DEMİRSPOR’UN ÜÇ SPRİNTERİ

İSMAİL TOSUN – HARUN ERDOĞDU – SEFER ANIK

Her üçü de sorunsuz, gayretli, neşeli ne arkadaşlarına ne öğretmenlerine nede antrenörlerine sorun yaratmayan atletlerdi. Yetenekleri seviyesinde başarılara imza attılar. Spora biraz daha erken yaşta başlamış olsalardı ve lise öğreniminden sonrada devam etselerdi daha da başarılı olurdu.

Bunların içinde Harun Erdoğdu daha iyi dereceler elde etti. Çünkü hayli yetenekli idi.

Malum çoğu konularda olduğu gibi sporda da yetenek çok önemli. Özellikle sprint önemli bir yetenek. Bu da doğuştan, kandan gelir. Nitekim Harun Erdoğdu’nun amcaoğlu Milli Bisikletçi Tevfik Erdoğdu üst üste 4 yıl hem sürat, hem yol yarışlarında Türkiye Şampiyonu olmuş tek bisikletçi.

Harun Erdoğdu, 200 metrede Üniversiteler Türkiye üçüncüsü olmuştu...

İSMAİL TOSUN

1957 Doğumlu aslen Silleli. İsmail Tosun’un ağabeyi Muammer, Beşyol’da bulunan o günkü adıyla Yüksek İslâm Enstitüsü karşısında Fatih Berber Salonu adıyla mesleğini sürdürüyordu ve eğitimini bu okulda sürdüren Milli atlet, antrenör Mustafa Yavuz ile samimi arkadaştılar.

İsmail Tosun, Karma ortaokulu son sınıftayken Mustafa Yavuz Milli müsabakadan Atina’dan dönmüş ve Konya gazetelerinin birinde büyükçe bir fotoğrafı ile haberi çıkmıştı. İsmail Tosun bundan etkilendi, gönlüne atletizm merakı girmişti.

İsmail Tosun’un da (ortada Kamil Çimen öğretmenin yanında) yer aldığı  E.M.L Atletizm Takımı’nın iki mimari Kamil Çimen  (solda) , Mehmet Güler (sağda)

Endüstri Meslek Lisesine başladığı 1974 yılında İsmail Tosun’u Mustafa Yavuz Stada götürdü ve Muzaffer Tulukcu’ya teslim etti. Aynı günlerde E.M.L Beden Eğitimi Öğretmenleri Mehmet Güler ve Kâmil Çimen beden eğitimi derslerinde kısa mesafe seçmeleri yapıyorlardı. Bu seçmelerde başarılı olan Tosun’un kendine güveni artmıştı.

İsmail Tosun Stad çevresinde yapılan ilk yarışında yıldızlar krosta okullar ikincisi oldu. Bu onun ilk ve tek kros yarışı oldu. Sonrasında hep kısa mesafeye çalıştı. 100 - 200 - 400 - 4x100 ve 4x400 yarışlarında okulu yanında bölge müsabakalarında yarıştı. Çok geçmeden Demirspor kulübüne lisans çıkartıldı.

Konya’da bir antrenmanda (1975-76) Ayaktakiler: Mehmet Kuş, Berkhan Uçkur,  Servet Uzuncan, İsmail Tosun, Muzaffer Tulukcu. Oturanlar: M.Emin Bilgin, Harun Erdoğdu, A. Nuri Bilgin.

Mersin, Eskişehir ve Ankara’daki yarışlarda Konya’yı temsil etti. İzmir’deki Salon Türkiye Birinciliği’nde de yarıştı. Konya’daki tüm kısa mesafe yarışlarına katıldı. Bir seferde Ankara’da yarıştı. En iyi dereceleri 100m. de 11.7, 200m. de 26.04, 400m. de ise 56.4 oldu.

Endüstri Meslek Lisesi sonrası Selçuk Eğitim Enstitüsünde eğitimini sürdürürken bir süre daha spor yapan Tosun, 100 – 200 m. de birinci oldu. 4x100 ve 4x400m. Bayrak Yarışında birinci olan takımda yarıştı. İsmail Tosun Özel Okul sahibi olarak halen Konya’da hizmetlerini sürdürüyor.

Sefer Anık 100 metrede ikinci olduğu bir yarışta... (Konya)

SEFER ANIK

1964 Yılında Çumra’nın Apa köyünde doğdu. İlkokul birinci sınıf sonrası ailesi Konya’ya taşındı. 27 Mayıs İlkokulu'ndan mezun olduğu yıl ailesi Danimarka’da olunca Kadınhanı’na nenesinin yanına gitti. Kadınhanı Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken futbola merak sardı. Son sınıfta Kadınhanıspor’un antrenman ve çift kale maçlarına katıldı.

1977 yılınca ailesi yurt dışında olunca Mengene’deki evlerine yerleşti ve Endüstri Meslek Lisesi’nde eğitimine başladı.

Okul Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler, tüm sınıfları stada götürüyor ve Antrenör Muzaffer Tulukcu ile birlikte atletizm pistinde üç turluk (1200m.) yarışlarla yetenekli olan öğrencilerle okul kros takımının nüvesini oluşturuyordu.

7 Temmuz 1980 Antalya. Sefer Anık ve Erdem Şerbetçigil…

Sefer Anık’ta  herkes gibi yarışlara katıldı. İlk iki tur bir arkadaşı ile en önde giden Anık, üçüncü turda gerilerde kalmaya başlasa da onun fiziği ve ilk iki turdaki koşma tekniği Tulukcu’nun dikkatini çekmişti. Normalde seçmeyi kazanamamasına rağmen Anık’ı da listeye yazdı. Tabi ki sonrasında da Stad’da antrenmanlara başladı.

1977 – 1978 Kışını antrenmanlarla geçiren Sefer Anık artık baharla birlikte o gerek

E.M.L isesinin gerekse Konya’nın sprinteriydi. Antrenörü tarafından Demirspor’a lisans çıkartıldı.

Ayaktakiler: Sefer Anık, Musa Akçay. Oturan: Ziya Tılıs. İyi arkadaştılar...

1978 Yılında Mersin’de yapılan Liseler Gurup Birinciliği’nde 100m. de birinci, 200m. de ikinci oldu ve ilk madalyalarını boynuna taktı. Devamında İzmir’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda üçüncü oldu ve rüştünü ispat etti. Mersin’de Gurup Birinciliği’nde birinci olan 4x100m.E.M.L. Bayrak Takımının son adamıydı.

Genelde Serdar Küçüksakarya ve Şahabettin Aktuna ile beraber antrenman yapan Sefer Anık, Adana, İzmir ve Ankara’daki yarışlara katıldı. 1980 Yılında Ankara’da yapılan Yıldızlar Ferdi Türkiye Birinciliğinde 100m. de Türkiye üçüncüsü oldu.

En iyi dereceleri 100m. de 11.4, 200m. de ise 25.4 tü. E.M. Lisesin den mezun olan Anık, 1980 yılında Danimarka’ya ailesinin yanına gitti. Burada da spordan kopmadı.

1980 – 85 arası Sönderborg Boldklüb’te, sonrasında 2008 yılına kadar Farum Boldklüpte futbol oynadı. 1980 – 85 arası Vidar Atletik Klüple ilgilendi.

Sefer Anık halen Danimarka’da Kopenhag Hava Alanında çalışıyor.

Bayrak rekorlarının müdavimi Harun Erdoğdu, takım arkadaşlarıyla. Uğur Akyazıcı, Ahmet Özşen, Mehmet Özdil  ve Harun Erdoğdu…

HARUN ERDOĞDU

1956 Yılında Konya – Karatay İsmil’de doğdu.İlkokulu bitirdiği yıl ailesi Konya’ya taşındı ve Harun Erdoğdu İmam Hatip Okulu’na kayıt oldu. Beden Eğitimi Öğretmeni Tahir Yaman  okul panosunda ilan ettiği gönüllü kros seçmesini gören Erdoğdu, okul bahçesinde 6 tur üzerinden yapılan bu yarışlarda önce sınıf, sonrasında da okul birincisi oldu. Kendini ispat eden Erdoğdu’yu Tahir öğretmen Stada götürdü atletizm antrenörü Mustafa Sılay’a teslim etti. Erdoğdu böylece İmam Hatip Okulu son sınıf öğrencisi iken spora başlamış oldu. (1972)

Stad çevresinde yapılan kros yarışı ile ilk resmi müsabakasına katıldı. Ondaki sprint yeteneğini gören Sılay kararını verdi ve Harun Erdoğdu’yu kısa mesafeci yapmaya karar verdi. O artık 100 – 200 – 4x100 ve 4x400 bayrak yarışmalarının müdavimiydi.

Baharla birlikte girdiği 100m. yarışında Abdil Gülhan ve Yavuz İlbiz’den sonra üçüncü oldu. 1975 yılında Mustafa Sılay antrenörlüğü bırakıp spor servisinde görev yapmaya başlayınca Erdoğdu’yu antrenör Muzaffer Tulukcu çalıştırmaya başladı. Okulunu ve Konya Bölge Takımını temsilen ve ferdi birçok şampiyonaya katıldı. Mavi – Lacivert Demirspor’un formasını giydi.

1970’li yıllar Konya. Antrenman sonrası. Ayaktakiler: Celâl Güneş, A. Nuri Bilgin, Tayyar Türkoğlu (futbolcu), Harun Erdoğdu, Mehmet Özdil, İsmail Tosun, Mehmet Kuş... Oturanlar: Serdar Küçüksakarya, Bahattin Çağdaş, Osman Gezbeli, ...

Ağustos …tarihinde İzmir’de yapılan Büyükler Türkiye Şampiyonası’nda 10 yıldır kırılamayan ve Türkiye ikincisi olan 4x400 bayrak Konya rekorunu 3.32.2 lik derece ile kıran takımda son elemen olarak yarıştı. (Mehmet Özdil, M.Emin Bilgin, Servet Uzuncan, Harun Erdğdu)

4x100m.de 45.6 ile Konya rekorunu kıran ve Türkiye dördüncüsü olan takımda da yarışma şerefine erişti. (Servet Uzuncan, Ahmet Özşen, Mehmet Özdil, Harun Erdoğdu)

Aynı rekoru daha öncede 45.9 ile A.Nuri Bilgin, Ahmet Özşen, Mehmet Özdil ve Harun Erdoğdu’dan kurulu 4x100 takımı kırmıştı.

Erdoğdu’nun 100m. de ki en iyi derecesi 11.3, 200m. de ise 23.4 olmuştu.

Y.İ.Enstitüsü 1.sınıfta iken Ankara’da 13 – 14 Mayıs tarihlerinde Yüksek Okullar Türkiye Şampiyonası’nda 200m. de Türkiye üçüncüsü, 100m. de ise beşincisi olmuştu.

Bir süre sonra bacak kasında bulunan lif sakatlığı nedeniyle İzmir’e gidip ameliyat olmayı düşünmeyen Harun Erdoğdu sporu bıraktı (1975). Bir süre atletizm hakemliği yaptı.

1979 yılında Muş’ta öğretmenliğe başladı. Uzunca bir süre Konya’da okul müdürlükleri yaptı. 2017 yılında emekli oldu ve Konya’da yaşıyor.

28/29 Mayıs 1975, İzmir...Türkiye Şampiyonası. Ayaktakiler: Tuğrul Karakuş, mehmet özdil, İsmail Tosun. Oturan: Harun Erdoğdu

Konya’da amatör branşların hamisi Ali Gözönü. 1970’li – 1980’li yıllarda atletizme de önem vermişti…​​​​​​​

Bayrak Rekoru, Yeni Konya Gazetesi’nde....

Ayaktakiler: Bahattin Çağdaş, İsmail Tosun.  Oturanlar: Ahmet Nur Bal ve Osman Gezbeli​​​​​​​