ATLETİZMİN BİRİNCİ MİLÂDI:

ŞEHİR STADININ YAPILMASI

Daha sonra ismi değiştirilen ve şu anda yıkılmış olan KONYA ŞEHİR STADI 1950 yılında hizmete girdi. Artık Konya’da sporcularında bir VATANI olmuştu.

6 Kulvarda Atletizm pisti, atma ve atlama branşları ile Konya Atletizmi için en önemli alt yapı oluşturulmuş oldu. Artık atletlerin en iyi ortamda antrenman yapma ve müsabakaların yapılması doğal ortamı hazırladı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi bazı resmi tören ve organizasyonların stad yapılması atletizm için bir başka artıydı. Açık ve kapalı tribün ile sporcu için büyük önem arz eden seyirci ortamı da artık hazırdı.

1963 yılında Konya’da yapılan, Türkiye’nin ilk Müstakil Atletizm Sahası’nda Keten kardeşlerde (Mustafa ve Ahmet) defalarca antrenman yapmıştı. Aradan yıllar geçti, ikinci müstakil pist ise Akdeniz Oyunları vesilesiyle 1971 yılında İzmir e yapıldı.

KONYA ATLETİZMİNİN 2. MİLÂDI:

DÜNYA ORDULAR ARASI ATLETİZM ŞAMPİYONASI’NIN KONYA’DA YAPILMASI VE İL MÜDÜRÜ SAMİ YAVRUCUK’UN KONYA’YA GELMESİ

Daha sonra ki yıllarda Bisiklet Federasyonu Başkanlığı da yapan Hürrem Solaklar ve Ziya Eytemiz Beden Terbiyesi İl Müdürleri Konya’da tüm spor dallarında çabaları ile hayli mesafe kat etmişlerdi.

Bu dönemde Dünya ordular arası Atletizm Şampiyonasının 1960 yılında Konya’da yapılması, sporcular için büyük bir teşvik, hakemler için büyük bir tecrübe, seyirci içinde temaşa demekti. Bu şampiyona Konya’da atletizme olan ilgiyi hayli artırdı.

Aynı yıl kendiside eski bir milli atlet olan 400 – 800 m.lerde şampiyonlukları bulunan Sami Yavrucuk ile birlikte özellikle bisiklet ve atletizm sporu Konya’da yükselişe geçti.

Bir yarış sonrası Sami Yavrucuk (sağda)

SAMİ YAVRUCAK KİM: ( 1927  ) Aslen Ankaralı

1950 – 60 yılları arasında Ankara’da Boks Federasyonu Genel Sekreterliği ve Atletizm Ajanlığı (İl Temsilciliği) yaptı. 1960 – 66 yıllarında Konya’da Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü yaptığı dönemde birkaç kez Konya örnek Bölge seçildi. Özellikle tesisleşmede atılımcıydı.

Konya’yı bisiklet sporunda Türkiye’yi bir numara yaptığı bilinir.

Modern atletizmi Türkiye ye getiren Federasyon Başkanı Naili Moran (sağda) ve Atletizm Ajanı Sami Yavrucuk..

Sami yavrucak 1963 yılında Konya’ya Türkiye’de ilk MÜSTAKİL ATLETİZM PİSTİNİ yaptırdı. Müstakil Atletizm sahası 154.000 tl.ye mal oldu. 1 nolu sahada futbol maçı antrenmanı ve bisiklet ile ilgili faaliyetler olduğu zaman atletler müstakil pist sayesinde çalışmalarını aksatmıyorlardı. Ayrıca 1 nolu sahada korunmuş oluyordu.

Sami Yavrucak 1966 – 1974 yılları arasında Ankara, 1974 – 1979 yılları arasında da İstanbul Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevlerini sürdürerek Türk Sporuna önemli hizmetlerde bulundu ve emekli oldu. 18 Temmuz 2014 tarihinde vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Atletizmi Konya ya perçinleyen Sami Yavrucuk 3 milli atletle...Mustafa Silay,Vezir Balcıoğlu ve M.Ali Göksu ile...

1968 Sami Yavrucuk Konya’dan sonra Ankara’da Müdürlüğü dönemi..