KONYA FUARI VE 35 MİLYAR DOLARLIK KONTRAT

GUANZGHOU CANTON FUARI VE KONYA

Öncelikle bu hafta Tarım Fuarı ile 66 000 m2 kaplı 22000 m2 açık alanı ile Anadolu'nun en büyük fuarı unvanını alan TÜYAP Konya Fuarını açan, emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyorum.

Bu hafta bir farklı bir bakış açısı ile Konya Fuarı ve Konya'nın ekonomisine katkıları, fuarın Konya ve dolayısıyla ülkemizin gelişmesi konusundaki rolü üzerine değinmek istiyorum. Bunu yaparken Çin'in Guanzghou eyaletinde Canton Fuarı olarak düzenlenen fuardan yola çıkarak Konya'nın geleceğine bakmak niyetim... Çin'e fuara gittiğimde Türkiye'ye bakmıştım nasıl diye? Böyle bir fuar nereye kurulabilir. Bugün cevabını yazacağım.

Canton fair(fuar) Çin'nin Guanzghou eyaletinde yılda iki defa düzenlenen bir fuar. Nisan ve Ekim Aylarında.1.160,000 m2 alan üzerine kurulu devasa bir alan.203 ülkeden 200.000, iki dönemde bu 400.000 ziyaretçi ağırlıyor. İki dönemde toplam bağlantı hacmi 60 milyar USD. Sadece ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri iki dönemde 4 milyar USD.1957 yılından beri düzenleniyor.

Peki, nasıl bu duruma gelinmiş? Böyle bir fuar önce hayal edilmiş. Sonra projelendirilmiş. Projelendirilme aşamasında; Eyaletin yapısı da projeye uygun halde hazırlanmış.

Önce fuar alanı, sonra fuara gelecek insanların konaklaması için oteller. Kent içi ulaşım, metro, 7 katlı otoban misali bulvarlar hazırlanmış. Alışveriş merkezleri fuara uygun hale getirilmiş. Yerel yönetimler yapacakları her projeyi bu büyüklüğe göre hesaplamış. Asker, polis, hizmet birimleri! Havaalanı! Ve halk... Fuara gelen insanları ağırlamaya ve memnuniyete göre planlanmış, hazırlanmış. Öyle ki fuar açılırken ve kapanışta çok az bir tıkanıklık olmasına rağmen hızlı metrolarla çok kısa bir zamanda insanları istedikleri yere ulaştırıyorlar.

Tabii 60.000 katılımcı ürünlerini tanıtıyor ve pazarlamaya çalışıyor. Peki nasıl? Bu fuara gelen katılımcılar Çin'in her tarafından geliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden de katılımcı var. Son yıllarda Türkler de katılımcı olarak fuardalar. Guanzgou Eyaletinde Sanayi de fuara organize edilmiş.

Fuar çevresindeki iller uzmanlaşmış sanayi şehri olmuşlar. Elektrik ürünleri şehri, mobilya ürünleri şehri ve sanayi bölgesi, inşaat malzemeleri şehri ve sanayi bölgesi gibi organize olmuşlar. Büyüklükler de bir o kadar fuara uygun! Tanıtım salonları(showroom) büyüklükleri de fuara uygun. 10.000 m2, 40.000m2, 50.000m2 tanıtım salonları var. Bizde çekirge gibi her alandaki tüketim Alışveriş merkezi yerine, satış ve üretim alışveriş merkezleri ile ürünlerini pazarlıyorlar.

Ziyaretçiler fuardan sonra iletişim kurdukları firmaların tanıtım salonlarına gitmek üzere fabrikaların olduğu yere gidiyorlar. Ve kontratlar imzalanıyor. İki dönemde Ülkemizin toplam ihracatının yarısı kadar bir hacimle...

Konya Tuyap Fuar alanı Anadolu'nun en büyük fuarı olarak tarım fuarı ile hizmete girdi. Büyüyerek ve gelişerek bundan sonraki hedef Avrupa ve orta doğu olmalı dünya ölçeğinde hedefleri olmalı. Konya ve çevresinde ilçeler ve özeller de dahil 12 Organize sanayi bölgesi var. Yakın illerle beraber Aksaray, Nevşehir, Niğde, Karaman, Afyon, Isparta, Mersin Organize sanayi bölgelerini de içine alacak şekilde üretim organize edilir ve planlanırsa Konya Uluslararası dev bir Fuar alanı olabilir.

Çünkü, Yüksek Hızlı Tren ağında Konya ülkemizin her yerine yaklaşıyor. Hava yolu hizmetleri hızla gelişiyor. Yapılmakta olan çift hat demiryolu projesi ile Mersin, Taşucu limanlarına çok yakın oluyor. Bu Çin'e göre mal tesliminde ve temininde önemli olan bir zamanlama avantajı sağlıyor. Fuar öncesi sonrası fabrikaları gezmek çok kolay, ayrıca dünyanın en önemli turizm ve tarih merkezi ve diğer ünlü merkezlerimiz, Mersin, Antalya, Kapadokya, Kayseri, Ankara ve İstanbul'a çok yakın oluyor. Hem ticaret hem ziyaret avantajı sağlıyor. Muhteşem bir turizm potansiyelini de içinde barındıran önemli bir bölge.

Ayrıca ülkemiz bugünlerde yeri açıklanan dünyanın en büyük hava limanı projesi ile dünyanın en önemli aktarma limanı olarak da yakın zamanın en büyük Konya Fuarına yeşil ışık yakıyor.

Eğer sanayi bölgelerimiz ve şehirleri böyle bir büyüklüğe göre planlanabilirse ve sanayi bölgeleri genişleme alanları İhtisas Sanayi Bölgeleri şeklinde olabilirse Dünyanın büyük fuarlarından biri neden Konya olmasın? Çevre illerin gelişmesini de tetikleyecek önemli bir proje.

Ayrıca bu bölgelerin şehir yapısı, konaklama ve hizmet şekli bu ölçekte bir bakış açısı ile düzenlenirse aslında birçok alt yapısı hazır bölge için çok büyük avantajları içerisinde saklıyor. Ayrıca İstanbul'un sıkışmış fuar alanı ve sanayi alanına çok büyük çözüm olur. Sadece Konya değil ülkemizin önünü açan bir proje olur.

Konya fuarı gelecekte dünyanın bütün pazarlarına en yakın fuar olmaya aday. Ülkemizin jeopolitik ve coğrafi konumu aslında bu projeyi gerçekleştirmemizi zorunlu kılıyor!

Bu ölçekte bir fuar neden 35 milyar sözleşme imzalanan fuar olmasın. Yılda 2 Milyar USD turizm geliri bırakmasın!