Anadolu’nun ve Türkiye’nin önemli basın yayın kuruluşlarının bulunduğu Konya, köklü basın geçmişi ile tarihi bir birikimi de bünyesinde barındırıyor. 150 yıllık basın geçmişi bulunan Konya, Anadolu’daki ilk Gazeteciler Cemiyeti’nin açıldığı iller arasında da yerini alıyor

Konya Basını köklü bir geçmişe sahip. Anadolu ve Türkiye’nin önemli basın yayın kuruluşlarına sahip olan Konya gerçekleştirdiği yayınlar ile basın sektöründeki farkını ortaya koyuyor. Konya Anadolu’da ilk Gazeteciler Cemiyet’nin açılmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Konya 150 yıllık basın hayatına sahip. Gazeteci- Yazar Alaadin Aladağ Konya Basının 150. yılını kutladığı bu günlerde Konya basının 150. yılını kaleme aldı.

İşte Alaadin Aladağ’ın kaleme aldığı o yazı;

Basın halkın gören gözüdür, söyleyen dilidir, işiten kulağıdır. Bunların olabilmesi için halkın değerleriyle bütünleşmek gerekir. Basın aynı zamanda; kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi amacıyla, her koşulda görevleri peşinde koşan, gazetecilik, televizyonculuk mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai mevhumu gözetmeksizin hizmet eden fedakâr emekçilerimizdir. Onlar ki; basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, kameramanına, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimiz, televizyoncularımız kadar her biri görevlerini büyük fedakârlık ve titizlik içerisinde yerine getirme azim ve gayretiyle profesyonel çalışma anlayışı içerisinde, bir fotoğraf karesi için, saatlerce en doğru anı bekleyen, bir satır haberle birçok hayata umut olabileceği gerçeğini unutmadan çalışırlar. Basın demek, yürekli olmak demek, basın demek, objektif olmak demek, basın demek fedakârlık demek, basın demek inanç, azim ve kararlılıkla çalışmak demektir. Basıncı demek, itibar demektir, haysiyet demektir. Basın mensubu tüm şartlar altında doğru,  tarafsız ve gerçek haber yaparak, bizleri olaylar ve haberler hakkında aydınlatan vefakâr insan ve meslek mensubu demektir. Basın, ilkeli ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla, kamuoyunu tarafsız bilgilendirmek gibi önemli bir görevi, büyük bir özveriyle ifa etmek demektir. Basın, toplumsal bilinci ve kamu yararını gözeterek emek veren, fedakârca çalışarak, tüm gelişmeleri halkımızla paylaşma yolunda emek harcamak demektir. Basın, çok zor koşullar altında halkımıza haber ve bilgi akışı sağlayan, haber ve bilgi akışını tarafsız bir biçimde yansıtmak, toplumsal sorunları dile getirmek, demokrasi ve gelişimine katkı sağlamak için görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden, basın çalışanları demektir.

2020 yılı Konya basını için çok önemli bir yıl. Çünkü Konya, 2020 yılı itibariyle, 150 yıllık zengin bir basın-yayın tarihine sahiptir. Yazılı basınla başlayan basın yayın hayatı, kitaplar, dergiler, radyo, televizyonlar ve internet yayımcılığı ile zenginleşmiştir. Yerel gazeteciliğin kökeni olan Vilayet Matbaası, öncelikle Konya adlı vilayet gazetesine vücut vermiş. 23 Aralık 1910’da yayımlanmaya başlayan Babalık gazetesi, yayımını 1952 yılına kadar kırk iki yıl sürdürmüştür. Sahibi Yusuf Mazhar’dır. “Babalık” adını, devrin Konya Valisi Arifi Paşa vermiştir. Konya, basın hayatına birçok gazete kazandırmış günümüzde de hâlâ kazandırmaya devam ediyor. Adalet, Akyokuş, Anadolu, Anıt, Babalık, Çağ, Ekekon, Hak Yol, Halka Doğru, Halkevi, Işık, İntibah, Kervan, Konya Esnaf Gazetesi, Konya Vilayet Gazetesi, Konya’da Milli Hareket, Meşrik-i İrfan, Ocak, Oku Mecmuası, Sabah, Selçuk, Şehir Postası, Türkiye'de Yarın, Yeni Konya, Yeni Meram, Anadolu’da Hamle, Yeni Gazete vb… unuttuklarımız olabilir birçok gazete Konya basınında yer almıştır.

Anadolu’da ilk kurulan Gazeteciler Cemiyeti, Konya’da faaliyete geçmiştir. Konya’da yayınlanan gazetelerde çalışanlar, yazı yazanlar veya yaygın gazetelerin temsilciliklerini yapanlar, 1 Ağustos 1950 tarihinde bir araya gelip Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni kurmuşlardır. Konya Gazeteciler Cemiyetinin ilk başkanı Akif Paşa İlkokulunda öğretmenlik yapan ve yıllarını Konya basın hayatına veren Namık Ayas’tır. 1950 yılında kurulan Konya Gazeteciler Cemiyetinin kurucu üyeleri şöyledir: Suad Abanâzır (avukat),  Namık Ayas (öğretmen), Sabit Günbay (öğretmen), Feyzi Halıcı (yüksek kimya mühendisi), Mehmet Önder (tarihçi), Fakih Özfakih (avukat), Ahmet Yavuz (Yeni Sabah, Zafer, Demokrat İzmir gazeteleri Konya muhabiri).

Yayın hayatına kitaplar, dergiler, radyolar, televizyonlar ve internet yayımcılığı kazandırdığı gibi birçok ustayı da, üstadı da Konya basını kazanmış oldu. Yusuf Mazhar, Feyzi Halıcı, Namık Ayas, Mehmet Önder, Selçuk Es, Seyit Küçükbezirci, Rıdvan Bülbül, Nail Bülbül, Mehmet Ali Uz, Ahmet Bahçıvan, Orhan Samur, Yalçın Dikilitaş, Ahmet Özcan gibi daha birçok usta isim Konya basın tarihine damga vurmuş büyük ustalardır. Ahirete göçen tüm basın mensubu büyüklerimizi, ustalarımızı, üstatlarımızı rahmetle anıyoruz. Hayatta olan büyüklerimize Allah’tan sağlıklı hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

Sadece Konya merkezde değil, Konya’nın ilçelerinde de basın sektörü bir hayli güçlüdür. Nerdeyse tüm ilçelerinde bir basın kuruluşu, gazete, radyo ve televizyon bulunan Konya, bu alanda da köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve Anadolu’ya öncülük ettiğin gösterir. Seydişehir Toroslar, Akşehir Postası, Sarayönü Postası, Ereğli, Çumra Postası, Beyşehir’in Sesi, Öz Kulu, Bozkır Postası, Ilgının Sesi, Cihanbeyli’nin Sesi, Haber Yunak bu basın kuruluşlarından sadece bazılarıdır. Konya ve ilçeleri basın sektöründe Türkiye genelinde en üst seviyelerdedir.

Konya sadece basılı medya anlamında değil, televizyonculuk anlamında da farkını hissettiren bir şehirdir. Kontv, Kanal42, Suntv, KTV, Üntv ve usta gazeteci Uğur Özteke yönetimindeki BBN televizyonculuk alanında olduğunu gösteriyor. Konya aynı zamanda radyo yayıncılığı alanında da adından söz ettiren bir şehirdir. Derya Fm, Esas Radyo, Gençlik Fm, Radyo En, Ribat Fm, Radyo Genç, Radyo Üniversitesi gibi birçok radyo ile Konya, basın sektörünün her kademesinde olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Basına bu kadar önem veren bir şehrin basına katkı sağlayacak muhabirinden, kameramanına, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında basının her kademesinde yer alacak, ter dökecek, gelecek dönemlerin ustalarını yetiştirmek ise; 1975 yılında temeli atılan Selçuk Üniversitesi’ne düşmüştü. Selçuk Üniversitesi basının her kademesinde görev alacak gençleri yetiştirmeye yönelik çalışmalara ilk olarak 1993-1994 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünün açılmasıyla başladı. Fakültenin kurucu dekanı, vekâleten bu göreve atanan Doç. Dr. Orhan Gökçe’dir. 1994 yılında Gazetecilik, 1997 yılında Radyo Televizyon ve Sinema, 2011 yılında da Reklamcılık bölümleri açılmıştır. Hâlen bu dört bölümde normal ve ikinci öğretimini sürdürmektedir. Günlük 24 saat kesintisiz yayın yapan Üniversite Televizyonu (ÜNTV), Radyo Üniversite, Reklam Atölyesi, Selçuk İletişim Gazetesi, Kısa Film Atölyesi, Fotoğraf Laboratuarı ve Kamuoyu Araştırma Birimi fakültenin temel uygulama birimleridir.

Sadece gazetecilik anlamında değil televizyon öğrencilerin pratik yapması ve tecrübe kazanması adına Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yayın yapan ve yapmaya devam eden Konya’nın “Genç Televizyonu” sloganı ile ÜNTV kurulmuştur. 1994 yılında kanal için çalışmalar başlamış ve televizyon dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katıldığı bir törenle resmi olarak açılmıştır. O günden bu yana kesintisiz bir şekilde yayın hayatına devam eden kanal aynı zamanda geleceğin gazetecileri ve televizyoncularını yetiştirmeye devam etmektedir.

Gazetecilik, televizyonculuk, internet haberciliği, dergi kültür sanat haberciliğinde ise külliyat diyebileceğimiz yayınlar vardır. Konya life, Merhaba Şehir gibi. Ansiklopedi gibi kıymetli olan Akademik Sayfalar ise ayrı bir öneme sahip. Bunun yanın üniversitelerimizin çıkarmış oldukları enstitü dergileri üniversitelerimizin yayınları ile Konya dergicilik anlamında ise adından söz ettiriyor.

1870 yılında Konya Vilayet Gazetesi ile başlayan Konya Gazeteciliğinin, 2020 yılında 150. yıldönümü. 1870’den bu güne kadar devam yolculukta yeri geldi yaprak dökümleri yaşandı. Birçok gazete, televizyon, dergi yayın hayatına son verirken kimi zamanda bismillah deyip yola çıkan yayın hayatına taze başlayan oldu. 2020 yılı Konya için ayrı bir öneme sahip bu yıl Konya basını 150.yılı kutlayacak. Bu kadar basınla iç içe olan bir şehrin. 150. Yılını doya doya kutlamasını gerektiğini düşünüyorum. 150. yıla yönelik etkinlik planlamaları yapılması gerekir. Konferanslar, söyleşiler, tecrübe paylaşımları, sergiler, ahde vefa gibi programlar unutulmaz bir şekilde etkinlikler yapılması gerekir. Etkinliklerin organizasyonunda belediyelerimizin, gazete cemiyetimizin, gazetelerimizin, televizyonlarımızın, bütün Konya basınının el ele omuz omuza vererek Konya basına yakışan bir 150. yılı etkinlerin yapılması gerekir. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi amacıyla, her koşulda görevleri peşinde koşan, tüm basın mensuplarımıza şükranlarımızı arz ediyor. Ahirete irtihal edenlere ustalarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler dileriz. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi için gece gündüz, soğuk sıcak demeden her koşulda görev yapan tüm basın mensuplarımıza bir kez daha teşekkür ederiz.  Konya basının 150. Yılını tebrik ederiz. Konya basınına nice yıllar dilerim.

ALAADDİN ALADAĞ