CEMAL KAMACIYI DÖVEN MİLLİ ATLET:

VEZİR BALCIĞLU

1943 yılında Akseki’nin Yorpuz köyünde doğan 30 Mart 2016 tarihinde vefat eden Vezir Balcıoğlu, Türkiye’de örneği olmayan özelliklere sahip bir sporcuydu.

İki veya üç spor dalında başarılara imza atan sporculara zaman zaman rastlıyoruz. Ama bu konuda Vezir Balcıoğlu gibi 8 spor dalı ile ilgilenmiş. Her birinde de başarılı olmuş sporculara rastlamak pek mümkün değil.

Hele hele boks ve atletizm gibi birbirleri ile tezat iki branşta başarılara imza etmek ancak Vezir Balcıoğlu’nun harcıdır.

63,5 kiloda Avrupa Şampiyonu olan Celâl Sandal’a ringe dar edecek, sonra da tam tersi erkekliğin onda dokuzu kaçmak olan atletizmde Milli formayı giyeceksiniz.

FOTO-17 Aralık 1962, Cemal Kamacı'ya ringi dar eden Vezir Balcıoğlu'nun yumruğu havada

İşte Balcıoğlu’nun yaptığı spor dalları Atletizm, Boks, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Futbol, Güreş ve Tenis. Vezir Balcıoğlu’nun bir diğer özelliği de 15 Ekim 1970 ile Temmuz 2007 tarihleri arasında toplam 37 yıla yakın spor teşkilatında görev yapması, bu dönemde de Antrenör, Tesis Şefi, Müdür Yardımcısı ve İl Müdürü olarak spora hizmet etmesi.

Kısacası Vezir Balcıoğlu sporla doğdu, sporla vefat etti. Nitekim Balcıoğlu 59 yaşından sonra başladığı Tenis Sporu yaptığı dönemde 30 Mart 2016 günü antrenmana çıkacağı anda soyunma odasında kalp krizi geçirerek vefat etti.

Gelelim bu sürece: Balcıoğlu spora Karma Ortaokulu’ndayken Beden Eğitimi Öğretmeni Boyacı lakaplı Cevdet Şenyurt hocanın teşvikiyle okul takımında basketbol, hentbol ve voleybol oynayarak başladı.

FOTO-Vezir Balcıoğlu 8 branşta spor yaptı. Atletizmde Ay-Yıldızlı formayı giydi.   

Konya Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken duayen kendisinin de değer verdiği Beden Eğitimi Öğretmeni Sebahattin Şengün hocanın verdiği ilgi ile, spordaki başarısı yükseltti

Zamanın Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Sami Yavrucak’ın bu kadar spor dalında yarışıyorsun neden atl2tizm yapmıyorsun telkini etkili oldu ve Balcıoğlu yeteneğini konuşturdu. 1962 yılı ile birlikte 800 – 1.500m – 4x 400 branşlarında başarılı oldu. Sükse Hasan ve İsmail Hakkı Dursun en yakın rakipleriydi. Türkiye Şampiyonu olurken zamanın meşhur atleti Eskişehirli Şükrü Saban’ı geçti.

foto-Balcıoğlu Gazi-Eğitim'de okurken Ankaragücü Basketbol Takımı'nda oynadı 

Milli forma ile yarıştığı Atina’da 800m. de 2., 1500m. de ise 3. oldu.

Boksa, o yılların Konya’daki başarılı boks antrenörü İsmail Karakoçoğlu ile komşu olmaları ve onun teşviki ile başlamıştı. Konya’da organize edilen Grup Birinciliği’nde o yılların başarılı boksörü Cemal Kamacı bir gün önce Ankaralı bir boksörü 20 saniyede nakavt etmişti. Ertesi günü İl Müdürü Sami Yavrucuk ve Antrenör İsmail Karakoçoğlu, Balcıoğlu’nun yeni olup tecrübesizliği ve karşısındaki rakibinin zamanın en iyi boksörü olması nedeniyle onu maça çıkmaması için ikna edemediler.

Çünkü Balcıoğlu dövüşten kaçmayı kendine yediremiyordu. İlk iki rauntta üstün götüren, 3. Raunt’da da idare eden Balcıoğlu’nun maç sonu yumruğu havadaydı.

FOTO-Konya Lisesi Basketbol Takımı Beden Eğitim Öğretmeni Sabahattin Şengün ve takım arkadaşları.   Balcıoğlu komutanlardan 3.  

Balcıoğlu’nun ilk kulübü Toprakspor, uzun yıllar Konya, Şekerspor’un yeşil – beyaz formasını giydi. Ayrıca Ankara’da yüksek öğrenimini sürdürürken Ankaragücü’nün formasını giydi. Boks sporunu ise Konya Boks İhtisas Spor Kulübünde yaptı.

Balcıoğlu’nun spor yaptığı yıllarda 3 branşta başarılı olan sporculara verilen TAMSPOR KUPASI’nı 2 sefer kazanan Vezir Balcıoğlu tarihe geçti.

Çocukluğundan beri spor yapan Vezir Balcıoğlu 15 Ekim 1970 tarihinde Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde memuriyete başladı. Sonrasında Kocaeli’nde Müdür Yardımcılığı yaptı. Bir müddet sonrada İl Müdürü oldu.

FOTO-Balcıoğlu güreşçi mayosu ile...  

Kocaeli’nde olduğu dönemde uzun süre basketbol antrenörlüğü de yaptı. 1984 yılında memleketi Konya’ya geldi. Özellikle bu dönemde ki gayreti ile Saraçoğlu’ndaki Milli Emlâk’a ait 1 milyon 600 bin m2 arazi spora kazandırıldı. Buranın bir bölümüne de turu 2000m. olan KROS PARKURU yapıldı ve atletlerin hizmetine sunuldu. Rahmetli Turgut Özal döneminde akaryakıtın gelirinin % 8 i spora ayrıldığı dönemde Rahmetli Vezir Balcıoğlu aldığı bu desteği iyi değerlendirdi. Konya’mızın birçok ilçe, kasaba ve köylere birçok spor tesisi kazandırdı. Vali Katıtaş’tan aldığı destekle Amatör Kulüplerin kullanımı için soyunma odalarının yapımına vesile oldu.

30 Mart 2016 tarihinde aramızdan ayrılan sporcu, antrenör, hakem, il müdürü Vezir Balcıoğlu’nun eşi, 3 oğlu ve 2 torunu hayattadır.

FOTO-Balcıoğlu yarış kazanırken finişte..  

FOTO--BalcıoğluKonya Lisesi futbol takımı kadrosunda.

FOTO-Balcıoğlu Konya'da iken voleybolda oynamıştı... 

FOTO-Vezir Balcıoğlu 1984 - 2007 yılları arasında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak görev yapmıştı.

FOTO-Balcıoğlu'nun hedefi her zaman kupa ve madalyaydı. Onu da başarırdı...

FOTO-59 yaşında tenis sporuna başlayan Balcıoğlu, yakın arkadaşı İsmail Serim ile tenis kortunda.

FOTO-Balcıoğlu Konya da zamanın valisi (İmparator) Kemal Katıtaş ile Konyaspor maçı öncesi.