÜZÜ TURUNCU OLABİLİYOR!

Karikatürün hayal gücüyle alakalı bir şey olduğunu vurgulayan Taşkıran, kişilerin her gün kendisine yeni bir şey katması gerektiğinin altını çizdi. Taşkıran, “Ama bu sanat araştırılarak ve öğrenilerek yapılacak bir şey değil. Deneyerek çizim yapabilirsiniz. Her zaman sarı ve mavi tonlarda yaptığım gökyüzünü bir sabah uyandığımda turuncu yaptığımda daha güzel olduğunu fark edebiliyorum. Karikatür sanatında hayal gücünün ve orijinalliğin sınırı yoktur. Çizdiğiniz eserde sizin yaptığınızı anlamalarını sağlayacak ufak izler ve imzalar bırakmalısınız” şeklinde konuştu.

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay