Konya’da iş dünyasında sürdürülebilir rekabet gücünü sağlamaya, ticarette güçlü bir Türkiye için ihracatın arttırılması ve iş dünyasına yönelik verdiği eğitimlerle sanayide ve ticarette daha iyi bir Konya inşa etmek için çalışmalarını sürdüren Konya Ticaret Odası (KTO) 2023 yılında ortaya koydukları çalışmaları değerlendirildi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, küresel ekonomideki dalgalanmalara rağmen sanayide teknolojik dönüşümü ve verimliliği gerçekleştirmek üzere çalışmaların 2024 yılında da devam edeceğini belirtti.

Konya'da bir kişi sobadan sızan gazdan zehirlendi Konya'da bir kişi sobadan sızan gazdan zehirlendi

‘KÜRESEL KRİZLER TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEDİ’

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 2018- 2020 yıllarında küresel çapta yaşanan kur atağı ve salgın krizinin ekonomiyi yerle bir ederken, 2022 yılında yaşanan Rusya- Ukrayna Savaşının ekonomileri olumsuz etkilediğini vurguladı. Öztürk, küresel ekonomide zayıf büyüme ve yüksek enflasyon sorununun devam etmesinin yanında 2023 yılında yaşanan ve ülke gündemini bir hayli etkileyen 6 Şubat depremlerinin ekonomik ve manevi sarsıntıyı da beraberinde getirerek Türkiye ekonomisine 100 milyar doların üzerinde bir maliyeti olduğunu ifade etti. 

‘OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR’

Ülke genelinde yaşanan ve küresel olarak etkisi altında kalınan ekonomik olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyüme hızını kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Öztürk, “Ekonomi yönetimimizin iradesi ve özel sektörümüzün gayretiyle 2023’ün ilk üç çeyreğinde yüzde 4,7’lik bir ekonomik büyüme gerçekleştirdi. Bu rakamı değerli buluyoruz. TÜİK verilerine göre 2018-2022 yılları arasında ortalama yüzde 4,5 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin 2023 yılında da bu ortalama civarında bir büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz.” diye konuştu.

‘OVP’DEKİ KARARLILIK, İSTİKRARI SAĞLAYACAK’

2024-2026 dönemi için açıklanan Orta Vadeli Programın (OVP) ekonomik gelişmeler çerçevesinde sıkı para politikası, mali disiplin ve yapısal reformalar olmak üzere üç temel dayanak üzerine kurgulandığını vurgulayan Öztürk, “Programda üretime dayalı bir kalkınma hedeflenmektedir. Ayrıca enflasyonu öncelemesi, üretim ve ihracat odaklı büyümeyi amaçlaması oldukça önemlidir. Burada öne çıkacak en önemli şey mali disiplin olacaktır. İşte bu noktada 2024 yılında OVP'nin kararlılıkla uygulanacak olması finansal istikrarın sağlanmasında katkı yapacaktır. Bu da iş dünyamızın yatırım ve üretim kapasitesini artıracaktır. Mevcut para politikamız, yüksek oranda büyüme için ağır bedeller ödemeden, enflasyon ve cari açık gibi kırılganlıkları azaltmaktır. Enflasyon ve cari açıkta kalıcı iyileşmeyi sağlarken diğer taraftan gelir düzeyimizi gerçekçi şekilde artıracak ve dış pazarlarda rekabet gücümüzü iyileştirecek temel unsur, yüksek ve kalıcı verimlilik artışlarıdır.” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜMEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ’

Veriler sonucu Konya’da ihracat, istihdam, marka, pantent, organize sanayi bölgesi ve gayri safi yurtiçi hasılada büyük artış gözlemlenirken, 2010 yılından 2022 yılına kadar gözlemlenen artış ise büyük takdir topluyor. 2010 yılında bin 917 yeni firma açılırken 2021 yılında bu rakam 3 bin 198’e yükselerek Konya’daki istihdamı artırırken; 13 pantent tescili ise 2021 yılında 80 tescille tamamlandı. 2023 yılında da eğitimden, kalkındırmaya kadar birçok alanda verilen desteklerle Konya’nın ticaretteki başarısını kararlılıkla sürdürmeye çalıştıklarını bildiren Öztürk, “Konya olarak 2024’te öncelikli hedeflerimizi; ihracata dayalı büyüme, sanayide teknolojik dönüşümü ve verimliliği gerçekleştirmek olarak belirledik. Bu hedeflerle 2024’te şehrimiz ekonomisinin gelişimini sürdürerek, ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: HACER CEYLAN