Necmettin Erbakan Üniversitesi 14.07.2010 tarihinde 6005 sayılı kanun ile Konya Üniversitesi olarak kuruldu. Kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. 27.12.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Meram Tıp Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi üniversite bünyesine bağlandı. 11.04.2012 tarihinde 28261 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan 6287’nolu Kanunun 20. maddesinin yürürlüğe girmesiyle adı Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirildi.

7 Haziran 2010 tarihinde kurulan Konya Üniversitesi'ne, Aralık 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Selçuk Üniversitesi'ne ait Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Meram Tıp Fakültesi bağlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Konya Üniversitesinin adının, 'Necmettin Erbakan Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi sunuldu. Teklifin TBMM ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onanmasının ardından Konya Üniversitesi'nin adının 'Prof. Dr. Necmettin Erbakan' olarak değiştirildi. 

Necmettin Erbakan Üniversitesi misyon olarak, bilginin üretiminde insana ve çevreye faydayı esas alarak bilimsel etik ve evrensel değerleri yerel çerçevede ele alan, disiplinler arası çalışmaları ön plana çıkaran, uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkileri yapılandıran, çeşitli proje ve etkinliklerle sanayi ve hizmet sektörleri arasında ilişkileri güçlendiren, eleştirel düşünme yeteneği kazanmış, üretken ve yenilikçi bireyler yetiştirmek düsturu ile çalışmalarını sürdürüyor. 

Kurucu Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne ekibiyle birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde bir vizyon kazandırdı. Konya Üniversitesi olarak başlayıp, kısa bir süre Konya Teknik Üniversitesi olarak devam ettikten hemen sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak adı tescillenen üniversite, yaptığı başarılı çalışmalarla eğitimde ne kadar iddialı olduğunu ispat etmiş oldu. 

Başta Prof. Dr. Muzaffer Şeker olmak üzere, Konya’nın eğitimdeki parlayan yıldızı olan üniversitenin bugünlere gelmesinde emeği olan herkese Konya adına şükranlarımızı sunuyoruz. 

Yıldız demişken siyasi kimliği, ideolojisi, fikirleri ile öne çıkarak bir dönemin siyasetine damgasını vuran, bunun yanında bilim üzerine yaptığı faaliyetlerle de sadece Türkiye’nin değil, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinin de dikkatini çeken Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anmadan geçemeyeceğiz.

En genç yaşta profesörlük unvanını alabilecek kadar büyük bir deha olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın, siyasi hareketini Konya’dan başlatmış olması da göz önünde bulundurulduğunda Konya’daki bir üniversiteye onun isminin verilmesi güzel bir davranıştı, layık olanı yerine getirildi. 

Ancak gel zaman git zaman, üzerinde kamuoyunun da ciddi baskıları olmasına karşılık, üniversitenin daha önceki isimlerden kalma yamaları halen duruyor. 

Üniversitelere, siyasi, sosyal, askeri ve benzeri alanlarda nam yapanların isimleri verilebiliyor. Bunda bir mahsur yok. Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi gibi… Kayseri’deki Abdullah Gül Üniversitesi gibi… Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi gibi…

Ama bu üniversitelerin hiçbirinin önünde bulundukları şehrin adı yazmaz. Bu üniversiteler, isimleri neyse onunla bilinir. Gelelim Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne…

İsmin önüne koyulan ‘Konya’ ibaresi neyin nesiydi? Başından beri eleştirilen bir konuydu bu. Zaman içerisinde yumuşatmalar oldu. Tabelalarda Konya kelimesi küçültülerek Necmettin Erbakan ismi büyütüldü. Ancak netice itibariyle o isim karmaşası hep var oldu…

Üniversitenin kurumsal web adresine baktığımızda ise Necmettin Erbakan ismiyle uzaktan yakından alakası olmayan şekliyle, www.konya.edu.tr şeklinde kodlandığını görüyoruz. Bunun bir yanlış olduğu gerçeğinden hareketle yapılan bu yanlışa artık son verilmesini arzu ediyoruz. 

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Rektörlük bayrağını teslim alan Prof. Dr. Cem Zorlu hocamızın bu konuda hassasiyet göstereceği inancıyla, kendisine başarılar diliyoruz.